Zakelijke energietarieven

We leggen het je uit

  • Veel gemak: wij regelen je overstap
  • We helpen je met energie besparen
  • Standaard met groene stroom

Zakelijke energieprijzen

Hoe het werkt voor je bedrijf

De energiemarkt is dynamisch en verandert voortdurend. De veranderingen op de energiemarkt hebben effect op de energieprijzen. Verschillende factoren hebben invloed op de zakelijke energietarieven. Zoals het aanbod van energie, prijzen van grondstoffen en geopolitieke gebeurtenissen. Hierdoor zijn ontwikkelingen op de energiemarkt lastig te voorspellen en is het moeilijk te zeggen hoe de energieprijzen op de zakelijke markt zullen veranderen. De energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen: de leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Over alle onderdelen van de zakelijke energieprijs betaal je btw.

Grafiek opbouw energierekening zakelijk

Meer over de prijsopbouw van zakelijke energie

Leveringskosten

Dit zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas door Essent Zakelijk. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen: de vaste en variabele leveringskosten. Wat jij verbruikt aan stroom en/of gas valt onder de variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. Je betaalt als klant de netbeheerkosten aan Essent Zakelijk. En Essent Zakelijk draagt dit geld af aan de netbeheerder. Zo heb je alle kosten voor energie op één rekening.

Overheidsheffingen

Belasting en toeslagen zijn de kosten die door Essent Zakelijk aan de overheid betaald worden. Ze worden ook wel overheidsheffingen genoemd. Onder de overheidsheffingen vallen verschillende soorten kosten: de energiebelasting, de Vermindering energiebelasting en btw.

Ontdek onze energietarieven voor je onderneming

Ben je op zoek naar een zakelijk energiecontract? Grote kans dat Essent Zakelijk voor jou de juiste keuze is. Bekijk ons aanbod voor je onderneming.

Energietarieven zakelijk: kies je voor vast of variabel? 

Freek met ondernemer

Vast energiecontract

Je kiest voor zekerheid met vaste tarieven. Je zakelijke energietarieven staan vast voor een bepaalde tijd. Zo heb je geen omkijken naar je energiecontract. Bij eventuele prijsstijgingen blijven de tarieven gelijk. Dat geeft rust.

Variabel energiecontract

Je kiest voor een zakelijk variabel contract omdat je de vrijheid wil hebben om maandelijks op te zeggen. Bij een variabel contract staan je tarieven niet vast, maar ze veranderen periodiek. Dit wil zeggen dat de energieprijzen afhankelijk van de energiemarkt kunnen stijgen of dalen. 

Hoe zit het met zakelijke energie op je privéadres? 

Dat ligt eraan waar je onderneming gevestigd zit. Heb je bijvoorbeeld een kantoor aan huis? Dan kies je voor een particulier stroom- en gas contract. Heb je ergens anders een kantoor of bedrijf, dan ga je voor zakelijke energie. Kies je voor Essent Zakelijk, dan kun je rekenen op een scherp tarief én goede service. We maken energie voor je bedrijf graag makkelijk. Zodat jij je bezig kunt houden met ondernemen.

Veelgestelde vragen over zakelijke energietarieven

Leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas door Essent. We splitsen de leveringskosten op in twee onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: dit zijn de kosten van de door jou verbruikte stroom per kWh en het door jou verbruikte gas per m3. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt aan variabele leveringskosten.
  • Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas. In je tarievenoverzicht kun je zien wat je per dag aan vaste leveringskosten betaalt. Ook zie je hoe hoog dit bedrag uiteindelijk is per maand. Een ander woord voor vaste leveringskosten is vastrecht. Deze kosten staan vast en zijn dus niet afhankelijk van je verbruik.

Netbeheerkosten zijn de kosten die door Essent aan je netbeheerder betaald worden. Als klant betaal je de netbeheerkosten aan Essent, Essent draagt dit geld af aan de netbeheerder. Zo heb je alle kosten voor energie op één rekening.

  • Je betaalt netbeerkosten voor:
  • Je aansluiting op het energienet;
  • De kosten van het transport van stroom en/of gas via het energienet;
  • Het onderhoud van het energienet;
  • De huur van de meters in je meterkast.

De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. In het voorbeeld (zie afbeelding) is Enexis de netbeheerder. 

De energieprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Deze bestaan uit: de leveringskosten, de netbeheerkosten en overheidsheffingen. Over alle onderdelen betaal je btw.

Je kunt zakelijk energie afnemen als je onderneming niet aan huis is gevestigd. Heb je bijvoorbeeld wel je kantoor aan huis zitten, dan kies voor een particulier stroom- en gas contract.

Bij enkeltarief word je gehele stroomverbruik tegen één tarief berekend. Heb je een slimme of digitale meter? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van dubbeltarief. Tijdens daluren betaal je dan minder voor stroom per kWh.