Wat is eigenlijk een kilowattuur en hoeveel is 1 kilowattuur precies? En waarom gebruikt Essent deze eenheid van energie op uw energierekening en niet een andere zoals Joule? We zetten de meestgebruikte eenheden voor u op een rij.

Wat is energie?

KilowattuurEnergie is een woord dat mensen op veel verschillende manieren gebruiken. U verbrandt zelf natuurlijk energie met lopen, een vervelende discussie kost u energie, terwijl een goed gesprek juist energie oplevert. Maar het woord energie gebruiken we ook voor de hoeveelheid werk dat een apparaat zoals een stofzuiger voor u verricht. Hoe langer u stofzuigt, hoe meer energie het apparaat gebruikt. Het vermogen is de hoeveelheid energie die het apparaat elke seconde verbruikt. Dit vermogen staat altijd op de verpakking en wordt aangegeven in watt. Zo weet u precies of u een energieslurper in huis haalt of niet.

Wat is een kilowattuur?

Op uw energierekening leest u hoeveel elektriciteit, ofwel stroom u heeft verbruikt in kWh. De term kWh is de afkorting van kilowattuur (de h komt uit het Engels: hour). Eén kilowattuur staat voor het verbruik van 1000 watt 1 uur lang.

Voorbeeld: u rekent het energieverbruik van uw stofzuiger uit door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd. Heeft u een stofzuiger van 1.000 watt? Dan verbruikt hij in 1 uur precies 1 kWh. Gebruikt u hem elke dag een kwartier, dan kost het zuigen 1,75 kWh per week (7 x 1/4).

Bespaar op uw gemiddelde aantal kilowatturen

Gaat u op pad om een nieuwe televisie of stofzuiger te kopen? Of apparaten voor in de keuken? Dan loont het zich zeker als u de apparaten op hun vermogen vergelijkt. Misschien is een apparaat iets duurder maar verbruikt het minder kWh. Dan bent u aan het eind van de rit wel voordeliger uit op uw energierekening. Een tip die u geld gaat besparen. Zeker als u bedenkt, dat wat u niet verbruikt u niet hoeft te kopen van een energiemaatschappij of zelf hoeft op te wekken via zonnepanelen. Een dubbele besparing dus.

Andere eenheden van energie

Er zijn allerlei verschillende eenheden van energie. De belangrijkste zijn:

  • De joule. Dit is de officiële eenheid volgens het Internationale Stelsel van Eenheden, het zogenoemde SI-stelsel.
  • Het kilowattuur. Deze eenheid is via de watt afgeleid van de joule en wordt alleen voor elektrische energie gebruikt. Eén kilowattuur is 1000 watt, en 1 watt is 1 joule per seconde.
  • De calorie. Alleen de voedingsindustrie gebruikt deze verouderde eenheid nog. De calorie was ooit de meeteenheid voor energie of warmte en is officieel vervangen door de joule. 1 calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om een gram water een graad warmer te maken. Ter vergelijking: 1 calorie is ongeveer 4,2 joule, dus 4,2 watt. Zo kun je zelf berekenen hoeveel energie je theoretisch kunt opwekken met een uurtje op de hardloopband.

Waarom wordt stroomverbruik gemeten in kilowattuur?

KilowattuurOfficieel zouden we uw stroomverbruik moeten aangeven in joules. Eén joule is echter een zeer kleine hoeveelheid energie. Zouden we uw stroomverbruik in joules meten, dan zou dat gigantische getallen opleveren. Daarom rekenen we liever in kilowattuur. Eén kilowattuur is 1.000 watt x 3.600 seconden = 3,6 miljoen joule. Uw jaarlijkse stroomverbruik is ongeveer 2.500 kilowattuur.

Zelf elektriciteit opwekken

Elektriciteit opwekken gaat makkelijker dan vroeger, zeker nu u zonnepanelen op uw dak kunt leggen. Bij zonnepanelen tellen we met de meeteenheid Wattpiek (Wp). Hiermee meet u de maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel per seconde kan opwekken. Met 1 Wattpiek wekt u 1 watt op. Zoals watt en kilowattuur bestaat, is er ook Wattpiek en kiloWattpiek (kWp). Stel, u koopt 6 zonnepanelen, samen goed voor 1.500 Wp, 1,5 kWp. Als uw zonnepanelen 1 uur maximaal opbrengen, dan krijgt u 1,5 kWh.

Kort gezegd: Wp geeft het vermogen van uw zonnepaneel aan, kWh de opbrengst.

Een hoog vermogen (Wp) betekent niet altijd dat u ook veel elektriciteit opwekt. Het kan zijn dat u niet het maximale uit uw zonnepanelen kunt halen. Bijvoorbeeld doordat uw zonnepanelen niet op het zuiden liggen. Stel dat uw dak wel op het zuiden ligt, hebben uw zonnepanelen misschien niet de juiste helling om het maximale eruit te halen.

Bijzonder is dat een zonnepaneel ook meer kan leveren dan zijn maximale vermogen. Dat is natuurlijk berekend met allemaal gemiddeldes. Als het bijvoorbeeld kouder is, dan kan het vermogen hoger liggen.