Bij het afsluiten van een energiecontract kun je vaak kiezen voor enkel- of dubbeltarief. Of je dubbeltarief kunt gebruiken is afhankelijk van het soort energiemeter wat je hebt. Enkeltarief is met elke meter mogelijk. Maar wat is het eigenlijk? We leggen het uit.

Enkeltarief of dubbeltarief: wat is het verschil?

Bij enkeltarief betaal je één gemiddeld tarief voor stroom. Bij dubbeltarief gebruiken we twee tarieven: het normaaltarief en daltarief. Als je stroom verbruikt tijdens daluren (’s nachts, in het weekend de hele dag en op nationaal erkende feestdagen) betaal je minder dan tijdens normaaluren (overdag op werkdagen). Overigens geldt er voor gas geen dubbeltarief; dat is altijd één tarief.

De momenten waarop wordt geschakeld tussen het normaal- en daltelwerk noemen we de schakeltijden.

Soorten energiemeters

Er bestaan verschillende soorten energiemeters voor elektriciteit en gas. Enkeltarief kan bij alle soorten energiemeters. Sinds 1 juli 2021 kan het dubbeltarief alleen worden gebruikt met een slimme meter.

Analoog met enkel telwerk

Een elektriciteitsmeter met een enkel telwerk meet 24 uur per dag op één telwerk de afgenomen energie. Hiervoor betaal je het enkeltarief. Wil je overstappen naar dubbeltarief? Dat kan als je je elektriciteitsmeter laat vervangen door een slimme meter. Dat regel je via je netbeheerder. Deze maken in de registratie onderscheid tussen normaal- en daluren. Je kunt dan gebruik maken van zowel enkel- als dubbeltarief.

Dubbel telwerk, digitale meter of slimme meter

Voorheen maakten alle meters met een dubbeltelwerk onderscheid tussen normaal- en daluren. Sinds 1 juli 2021 zijn de Nederlandse netbeheerders gestopt met het uitzenden van het toonfrequentsignaal. Dit signaal zorgde voor tariefschakeling. Dubbeltarief is sindsdien alleen nog mogelijk met een slimme meter, zelfs als je traditionele analoge meter twee telwerken heeft.

Veelgestelde vragen

Wat is voordeliger voor mij, enkeltarief of dubbeltarief?

Welk tarief voor jou de meeste voordelen heeft, hangt af van het dagdeel waarop je de meeste energie gebruikt. Als je minimaal 50% van je elektriciteitsverbruik verbruikt tijdens de avond, nacht en in het weekend is dubbeltarief goedkoper.

Wat is het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief)?

Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief). Het bedrag voor vaste leveringskosten voor dubbeltarief is gelijk aan het bedrag voor vaste leveringskosten voor enkeltarief.

Hoe weet ik of ik goed gebruik maak van mijn dubbeltarief?

Hoe groter het deel van het elektriciteitsverbruik in de goedkopere uren (daltarief), hoe meer voordeel je van dubbeltarief hebt. Door apparaten als de wasmachine, droger en vaatwasser vooral tijdens de daluren te gebruiken, maak je zo goed mogelijk gebruik van het dubbeltarief. Toch kunnen er altijd omstandigheden zijn waardoor dubbeltarief in een bepaald verbruiksjaar niet altijd voordeel oplevert.

Waarom zou ik overstappen naar dubbeltarief?

Dubbeltarief is interessant voor mensen die met name elektriciteit verbruiken gedurende de avond- en nachturen. Met het dubbeltarief betaal je overdag meer voor je elektriciteit dan wanneer je enkeltarief hebt. Tijdens de avond- en nachturen betaal je minder. Dit kan een besparing opleveren.

Kies je voor dubbeltarief, maar is je meter ongeschikt? Dan wordt een meter voor dubbeltarief bij je in huis geïnstalleerd. Hiervoor betaal je eenmalig een bijdrage aan je netbeheerder, voor de installatie en administratiekosten. Als je gebruik maakt van uitrol slimme meter (via je netbeheerder) is de wisseling gratis. Goed om te weten: als je meter al geschikt is, brengt het aanpassen van enkel- naar dubbeltarief of andersom geen extra kosten met zich mee.

Ik heb nu een dubbeltariefmeter, maar krijg in mijn nieuwe woning een enkeltariefmeter.

In dat geval passen wij je tarief automatisch aan naar enkeltarief. Wanneer je in je nieuwe woning toch gebruik wil maken van dubbeltarief, moet je hiervoor eerst je meter te laten vervangen door je netbeheerder door een slimme meter.

Dubbeltarief en enkeltarief met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en maak je gebruik van enkeltarief? Dan krijg je een vergoeding voor elke kWh die je opwekt. Alles binnen je verbruik wordt gesaldeerd (tegen je verbruik weggestreept) en voor alles daarboven krijg je een vergoeding. Bij dubbeltarief splitsen we deze vergoeding op tussen de daluren en normaaluren. Nog steeds interessant, want de zon schijnt vooral tijdens de duurdere normaaluren.

Enkeltarief of dubbeltarief bij Essent

Benieuwd naar je energietarieven? Met onze handige postcodecheck bekijk je binnen 1 minuut onze actuele stroom en gas aanbiedingen. Selecteer je soort meter (enkel of dubbel) en vul in hoeveel kWh stroom en/of m3 gas je per jaar verbruikt. Zo zie je snel wat voor jou de beste keuze is.