Sparta Rotterdam

Een duurzaam voetbalstadion

Verduurzaming van Sparta Stadion ‘Het Kasteel’

Sparta Rotterdam zet de volgende grote stap in verduurzaming van haar stadion ‘Het Kasteel‘. In navolging van ledverlichting en een circulair watersysteem, wordt het voetbalstadion verder getransformeerd tot een van de duurzaamste voetbalstadions van Nederland. Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) zorgt met een wko-installatie voor een gasloos stadion.

Een geïntegreerde aanpak

Essent EIS adviseerde om de wko-installatie te combineren met zonnepanelen tot een geïntegreerd energiesysteem. “Het vergt behoorlijk wat elektriciteit om met een wko-installatie volledig van het gas af te gaan. Een geïntegreerd voorstel waarin de zonnepanelen onderdeel zijn van de wko-installatie is financieel beter dan een voorstel waarin beide systemen apart van elkaar staan en niet met elkaar samenwerken.”, aldus Walter Grootveld, directeur Essent EIS.

Het datagedreven energiemanagementsysteem ectocloud™ optimaliseert de verschillende energiestromen. Hierbij kijkt ectocloud™ naar het historische en verwachte energieverbruik, de weersverwachting en de energieprijzen.

Klaar voor de toekomst

In samenwerking met zusterbedrijf Aton Projects neemt Essent EIS het ontwerp, de levering en de installatie van meer dan 1.200 zonnepanelen voor haar rekening. Men verwacht dat deze zonnepanelen jaarlijks ongeveer 600 MWh aan elektriciteit opwekken. De wko-installatie zorgt daarnaast voor bijna 1.500 kW aan verwarming en 750 kW aan koeling.

Ongeveer twee derde van de opgewekte elektriciteit zal door Sparta worden gebruikt voor het stadion, het hoofdkantoor en de wko-installatie. Wat overblijft wordt teruggeleverd aan het net. ectocloud bepaalt wat de optimale momenten zijn om de elektriciteit terug te leveren. Sparta heeft de capaciteit van hun zonnepanelen en wko-installatie expres hoger ingesteld dan ze momenteel nodig hebben. Dit maakt toekomstige groei mogelijk, zonder verdere aanpassingen aan de energie-infrastructuur.

“Een betaald-voetbalorganisatie staat midden in de maatschappij en geldt vaak als voorbeeld voor maatschappelijke uitdagingen. Met de voorbeeldfunctie die Sparta Rotterdam heeft, ook op het gebied van verduurzaming, vonden wij het van belang te onderzoeken hoe we Sparta Stadion ‘Het Kasteel’ gasloos konden maken”.
Algemeen directeur Sparta Rotterdam, Manfred Laros

Zorgvuldige timing

De uitvoering van het project is zorgvuldig gepland om de competitie niet te verstoren, met een nadruk op werkzaamheden tijdens de zomerstop. "De voorbereidingen voor het plaatsen van de ringleiding, die de warmte distribueert, zijn al gestart," deelt Walter Grootveld. Daarnaast worden de warmtepompen klaargezet.

Het minimaliseren van overlast tijdens de voorbereidende fase is cruciaal. Essent werkt daarom samen met installatiebedrijven Spie en Roodenburg, die beide jarenlange ervaring hebben met de technische installaties van ‘Het Kasteel’.

Een voorbeeld voor verduurzaming

Met deze verduurzamingsinitiatieven verlaagt Sparta niet alleen hun CO2-voetafdruk aanzienlijk, maar stellen ze ook een voorbeeld voor andere professionele voetbalclubs. “Veldverwarming is een licentie-eis van de KNVB”, vertelt Laros. “In het verleden huurden we hiervoor meestal een oliegestookte cv-ketel om de veldverwarming op orde te krijgen. Dankzij het wko-systeem is dat niet meer nodig.” De samenwerking tussen Sparta en Essent, vastgelegd in een dertigjarige overeenkomst, belooft langdurige duurzaamheidsvoordelen en onderstreept het gedeelde commitment aan milieuverantwoordelijkheid.

Manfred Laros, algemeen directeur Sparta Rotterdam; ‘Vanaf het allereerste contactmoment voelden wij een hoge mate van betrokken- en deskundigheid. Dit gevoel werd verder gevoed met een complete inhoud, no nonsens aanpak en telkens de bereidheid tot het geven van antwoorden die door Sparta dan wel externe adviseurs gesteld werden. Dit alles tezamen bracht vertrouwen en uiteindelijk consensus over de business case waarin commerciële tarieven samenhangen met risico’s en duur van onze samenwerking. Met veel vertrouwen en plezier deze langdurige samenwerking aangegaan waarin we zelfs hebben afgesproken om de commerciële uitwerking voor beide partijen te evalueren en daarmee te bewaken.’  

Benieuwd wat Essent EIS voor jou kan betekenen?

Bekijk onze andere projecten of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.