MIND

Milaan

Milan Innovation District

Op het voormalige terrein van Expo 2015 in Milaan is projectontwikkelaar Lendlease bezig het 565.000 m2 grote gebied om te vormen tot MIND (Milan Innovation District). MIND staat voor een ecosysteem voor wetenschappelijke, economische, sociale en culturele innovatie.

Ectogrid logo

5e generatie warmte-koudenet

Als energiepartner van het project voorziet E.ON project MIND van ectogrid™. Een 5e generatie warmte- en koudenet dat op lage temperatuur, duurzaam en efficiënt verwarming en koeling levert. Het energiesysteem wordt op een intelligente wijze aangestuurd en geoptimaliseerd door de digitale laag ectocloud™. Het project zal de komende 30 jaar groeien. Door de flexibele en modulaire opbouw van ectogrid™ kan het systeem gemakkelijk aangepast worden aan veranderingen in de ontwikkelingsplannen.

Emissievrij systeem

Dit emissievrije systeem werkt op 100% hernieuwbare energie en levert warmte en koude aan woningen, kantoren, openbare instellingen en andere commerciële gebouwen. Het systeem wisselt overtollige warmte en koude uit tussen de gebouwen op het terrein en haalt extra warmte uit kanalen en de bodem rondom het gebied. MIND heeft een verwacht piekvermogen van 30 MW aan warmte en 41 MW aan koude. Start van de bouwfase van de eerste energievoorzieningssystemen wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022.