De kosten van zonnepanelen

Bespaar via je eigen dak

Zonnepanelen kopen: de prijs

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. En dat is niet gek: zonnepanelen zijn een goede investering. Zo wek je al snel stroom op via je eigen dak. Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Dat begrijpen we. De prijs is van een aantal zaken afhankelijk. We vertellen je er meer over.

Wat kosten zonnepanelen?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten wat zonnepanelen kosten. De vraag 'wat kosten zonnepanelen?' is helaas niet eenvoudig te beantwoorden. Verschillende zaken bepalen de totale prijs, bijvoorbeeld je persoonlijke situatie en wensen. We vertellen je graag meer over de zaken die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen, de prijsontwikkeling van zonnepanelen en interessante financiële regelingen.

Installateur installeert zonnepanelen op dak

Zonnepanelen: kosten en besparing

Wil je alvast een schatting maken van je besparing met zonnepanelen? Dat kan binnen 1 minuut met de zonnepanelencheck. Aan de hand van je stroomverbruik gaan we na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo is het aantal zonnepanelen goed afgestemd op je verbruik! We hebben 3 typen zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. Wil je precies weten wat de kosten zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Onze zonnepanelen-experts berekenen dit dan graag voor je.

Comfort

zonnepaneel comfort

Comfort Plus

zonnepaneel comfort plus

Premium

zonnepaneel premium

Doe de Zonnepanelencheck

en ontdek binnen 1 minuut

 • Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
 • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
 • Een indicatie van je besparing

Positieve prijsontwikkeling zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. En dat is ook logisch. De afgelopen jaren heeft de prijs van zonnepanelen zich ontwikkeld. Een aantal jaar geleden was het een stuk duurder om zonnepanelen aan te schaffen. Tegenwoordig dalen de prijzen van zonnepanelen flink en ben je voordeliger uit. Ook zijn er verschillende manieren om zonnepanelen te financieren.

Prijsontwikkeling zonnepanelen vanaf 2010

In 2010 betaalde je voor een zonnepanelenpakket met 10 zonnepanelen van 230 Wattpiek (Wp) nog netto € 8.750 (gemiddeld). Dat is € 3,81 per Wp. Nu kosten 10 zonnepanelen van 325 Wp gemiddeld nog netto € 4.350. Dat is € 1,34 per Wp. De totale prijs van zonnepanelen is daarmee met zo'n 50% gedaald. De prijs die je per Wp betaalt is met ruim 65% gedaald. Dat heeft een positief effect op je terugverdientijd. Dit maakt het kopen van zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering.

 


Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Verschillende zaken zijn van invloed op de kosten van zonnepanelen. De belangrijkste zijn:

 1. Het type en vermogen zonnepaneel
  Je hebt de keuze uit Comfort, Comfort Plus en Premium zonnepanelen. De prijs en het vermogen verschilt per type. Bovendien zijn er verschillen in bijvoorbeeld de productgarantie.

 2. Het aantal zonnepanelen
  Wat de uiteindelijke prijs is van de zonnepanelen die je koopt, hangt voor een groot deel af van het aantal zonnepanelen dat je op je dak laat plaatsen. We adviseren je over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Natuurlijk zijn hierin ook je eigen wensen belangrijk. 

 3. Het type omvormer en het gebruik van een Power Optimizer
  Elk dak is anders. Daarom bekijken we per woning welke omvormer het meest geschikt is. Bijvoorbeeld: als een deel van je dak in de schaduw ligt, kiezen we in de meeste gevallen voor een ander type omvormer dan wanneer je dak de hele dag in de zon ligt. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het optimale rendement uit de zonnepanelen gehaald wordt. In omvormers zitten prijsverschillen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Power Optimizers: ook dit is van invloed op de kosten van zonnepanelen.

 4. Overige onderdelen
  Per situatie zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan prijsverschillen in bevestigingsmaterialen voor schuine en platte daken, of de installatietijd die we nodig hebben om de zonnepanelen op je dak te leggen. Soms hebben we een hoogwerker nodig, maar niet altijd. Dit maakt dat de vraag 'wat kost een zonnepaneel' niet eenvoudig te beantwoorden is.

Wil je meer weten over de eigenschappen en prijzen van verschillende soorten zonnepanelen? In één handig overzicht kun je de zonnepanelen op prijs vergelijken én op andere belangrijke eigenschappen.

Financiële regelingen verlagen kosten van zonnepanelen

Het is slim om te investeren in zonnepanelen. Een goede stap richting de toekomst! Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal interessante opties. Zo verlaag je de kosten van zonnepanelen.

Btw-teruggave

De btw-teruggaafregeling is op 1 januari 2023 geëindigd. Het btw-tarief op zonnepanelen staat op 0%. Dus wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen.

Energie salderen

Je hebt er vast wel van gehoord: de salderingsregeling. Dit levert je financieel voordeel op wanneer de opbrengst van je zonnepanelen in opgewekte stroom, meer is dan je verbruikt. Lees meer over de salderingsregeling zonnepanelen.

Subsidie

Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen! Lees meer over subsidie zonnepanelen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen in jouw situatie?

Veelgestelde vragen over de zonnepanelen kosten

Kies je voor zonnepanelen via Essent, dan kies je voor service en kwaliteit. De kosten van zonnepanelen van Essent verschillen per soort paneel. We bieden drie verschillende zonnepanelen aan, met elk eigen features en een eigen prijs. Gemiddeld gezien is de investering van zonnepanelen na 7 jaar terugverdiend. Om er achter te komen hoeveel panelen jij nodig hebt raden we je aan om de zonnepanelencheck in te vullen.

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met financiële regelingen en een subsidie voor zonnepanelen.

Via Essent heb je de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. Wil je deze zonnepanelen met elkaar vergelijken? We vertellen je er meer over.

Meer over zonnepanelen vergelijken. 

Ja, dat kan door de zonnepanelen te financieren met een duurzame lening. Je koopt de zonnepanelen niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing

 • Hoeveel zonnepanelen je koopt
  Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, budget en van je wensen. Een huishouden verbruikt gemiddeld 2765 kWh stroom, wat overeenkomt met 11 zonnepanelen (bron: Milieu Centraal).
 • Welk type zonnepanelen je kiest
  Niet elk zonnepaneel is hetzelfde. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld verschillen in vermogen. Daarnaast is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de omvormer.
 • Waar je zonnepanelen koopt
  Koop je zonnepanelen via Essent, dan kies je voor een betrouwbare partij. We leveren samen met betrouwbare servicepartners, specialisten in zonnepanelen. We helpen je bij de aanschaf van zonnepanelen van advies tot installatie. We bieden je uitstekende kwaliteit materialen en professionele installatie. Je krijgt minimaal 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.
  Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw huis? Een adviesgesprek is gratis. Of vraag online direct een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.