Er bestaan verschillende soorten energiemeters met een enkel telwerk, een dubbel telwerk of een digitale (slimme) meter. U kunt zelf kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief, afhankelijk van uw soort energiemeter. Maar wat is het verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief?

Enkeltarief of dubbeltarief: wat is het verschil?

Enkeltarief houdt in dat u altijd hetzelfde tarief betaalt voor elektriciteit. Dubbeltarief maakt wél onderscheid met twee verschillende tarieven voor het verbruiken van stroom in de nacht, in het weekend en op feestdagen (ook wel de daluren genoemd). Gedurende de daluren (laaguren) betaalt u minder voor stroom dan tijdens de uren overdag op werkdagen (ook wel normaaluren genoemd). Met het dubbeltarief is de prijs van elektriciteit overdag doordeweeks iets duurder dan wanneer u enkeltarief heeft, maar als u juist tijdens de avond- en nachturen veel stroom verbruikt, betaalt u in totaal aanzienlijk minder.

Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Verschillende soorten elektriciteitsmeters

Er bestaan verschillende electriciteitsmeters: met een enkel telwerk, een dubbel telwerk of een digitale (slimme) meter. Het hangt van uw soort meter af of u ook gebruik kunt maken van dubbeltarief. Enkeltarief is met elke meter mogelijk.

Analoog met enkel telwerk

Een analoge meter is een meter met een draaischijf, waarbij u af en toe een zwarte of rode markering voorbij ziet draaien. Als u één rij met getallen ziet, dan heeft u een elektriciteitsmeter met een enkel telwerk. Deze meter registreert het totale stroomverbruik en maakt geen onderscheid tussen daltarief en normaaltarief. Technisch is dat niet mogelijk met dit type meter. Wilt u wel graag overstappen naar dubbeltarief? Dan kunt u dat doorgeven aan de energieleverancier of de netbeheerder. Uw elektriciteitsmeter wordt dan vervangen door een meter met een dubbel telwerk. Als u van een enkele naar een dubbele meter wilt overstappen, betaalt u eenmalig een bijdrage voor de administratiekosten en de installatie van de nieuwe meter. Eerst even informeren bij uw energieleverancier is altijd aan te raden.

Dubbel telwerk of digitale meter

Een elektriciteitsmeter met een draaischijf en twee rijen met getallen kan gebruikt worden om te profiteren van dubbeltarief. Ook digitale energiemeters (de slimme meter) kunnen op dubbeltarief ingesteld worden. Deze elektriciteitsmeter maakt bij het meten namelijk onderscheid tussen de normaal- en daluren. Heeft u toch liever enkeltarief? Dan kunt u daar ook voor kiezen. Toch betekent de beschikking over een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk niet altijd dat u al gebruikmaakt van dubbeltarief. De netbeheerder kan dit voor u instellen. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw energieleverancier.

Wanneer dubbeltarief nemen?

Als u in de gelegenheid bent om vooral ’s nachts apparaten die veel stroom verbruiken aan te zetten, kan u dit geld besparen. Vooral de wasmachine, wasdroger en vaatwasser zijn geschikt om in de daluren te laten draaien. Zo profiteert u optimaal van het dubbeltarief. Het verschil in prijs tussen de daluren en de normaaluren is ongeveer twee tot wel drie eurocent per kWh. De vaste leveringskosten voor dubbeltarief en enkeltarief blijven wel altijd hetzelfde. Echter, of de besparing op de energierekening opweegt tegen het ongemak van het gebonden zijn aan de daluren, is een persoonlijke keuze.

Van dubbeltarief naar enkeltarief

Heeft u op dit moment een energiecontract met een dubbeltarief? Dan heeft u in ieder geval een energiemeter met een dubbel telraam of een digitale slimme meter. Als u graag wilt overstappen naar enkeltarief, dan hoeft de meter niet vervangen te worden, maar hoeft u alleen maar bij de energieleverancier aan te geven dat u het dubbeltarief graag wilt omzetten naar een enkeltarief.

Van enkeltarief naar dubbeltarief

Als u op dit moment een energiecontract met een enkeltarief heeft, dan bent u waarschijnlijk ook in het bezit van een energiemeter met een enkel telraam. Dit kunt u gemakkelijk controleren in uw meterkast. Wilt u enkeltarief naar dubbeltarief wijzigen? Dan moet de meter vervangen worden door een meter met een dubbel telraam of een slimme meter. Soms kan het voorkomen dat een huishouden met een dubbele meter wel bewust voor enkeltarief gekozen heeft. In dat geval kunt u wel overstappen naar dubbeltarief.

Dubbeltarief en enkeltarief met zonnepanelen

Bent u in het bezit van zonnepanelen en maakt u gebruik van enkeltarief? Dan krijgt u een vergoeding voor elke kWh die u heeft opgewekt. Alles binnen uw verbruik wordt gesaldeerd (tegen uw verbruik weggestreept) en voor alles daarboven krijgt u een vergoeding. Bij dubbeltarief wordt deze vergoeding opgesplitst tussen de daluren en de normaaluren. Nog steeds interessant, want de zon schijnt vooral tijdens de duurdere normaaluren.

Stroom en gas of alleen stroom?

Sommige huizen in Nederland zijn aangesloten op stadsverwarming of blokverwarming. Deze huizen hebben geen aansluiting op het gasnetwerk. Woont u in een dergelijk huis, dan kunt u dus alleen een contract voor stroom afsluiten. U heeft dan de keuze voor enkeltarief of dubbeltarief.

Overigens geldt er voor gas geen dubbeltarief; daarvoor geldt altijd één tarief.