Depot Boijmans van Beuningen

Rotterdam

Depot van Museum Boijmans van Beuningen

In Rotterdam opende in november 2021 Depot Boijmans Van Beuningen: het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Dit bijzondere, duurzaam ontworpen gebouw biedt een thuis aan meer dan 151.000 kunstobjecten. Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) speelt een belangrijke rol: het ontwerp, de installatie en levering van duurzame verwarming en koeling via een WKO-installatie.

Duurzaam energiesysteem

Het gebouw is niet alleen functioneel, maar ook een visueel spektakel met de glazen gevel en daktuin. In het gebouw vormt de technische ruimte een belangrijk onderdeel. De opslag van kunstobjecten stelt strenge klimatologische eisen en daarbij is leveringsbetrouwbaarheid van warmte en koude essentieel.

We ontwierpen een compact, maar duurzaam energiesysteem dat gebruik maakt van warmte en koude opslag (WKO) in de bodem. Met een WKO wordt winterkoude in de bodem opgeslagen, om in de zomer te koelen. In de zomer wordt juist warmte opgeslagen, waarmee het museum in de winter wordt verwarmd. Dit waarborgt ideale omstandigheden voor de objecten.

Warmte Koude Opslag

Essent EIS levert een belangrijke bijdrage aan het Depot met het ontwerp, de financiering, de bouw en het onderhoud van de Warmte Koude Opslag (WKO).

Harold Maasen, manager business unit project development: ''Wij helpen partijen zoals musea met hun installatie, zodat zij zich bezig kunnen houden met hun kerntaak. Wij nemen alles uit handen." Essent EIS levert duurzame energie voor veel partijen in Nederland: kantoren, woningen en ook Musea. We zijn er trots op dat we naast Eye Filmmuseum in Amsterdam ook het Depot van Boijmans van Beuningen tot onze klanten mogen rekenen.

Benieuwd wat Essent EIS voor jou kan betekenen?

Bekijk onze andere projecten of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.