Stroom en gas kosten geld, waarvoor uw energieleverancier kosten in rekening brengt. U betaalt echter niet alleen voor de geleverde stroom, maar ook een vast bedrag per maand, of u nu veel of weinig energie heeft verbruikt. De opbouw van de leveringskosten bestaat uit een vast en een variabel deel. Op de totale energierekening bestaat ongeveer de helft uit leveringskosten. Meer dan een derde zijn belastingen en btw. Ongeveer een vijfde van de energierekening bestaat uit netbeheerkosten en meterkosten.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe energie acties. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck 

 

Vaste leveringskosten

Dit zijn de kosten die u altijd betaalt, ook al verbruikt u zelf helemaal geen stroom of gas. Deze kosten worden ook wel de vaste leveringskosten of vastrecht genoemd. De vaste leveringskosten betaalt u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier. Binnen alle kosten voor vastrecht kunnen de vaste leveringskosten per energieleverancier wel verschillen, omdat iedere energieleverancier de hoogte van de vaste leveringskosten per energiecontract zelf mag bepalen. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een energieleverancier ook goed naar de vaste leveringskosten te kijken.

Variabele leveringskosten

De variabele leveringskosten bestaan uit de energie die u daadwerkelijk verbruikt. Deze stroom of gas wordt per kWh of per m3 met u afgerekend. De hoogte van de variabele leveringskosten worden vooral bepaald door de hoogte van uw verbruik. Heeft u een flexibel contract met variabele tarieven, dan kunnen tarieven periodiek wijzigen. Als dat zo is, dan informeren we u op tijd. In de algemene leveringsvoorwaarden van uw energiecontract vindt u meer informatie over welke situatie op u van toepassing is.

Voor gas geldt nog een extra variabele toeslag: de regiotoeslag gas. Deze kosten hebben te maken met de afstand van uw woning ten opzichte van de plek waar het gas gewonnen wordt. Hoe verder u daar vanaf woont, des te hoger (of lager) deze variabele kosten zijn. Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van de regiotoeslag gas.

Enkeltarief en dubbeltarief

De prijs van elektriciteit en daarmee de totaalkosten van uw variabele leveringskosten is ook afhankelijk van het door u gekozen tarief. U heeft de keuze tussen enkeltarief of dubbeltarief*, waarbij enkeltarief altijd een vaste prijs heeft, terwijl bij dubbeltarief verschillende prijzen gelden: het daltarief en het normaaltarief. In de praktijk betaalt u in de nacht en in het weekend minder voor elektriciteit en op werkdagen gedurende de dag juist wat meer. Door goed te kiezen wat in uw situatie het meest aantrekkelijk is, kunt u de totale variabele leveringskosten verlagen. Enkeltarief of dubbeltarief, wat past bij u?

*Vanaf 1 juli 2021 is dubbeltarief uitsluitend mogelijk in combinatie met een slimme meter.

Te hoge leveringskosten?

Verbruikt u weinig stroom of gas en vindt u de leveringskosten eigenlijk te hoog of is de prijs volgens u te veel gestegen? Dan kan het interessant zijn om over te stappen van energieleverancier. In de praktijk zijn de energietarieven per eenheid stroom of gas hoger bij energieleveranciers met lage vaste leveringskosten en juist lager bij energieleveranciers met hoge vaste leveringskosten. Per energieleverancier kunnen de leveringskosten in ieder geval behoorlijk verschillen.

U kunt overstappen naar een energieleverancier met lagere tarieven en eventueel kiezen voor een vaste prijs wanneer u van zekerheid houdt. De hoogte van de leveringskosten verschillen per energieleverancier met tientallen euro’s tot meer dan honderd euro per jaar. Het vergelijken van verschillende energieleveranciers is altijd zinvol.

Leverings- en transportkosten

 

Op de energienota worden de kosten voor levering en transport van energie apart genoemd. Enerzijds betaalt u voor de verbruikte (of geleverde) energie. Anderzijds betaalt u mee aan het netwerk van leidingen waardoor de energie getransporteerd wordt naar uw woning. Eigenlijk zou u deze netwerkkosten aan de netbeheerder moeten betalen, maar om alle kosten voor energie overzichtelijk te houden, vindt u dit terug op de nota van uw energieleverancier. Zij zorgen er vervolgens voor dat de netbeheerkosten aan de netbeheerder uitgekeerd worden.