Je zakelijke energierekening

Stap voor stap uitgelegd

De verschillende kosten op je energierekening

In dit voorbeeld gebruiken we het overzicht dat we met je delen zodra er nieuwe variabele tarieven bekend zijn. Op je zakelijke jaar- en eindrekening vind je dezelfde begrippen terug met een uitgebreide uitleg. Bekijk het overzicht van jouw tarieven in Mijn Essent Zakelijk en onze app, onder Mijn Contract.

Zakelijke voorbeeldfactuur van een energierekening

Leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas door Essent.

De leveringskosten bestaan uit uit meerdere onderdelen:

 • 1A. Variabele leveringskosten: dit zijn de kosten van de door jou verbruikte stroom per kWh en het door jou verbruikte gas per m3. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt aan variabele leveringskosten.

 • 1B. Zaakvoordeel is het gratis klantprogramma van Essent Zakelijk. Met Zaakvoordeel krijg je korting op je stroomtarief. Hoe langer je klant bent, hoe meer korting je krijgt. Dit loopt op tot wel 10%. Daarnaast helpen we je op verschillende manieren met besparen op zakelijke energie. Heb je je nog niet aangemeld? Regel het dan meteen:  Ik wil me aanmelden voor Zaakvoordeel

 • 1C. Teruglevering boven verbruik: lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je 5,50 cent per kWh. De terugleververgoeding verrekenen we op je jaarrekening. Het is het bedrag dat overblijft na salderen.

 • 1D. Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas. In je tarievenoverzicht kun je zien wat je per dag aan vaste leveringskosten betaalt. Ook zie je hoe hoog dit bedrag uiteindelijk is per maand. Een ander woord voor vaste leveringskosten is vastrecht. Deze kosten staan vast en zijn dus niet afhankelijk van je verbruik.

Netbeheerkosten zijn de kosten die door Essent aan je netbeheerder betaald worden. Als klant betaal je de netbeheerkosten aan Essent, Essent draagt dit geld af aan de netbeheerder. Zo heb je alle kosten voor energie op één rekening.

Je betaalt netbeerkosten voor:

 • Je aansluiting op het energienet;
 • De kosten van het transport van stroom en/of gas via het energienet;
 • Het onderhoud van het energienet;
 • De huur van de meters in je meterkast.

De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. In het voorbeeld (zie afbeelding) is Enexis de netbeheerder. Meer weten? Bekijk ons uitgebreide overzicht van alle netbeheerders en wat ze precies doen.

Belasting en toeslagen zijn de kosten die door je energieleverancier aan de overheid betaald worden. We noemen dit ook wel overheidsheffingen. Onder belasting en toeslagen vallen verschillende soorten kosten.

Dit zijn:

 • 3A. Energiebelasting. Dit is de belasting die je betaalt op stroom en / of gas.
 • 3B. Vermindering energiebelasting. Elk huishouden krijgt vanuit de overheid een korting op de energiebelasting, ook wel de vermindering energiebelasting of heffingskorting genoemd. De vermindering energiebelasting is alleen van toepassing wanneer een adres een verblijfsfunctie heeft.

Omzetbelasting (btw)
Voor alle met btw belaste onderdelen geldt een btw-percentage van 21%.

Bij enkeltarief word je gehele stroomverbruik tegen één tarief berekend. Heb je een slimme of digitale meter? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van dubbeltarief.

Bij dubbeltarief voor stroomverbruik gebruiken we twee tarieven: normaaltarief en daltarief. Het is mogelijk om gebruik te maken van dubbeltarief als je een slimme of digitale meter hebt.

 • Voor Noord-Brabant en Limburg geldt het normaaltarief op werkdagen tussen 7.00 uur en 21.00 uur. Daltarief geldt op werkdagen van 21.00 uur tot 7.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen.
 • Voor de rest van Nederland geldt normaaltarief op werkdagen tussen 7.00 uur en 23.00 uur. Het daltarief geldt op werkdagen van 23.00 uur tot 7.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen.

Zaakvoordeel is het gratis klantprogramma van Essent Zakelijk. Met Zaakvoordeel krijg je korting op je stroomtarief. Hoe langer je klant bent, hoe meer korting je krijgt. Dit loopt op tot wel 10%. Daarnaast helpen we je op verschillende manieren met besparen op zakelijke energie. Heb je je nog niet aangemeld? Regel het dan meteen:

Ja, ik wil me aanmelden voor Zaakvoordeel

Termijnbedrag

Elke maand betaal je ons een termijnbedrag. Lees meer over hoe je termijnbedrag is opgebouwd en waarom de termijnbedragadviezen de laatste tijd zo stijgen.

Modelcontract

Elke energieleverancier in Nederland biedt verplicht een modelcontract aan. Met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar en goedgekeurd door de ACM.