In de jaren zestig is het daltarief ingevoerd. Met welke bedoeling is dat gedaan? Hoe weet je welke meter in jouw meterkast bij het daltarief hoort? Is het altijd voordelig om van het daltarief gebruik te maken? En wat houdt 'Altijd Daltarief' in? We leggen je graag uit hoe het werkt. 

Waarom is er een apart daltarief?

Daltarief elektriciteitsnet

Het onderscheid tussen normaaltarief en daltarief (dag- en nachttarief) is in de jaren zestig ingevoerd om het elektriciteitsnet gelijkmatiger te belasten. Alle bedrijven en huishoudens in Nederland samen begonnen in die tijd steeds meer stroom te verbruiken. En dan met name op werkdagen overdag, en veel minder 's avonds en in het weekend. Dat was voor de energieleveranciers niet handig. Een elektriciteitscentrale kon niet zomaar even een standje hoger of lager worden gezet als de maatschappij meer of minder stroom verbruikte. Daarom wilden de energieleveranciers graag dat je overdag wat minder verbruikte en 's nachts wat meer. Dat maakte de schommelingen in het totale energieverbruik minder groot. Om dat aantrekkelijk te maken, werd het daltarief in het leven geroepen; een tarief dat in de daluren lager was dan het normaaltarief.

Inmiddels is ons elektriciteitsnet steeds beter bestand tegen de pieken in ons energieverbruik. Daarom maken niet alle energieleveranciers nog onderscheid tussen dag- en nachttarief.

Daltarief, nachttarief, laagtarief - wat is het verschil?

In de loop der jaren zijn steeds andere namen bedacht voor het systeem van dubbeltarief. Tegenwoordig noemen we het nachttarief of laagtarief meestal daltarief. Wat vroeger dagtarief of piektarief heette, of laaguren werd genoemd, is nu het normaaltarief. Ook de termen laagtarief en hoogtarief zijn vrij gebruikelijk om het verschil aan te duiden.

De tegenhanger van het dubbeltarief is het enkeltarief, waarbij er één prijs geldt per kWh, ongeacht wanneer je stroom verbruikt. Het enkeltarief is doorgaans iets lager dan het normaaltarief, maar hoger dan het daltarief.

Daltarief en de dubbele meter

Meter daltarief

Sommige huishoudens hebben een enkele stroommeter. Net als voor gas is er dan één telwerk om jouw stroomverbruik te meten. Je betaalt een vast bedrag per kWh. Andere huishoudens hebben een dubbele stroommeter. Je hebt dan te maken met twee verschillende tarieven: het normaaltarief en het daltarief. De dubbele meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt tegen normaaltarief, en hoeveel tegen daltarief.

Hoe weet je welke meter bij het daltarief hoort?

Heb je een dubbele meter (dus twee telwerken voor stroom)? Dan kun je als volgt zien welke meter hoort bij het daltarief:

  • Op veel meters zie je aan een pijltje welke teller actief is. De meter waar het pijltje 's avonds en in het weekend naar wijst, hoort bij het daltarief.
  • Zie je geen pijltje? Meestal hoort telwerk 1/I bij het daltarief en 2/II bij het normaaltarief. Makkelijk te onthouden: het laagste nummer hoort bij het laagste tarief.
  • Kom je er niet uit? Noteer van allebei de meters de stand en kijk een uurtje later welke is opgelopen. Doe dat in het weekend, dan weet je zeker dat de meter die oploopt, hoort bij het daltarief.

Hoeveel is het verschil tussen daltarief en normaaltarief?

Het daltarief is iets goedkoper dan het normaaltarief. Het kan dus lonen om jouw stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de uren waarin het daltarief geldt. Het kan lastig zijn om telkens rekening te moeten houden met de daluren. Je kunt daarom ook kiezen voor een contract waarin er weinig of zelfs geen verschil is tussen het daltarief en het normaaltarief.

Wanneer geldt het daltarief?

Het daltarief geldt tijdens de laaguren (tegenhanger van de normaaluren):

  • alle uren in het weekend
  • alle uren op de belangrijkste feestdagen, zoals nieuwjaarsdag, Koningsdag, kerst en Pasen
  • in de nachtelijke uren. In Noord-Brabant en Limburg is dat van 21.00 uur tot 7.00 uur; in de andere provincies is dat van 23.00 uur tot 7.00 uur

Het dubbeltarief in Noord-Brabant en Limburg heeft meer uren in het daltarief dan de overige provincies. Daarom is het dubbeltarief in de overige provincies iets goedkoper dan in Noord-Brabant en Limburg. Het maakt dus niet uit in welke provincie u woont.

Hoe maak je slim gebruik van het daltarief?

Het daltarief is goedkoper. Daarom is het slim om je stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar tijden waarop het daltarief geldt. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser pas aan na de schakeltijd die geldt in jouw provincie.

Is het altijd voordelig om een dubbele meter te hebben?

Het daltarief is lager dan het tarief bij een enkele meter, maar het normaaltarief is juist hoger. Je bent met een dubbele meter dus niet altijd voordeliger uit. Verbruik je minder dan 40% van de stroom tijdens de daluren? Dan kun je je energieverbruik beter laten afrekenen tegen één voordelig tarief. Heb je op dit moment een enkele meter? Wanneer je meer dan 40% van de stroom tijdens de daluren verbruikt, is het slim om hem door een dubbele meter te laten vervangen. Vanaf 2020 krijgt iedereen in Nederland een slimme meter; de slimme meter heeft altijd een dubbel telwerk.