Je zakelijke energierekening

Stap voor stap uitgelegd

Zo wordt je energierekening opgebouwd


De kosten voor je verbruik van stroom en gas staan op je energierekening als 'leveringskosten'. Daarnaast zie je nog meer onderdelen op je factuur. Zo zijn er netbeheerkosten, belasting en toeslagen. We vertellen je graag meer over de opbouw van je zakelijke energierekening.


Netbeheerkosten
Dit betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. We houden Enexis aan als netbeheerder.
Leveringskosten
Dit betaalt een klant met een variabele prijs-contract voor de levering van stroom en/of gas.
Belasting en toeslagen
Dit betaal je aan belastingen van de overheid op het verbruik van stroom en gas. 

Voorbeeld energierekening van zakelijke klant Essent per 01-01-2024 van een gemiddeld bedrijf met een verbruik van 13.000 kWh en 4.200 m3 gas. In dit voorbeeld is Enexis de netbeheerder.

Energieprijzen

De prijzen van energie schommelen erg de afgelopen tijd. Dit is veel besproken in de media. We begrijpen het als je vragen hebt en leggen je graag uit hoe het zit.

Modelcontract

Elke energieleverancier in Nederland biedt verplicht een modelcontract aan. Met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar en goedgekeurd door de ACM.

Termijnbedrag

Elke maand betaal je ons een termijnbedrag. Lees meer over hoe je termijnbedrag is opgebouwd en waarom de termijnbedragadviezen de laatste tijd zo stijgen.

De verschillende kosten op je energierekening

Modelcontract

Een modelcontract is een contract met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar, heeft een heldere opzet, duidelijke voorwaarden en is goedgekeurd door de ACM. Elke energieleverancier in Nederland is verplicht een modelcontract aan te bieden.