Je zakelijke energierekening

Stap voor stap uitgelegd

Zo wordt je energierekening opgebouwd


De kosten voor je verbruik van stroom en gas staan op je energierekening als 'leveringskosten'. Daarnaast zie je nog meer onderdelen op je factuur. Zo zijn er netbeheerkosten, belasting en toeslagen. We vertellen je graag meer over de opbouw van je zakelijke energierekening.


   Netbeheerkosten
 Dit betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. We houden Enexis aan als netbeheerder.
 Leveringskosten
 Dit betaal je voor de levering van stroom en/of gas door Essent.
   Belasting en toeslagen
 Dit betaal je aan belastingen van de overheid op het verbruik van stroom en gas. 

Voorbeeld energierekening van zakelijke klant Essent per 01-01-2022 van een gemiddeld bedrijf met een verbruik van 13.000 kWh en 2.400 m3 gas. In dit voorbeeld is Enexis de netbeheerder.

Wijzigingen energietarieven 2022


Ben je klant bij Essent Zakelijk en heb je een contract met flexibele looptijd en een variabel tarief? Dan wijzigen de leveringstarieven periodiek. Bij een vast contract veranderen de leveringskosten tijdens je contractduur niet, maar de netbeheerkosten en de belastingen wel één keer per jaar. Bekijk hieronder wat dat dit jaar voor je betekent.

Stroom- en gasprijzen

De stroom- en gasprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Als je een vast contract hebt, maakt dit voor de leveringskosten tijdens je looptijd niet uit. Heb je een variabel contract met flexibele looptijd, dan merk je hier wel veel van. Weet je niet welk contract je hebt, zoek dit dan op in Mijn Essent Zakelijk.

Pro-tip: Heb je een variabel contract met een flexibele looptijd, stel dan je termijnbedrag naar boven bij. Dit kan ook eenvoudig in Mijn Essent Zakelijk. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen op je jaarrekening.

Belastingen en toeslagen

Omdat de energieprijzen zo gestegen zijn, hanteert de overheid in 2022 een verlaagde belasting op stroom. Per 1 januari 2022 zijn de belastingen voor bedrijven met gemiddeld € 954,80 (excl. btw) gedaald ten opzichte van 2021. De compensatie geldt tot een verbruik van 10.000 kWh. Alles wat daarboven verbruikt wordt, valt onder de reguliere belastingtarieven. De energiebelasting- en compensatie verrekenen we op je jaarrekening. In de voorbeeldrekening hieronder zie je hoe dat eruit ziet onder 'Belastingen en toeslagen'.

De verschillende kosten op je energierekening

Modelcontract

Een modelcontract is een contract met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar, heeft een heldere opzet, duidelijke voorwaarden en is goedgekeurd door de ACM. Elke energieleverancier in Nederland is verplicht een modelcontract aan te bieden.