Projecten Energy

Infrastructure Solutions

Nederland werkt hard aan de energietransitie, maar iedere vraagstuk is uniek. Energie maakt een steeds groter onderdeel uit van het dagelijks leven van iedere Nederlander. Om energieprojecten te realiseren, werken we graag samen met (regionale) overheden, netbeheerders en marktpartijen. Soms als kennispartner en soms uitvoerend. Maar altijd met een innovatieve en ambitieuze aanpak.

Binnen EIS hebben we een team van experts die, elk vanuit hun eigen kennis en vakgebied met u samenwerken naar een oplossing die passend is. Samen werken zij aan meerdere projecten. Een aantal van deze projecten vind u hier:

Projecten
CLIC

CLIC

City Logistics Innovaction Campus, Badhoevedorp

Essent gaat behalve de fysieke en digitale energie-infrastructuur ook de stroom leveren voor CLIC (City Logistics Innovation Campus) in Badhoevedorp. De stroom die op CLIC wordt verbruikt zal volledig duurzaam worden opgewekt of groen worden ingekocht. Het nieuwe Essent-onderdeel Energy Infrastructure Solutions gaat ervoor zorgen dat het gebruik van elektriciteit, warmte en koude bij CLIC de grootst mogelijke efficiëntie krijgt door maximaal op te wekken, op te slaan en slim te verdelen over de gebouwen en de voertuigen die de stad in gaan.

In dit project voor duurzame stadslogistiek gaan Essent en Intospace werken aan een uniek geïntegreerd energiesysteem, waarin veel verschillende energiefunctionaliteiten aan elkaar worden gekoppeld en geoptimaliseerd. 20 gebouwen, 120.000m2 en een combinatie van warmte/koelte, PV/EV en batterijopslag. Door dit slim in te regelen heeft het project een minder grote aansluiting nodig op het elektriciteitsnet en dus minder kosten.

Zonder goede laadfaciliteiten kan er geen sprake zijn van elektrisch vervoer. CLIC krijgt zijn eigen digitale smart grid waar zonnepanelen elektriciteit opwekken en deze optimaal verdelen over de aanwezige elektrische vloot. Dit smart grid kan vraag en aanbod, pieken en dalen optimaal balanceren en tegelijkertijd een flexibele charging service bieden gedurende de dag en nacht. En mocht er meer elektriciteit nodig zijn dan de panelen kunnen opwekken of de batterijen kunnen leveren, dan wordt er groene stroom ingekocht. De eigen opwekking en de slimme distributie leiden tot lagere kosten en meer flexibiliteit. Uw voertuig staat ’s nachts veilig geparkeerd, wordt elektrisch geladen en eventueel ook nog bevoorraad.

Wagenborgen

Aardgasvrij wonen in "WaterstofWijk" Wagenborgen (Groningen)

Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis starten een uniek project door een jaren 70 woonwijk in Wagenborgen (Groningen) aan te sluiten op een waterstofnetwerk. Met dit project wordt aangetoond dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert onze servicepartner Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen worden verwarmd met een hybride warmtepomp van Intergas en deze worden onderhouden door Energiewacht. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten wordt waterstof gebruikt. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductie koken. Het project wordt daarnaast mogelijk gemaakt door een lokaal agrarisch bedrijf waar waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen. Met dit project doen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op voor de energietransitie.

Wagenborg
Medicon Village

Medicon Village

De eerste ectogridtm ter wereld

In Medicon Village werken meer dan 1600 mensen van meer dan 120 organisaties in de life sciences om de gezondheid en het leven van mensen overal ter wereld te verbeteren. De energiebesparingen die daar worden toegepast hebben een directe impact gehad op het belangrijke onderzoek en de innovatie daar. Sinds 2017 is ons moederbedrijf E.ON, partner in Medicon Village en verbindt het systeem ectogridtm vijftien commerciële en residentiële gebouwen met uiteenlopende verwarmings- en koelingsbehoeften.

Met ectogrid kan overtollige energie worden opgevangen, gebalanceerd en gebruikt, zodat er minder behoefte is aan het bouwen van nieuwe productiefaciliteiten. De eerste ectogrid ter wereld is die van Medicon Village en het is ook het wereldwijde innovatie- en demonstratieplatform van E.ON. Inmiddels is iets meer dan de helft van de woningen in het gebied aangesloten. Als alle bestaande woningen zijn aangesloten op het energiesysteem, zal de behoefte aan geleverde energie naar schatting tot 80 procent afnemen. ‘In de gebouwen waar we ectogrid hebben geïmplementeerd, zien we dat de geleverde energie afneemt, omdat we de energie tussen de huizen kunnen balanceren en de overschotten kunnen opvangen’, zegt Erik Jagesten, property manager bij Medicon Village. Eind 2022 moet het project helemaal klaar zijn.

Merwede

Merwedekanaalzone, Utrecht

Tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk bouwt Utrecht een stadswijk van de toekomst. Essent gaat hiervoor een duurzame energie-oplossing leveren voor ruim 4.000 woningen en 70.000 m2 commerciële en maatschappelijke ruimten in opdracht van WKO Merwede BV. WKO Merwede BV bestaat uit gemeente Utrecht en betrokken projectontwikkelaars. De energie-oplossing bestaat uit het leveren van warmte en koude met een systeem op basis van warmte-koude-opslag, aquathermische energie en warmtepompen.

 

In het plan Merwede komen 18 bouwblokken. Alle daken worden benut met zoveel mogelijk ruimte voor groen en zonnepanelen. De hele wijk wordt gasloos. Essent gaat daar een energienetwerk gebaseerd op de ectogridtm-principes ontwikkelen, waarbij zoveel als mogelijk energie tussen gebouwen wordt uitgewisseld. Hierdoor wordt energie bespaard, wat het systeem duurzamer én betaalbaarder maakt. De energie in het systeem is afkomstig van een collectieve warmte-koude opslag en TEO-systeem. Dat is thermische energie uit oppervlaktewater vanuit het Merwede kanaal. In een aantal strategisch geplaatste technische ruimtes wordt een warmtepompstation geplaatst om de temperatuur op te waarderen naar het juiste niveau voor gebouwverwarming en warm water. De bouw van het project start in het voorjaar van 2023. Het eerste warmtepompstation wordt gebouwd in 2024 en zal richting het eind van dat jaar energie gaan leveren.

Tussen het Merwedekanaal en Park Transwijk bouwt Utrecht een stadswijk van de toekomst

Meer informatie over EIS?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.