Je zakelijke energierekening

Stap voor stap uitgelegd

Zo wordt je energierekening opgebouwd


De kosten voor je verbruik van stroom en gas staan op je energierekening als 'leveringskosten'. Daarnaast zie je nog meer onderdelen op je factuur. Zo zijn er netbeheerkosten, belasting en toeslagen. We vertellen je graag meer over de opbouw van je zakelijke energierekening.


Netbeheerkosten
Dit betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. We houden Enexis aan als netbeheerder.
Leveringskosten met prijsplafond
Dit betaalt een klant met een variabele prijs-contract voor de levering van stroom en/of gas.
Belasting en toeslagen
Dit betaal je aan belastingen van de overheid op het verbruik van stroom en gas. 
Korting prijsplafond
In juli liggen de variabele tarieven onder het prijsplafond. Dit betekent dat er geen compensatie vanuit de overheid nodig is.

Voorbeeld energierekening van zakelijke klant Essent per 01-07-2023 van een gemiddeld bedrijf met een verbruik van 13.000 kWh en 4.200 m3 gas. In dit voorbeeld is Enexis de netbeheerder.

Energieprijzen

De prijzen van energie schommelen erg de afgelopen tijd. Dit is veel besproken in de media. We begrijpen het als je vragen hebt en leggen je graag uit hoe het zit.

Modelcontract

Elke energieleverancier in Nederland biedt verplicht een modelcontract aan. Met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar en goedgekeurd door de ACM.

Termijnbedrag

Elke maand betaal je ons een termijnbedrag. Lees meer over hoe je termijnbedrag is opgebouwd en waarom de termijnbedragadviezen de laatste tijd zo stijgen.

De verschillende kosten op je energierekening

De overheid compenseert de stijging van de energietarieven in 2023 voor een belangrijk deel door middel van het prijsplafond. De tijdelijke verlaging van de btw op energie en de verlaging van de energiebelasting van elektriciteit zijn vanaf 2023 niet meer van toepassing. De BTW gaat weer van 9% naar 21%. Daarnaast wordt de vermindering energiebelasting teruggebracht naar- €596,86.

Belastingen en toeslagen
Belasting en toeslagen zijn de kosten die door je energieleverancier aan de overheid betaald worden. We noemen dit ook wel overheidsheffingen. Onder belasting en toeslagen vallen verschillende soorten kosten. Dit zijn:

 • Energiebelasting. Dit is de belasting die je betaalt op stroom en / of gas.
 • Vermindering energiebelasting. Elk huishouden krijgt vanuit de overheid een korting op de energiebelasting. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting.
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Dit is een belasting op je stroom- en/of gasverbruik wat wordt gebruikt om het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Deze belasting is per 1 januari 2023 terug te vinden bij Energiebelasting.
 • Btw: over alle hierboven genoemde kostenposten betaal je btw.

Leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas door Essent. We splitsen de leveringskosten op in twee onderdelen:

 • Variabele leveringskosten: dit zijn de kosten van de door jou verbruikte stroom per kWh en het door jou verbruikte gas per m3. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt aan variabele leveringskosten.
 • Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en/of gas. In je tarievenoverzicht kun je zien wat je per dag aan vaste leveringskosten betaalt. Ook zie je hoe hoog dit bedrag uiteindelijk is per maand. Een ander woord voor vaste leveringskosten is vastrecht. Deze kosten staan vast en zijn dus niet afhankelijk van je verbruik.

Netbeheerkosten zijn de kosten die door Essent aan je netbeheerder betaald worden. Als klant betaal je de netbeheerkosten aan Essent, Essent draagt dit geld af aan de netbeheerder. Zo heb je alle kosten voor energie op één rekening.

 • Je betaalt netbeerkosten voor:
 • Je aansluiting op het energienet;
 • De kosten van het transport van stroom en/of gas via het energienet;
 • Het onderhoud van het energienet;
 • De huur van de meters in je meterkast.

De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en de energiemeters. In het voorbeeld (zie afbeelding) is Enexis de netbeheerder. 

Belasting en toeslagen zijn de kosten die door je energieleverancier aan de overheid betaald worden. We noemen dit ook wel overheidsheffingen. Onder belasting en toeslagen vallen verschillende soorten kosten. Dit zijn:

 • Energiebelasting. Dit is de belasting die je betaalt op stroom en / of gas.
 • Vermindering energiebelasting. Elk huishouden krijgt vanuit de overheid een korting op de energiebelasting. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting.
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Dit is een belasting op je stroom- en/of gasverbruik wat wordt gebruikt om het opwekken van duurzame energie te stimuleren.
 • Btw: over alle hierboven genoemde kostenposten betaal je btw.

De overige kosten uit je tarievenoverzicht hebben betrekking op de manier waarop je betaalt (automatische incasso / handmatige betaling). De kosten van automatische incasso zijn verrekend in de vaste leveringskosten. Betaal je de rekening door het bedrag handmatig over te boeken? Dan betaal je een hiervoor wat extra.

Bij enkeltarief word je gehele stroomverbruik tegen één tarief berekend. Heb je een slimme of digitale meter? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van dubbeltarief. Tijdens daluren betaal je dan minder voor stroom per kWh.

Bij dubbeltarief voor stroomverbruik gebruiken we twee tarieven: normaaltarief en daltarief. Het is mogelijk om gebruik te maken van dubbeltarief als je een slimme of digitale meter hebt.

 • Voor Noord-Brabant en Limburg geldt het normaaltarief op werkdagen tussen 7.00 uur en 21.00 uur. Daltarief geldt op werkdagen van 21.00 uur tot 7.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen.
 • Voor de rest van Nederland geldt normaaltarief op werkdagen tussen 7.00 uur en 23.00 uur. Het daltarief geldt op werkdagen van 23.00 uur tot 7.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen.

Zaakvoordeel is het gratis klantprogramma van Essent Zakelijk. Met Zaakvoordeel krijg je korting op je stroomtarief. Hoe langer je klant bent, hoe meer korting je krijgt. Dit loopt op tot wel 10%. Daarnaast helpen we je op verschillende manieren met besparen op zakelijke energie. Heb je je nog niet aangemeld? Regel het dan meteen:

Ja, ik wil me aanmelden voor Zaakvoordeel

Modelcontract

Een modelcontract is een contract met flexibele looptijd en variabele tarieven. Het is maandelijks opzegbaar, heeft een heldere opzet, duidelijke voorwaarden en is goedgekeurd door de ACM. Elke energieleverancier in Nederland is verplicht een modelcontract aan te bieden.