Wat is eigenlijk een kilowattuur en hoeveel is 1 kilowattuur precies? En waarom gebruikt Essent deze eenheid van energie op uw energierekening en niet een andere zoals Joule? We zetten de meestgebruikte eenheden voor u op een rij.
Op uw energierekening leest u hoeveel elektriciteit, ofwel stroom u heeft verbruikt in kWh. De term kWh is de afkorting van kilowattuur (de h komt uit het Engels: hour). Eén kilowattuur staat voor het verbruik van 1000 watt 1 uur lang.
Voorbeeld: u rekent het energieverbruik van uw stofzuiger uit door het vermogen te vermenigvuldigen met de tijd. Heeft u een stofzuiger van 1.000 watt? Dan verbruikt hij in 1 uur precies 1 kWh. Gebruikt u hem elke dag een kwartier, dan kost het zuigen 1,75 kWh per week (7 x 1/4).
Gaat u op pad om een nieuwe televisie of stofzuiger te kopen? Of apparaten voor in de keuken? Dan loont het zich zeker als u de apparaten op hun vermogen vergelijkt. Misschien is een apparaat iets duurder maar verbruikt het minder kWh. Dan bent u aan het eind van de rit wel voordeliger uit op uw energierekening. Een tip die u geld gaat besparen. Zeker als u bedenkt, dat wat u niet verbruikt u niet hoeft te kopen van een energiemaatschappij of zelf hoeft op te wekken via zonnepanelen. Een dubbele besparing dus.
Er zijn allerlei verschillende eenheden van energie. De belangrijkste zijn:
Elektriciteit opwekken gaat makkelijker dan vroeger, zeker nu u zonnepanelen op uw dak kunt leggen. Bij zonnepanelen tellen we met de meeteenheid Wattpiek (Wp). Hiermee meet u de maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel per seconde kan opwekken. Met 1 Wattpiek wekt u 1 watt op. Zoals watt en kilowattuur bestaat, is er ook Wattpiek en kiloWattpiek (kWp). Stel, u koopt 6 zonnepanelen, samen goed voor 1.500 Wp, 1,5 kWp. Als uw zonnepanelen 1 uur maximaal opbrengen, dan krijgt u 1,5 kWh.
Kort gezegd: Wp geeft het vermogen van uw zonnepaneel aan, kWh de opbrengst.
Een hoog vermogen (Wp) betekent niet altijd dat u ook veel elektriciteit opwekt. Het kan zijn dat u niet het maximale uit uw zonnepanelen kunt halen. Bijvoorbeeld doordat uw zonnepanelen niet op het zuiden liggen. Stel dat uw dak wel op het zuiden ligt, hebben uw zonnepanelen misschien niet de juiste helling om het maximale eruit te halen.
Bijzonder is dat een zonnepaneel ook meer kan leveren dan zijn maximale vermogen. Dat is natuurlijk berekend met allemaal gemiddeldes. Als het bijvoorbeeld kouder is, dan kan het vermogen hoger liggen.