Medicon Village

Zweden

Energiebesparing met impact

In Medicon Village werken meer dan 1.600 mensen van meer dan 120 organisaties in de life sciences om de gezondheid en het leven van mensen overal ter wereld te verbeteren. De energiebesparingen die daar worden toegepast hebben een directe impact op het belangrijke onderzoek en de innovatie daar.

Medicon Village

Eerste ectogrid™ ter wereld

Sinds 2017 is ons moederbedrijf E.ON, partner in Medicon Village en verbindt het systeem ectogrid™ vijftien commerciële en residentiële gebouwen met uiteenlopende verwarmings- en koelingsbehoeften. Met ectogrid™ kan overtollige energie worden opgevangen, gebalanceerd en gebruikt, zodat er minder behoefte is aan het bouwen van nieuwe productiefaciliteiten. De eerste ectogrid ter wereld is die van Medicon Village en het is ook het wereldwijde innovatie- en demonstratieplatform van E.ON.

Energiebehoefte neemt af

Inmiddels is iets meer dan de helft van de woningen in het gebied aangesloten. Als alle bestaande woningen zijn aangesloten op het energiesysteem, zal de behoefte aan geleverde energie naar schatting tot 80 procent afnemen. ‘In de gebouwen waar we ectogrid hebben geïmplementeerd, zien we dat de geleverde energie afneemt, omdat we de energie tussen de huizen kunnen balanceren en de overschotten kunnen opvangen’, zegt Erik Jagesten, property manager bij Medicon Village. Eind 2022 moet het project helemaal klaar zijn.