De kosten van zonnepanelen

Bespaar via je eigen dak

Zonnepanelen kopen: de prijs

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. En dat is niet gek: zonnepanelen zijn een goede investering. Zo wek je al snel stroom op via je eigen dak. Ben je benieuwd naar de prijs van zonnepanelen? Dat begrijpen we. De prijs is van een aantal zaken afhankelijk. We vertellen je er meer over.

Wat kosten zonnepanelen?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten wat zonnepanelen kosten. De vraag 'wat kosten zonnepanelen?' is helaas niet eenvoudig te beantwoorden. Verschillende zaken bepalen de totale prijs, bijvoorbeeld je persoonlijke situatie en wensen. We vertellen je graag meer over de zaken die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen, de prijsontwikkeling van zonnepanelen en interessante financiële regelingen.

Installateur installeert zonnepanelen op dak

Zonnepanelen: kosten en besparing

Wil je alvast een schatting maken van je besparing met zonnepanelen? Dat kan binnen 1 minuut met de zonnepanelencheck. Aan de hand van je stroomverbruik gaan we na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo is het aantal zonnepanelen goed afgestemd op je verbruik! We hebben 3 typen zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. Wil je precies weten wat de kosten zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Onze zonnepanelen-experts berekenen dit dan graag voor je.

Comfort

zonnepaneel comfort
Zwarte zonnepanelen met een vermogen van 360 wattpiek (Wp.) Op deze zonnepanelen krijg je 15 jaar productgarantie.

Comfort Plus

zonnepaneel comfort plus
Zwarte zonnepanelen met een vermogen van 370 wattpiek (Wp.) Op deze zonnepanelen krijg je 25 jaar productgarantie.

Premium

zonnepaneel premium
Zwarte zonnepanelen met een vermogen van 405 wattpiek (Wp.) Op deze zonnepanelen krijg je 25 jaar productgarantie.

Doe de Zonnepanelencheck

en ontdek binnen 1 minuut

 • Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
 • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
 • Een indicatie van je besparing

Positieve prijsontwikkeling zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. En dat is ook logisch. De afgelopen jaren heeft de prijs van zonnepanelen zich ontwikkeld. Een aantal jaar geleden was het een stuk duurder om zonnepanelen aan te schaffen. Tegenwoordig dalen de prijzen van zonnepanelen flink en ben je voordeliger uit.

Prijsontwikkeling zonnepanelen vanaf 2010

In 2010 betaalde je voor een zonnepanelenpakket met 10 zonnepanelen van 230 Wattpiek (Wp) nog netto € 8.750 (gemiddeld). Dat is € 3,81 per Wp. Nu kosten 10 zonnepanelen van 325 Wp gemiddeld nog netto € 4.350. Dat is € 1,34 per Wp. De totale prijs van zonnepanelen is daarmee met zo'n 50% gedaald. De prijs die je per Wp betaalt is met ruim 65% gedaald. Dat heeft een positief effect op je terugverdientijd. Dit maakt zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering.

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Verschillende zaken zijn van invloed op de kosten van zonnepanelen. De belangrijkste zijn:

 1. Het type en vermogen zonnepaneel
  Je hebt de keuze uit Comfort, Comfort Plus en Premium zonnepanelen. De prijs en het vermogen verschilt per type. Bovendien zijn er verschillen in bijvoorbeeld de productgarantie.

 2. Het aantal zonnepanelen
  Wat je zonnepanelen kosten hangt natuurlijk voor een groot deel af van het aantal zonnepanelen wat je op je dak laat plaatsen. We adviseren je over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Natuurlijk zijn hierin ook je eigen wensen belangrijk.

 3. Het type omvormer en het gebruik van een Power Optimizer
  Elk dak is anders. Daarom bekijken we per woning welke omvormer het meest geschikt is. Bijvoorbeeld: als een deel van je dak in de schaduw ligt, kiezen we in de meeste gevallen voor een ander type omvormer dan wanneer je dak de hele dag in de zon ligt. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het optimale rendement uit de zonnepanelen gehaald wordt. In omvormers zitten prijsverschillen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van Power Optimizers: ook dit is van invloed op de kosten van zonnepanelen.

 4. Overige onderdelen
  Per situatie zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan prijsverschillen in bevestigingsmaterialen voor schuine en platte daken, of de installatietijd die we nodig hebben om de zonnepanelen op je dak te leggen. Soms hebben we een hoogwerker nodig, maar niet altijd. Dit maakt dat de vraag 'wat kost een zonnepaneel' niet eenvoudig te beantwoorden is.

Wil je meer weten over de eigenschappen en prijzen van verschillende soorten zonnepanelen? In één handig overzicht kun je de zonnepanelen op prijs vergelijken én op andere belangrijke eigenschappen.

Financiële regelingen verlagen kosten van zonnepanelen

Het is slim om te investeren in zonnepanelen. Een goede stap richting de toekomst! Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal interessante opties. Zo verlaag je de kosten van zonnepanelen.

Btw-aftrek zonnepanelen

De Btw op de installatie en de kosten van zonnepanelen mag je terugvragen. Deze btw-aftrek zonnepanelen zorgt voor flink lagere kosten. Onze servicepartners helpen je hierbij. Eenvoudig!

Energie salderen

Je hebt er vast wel van gehoord: de salderingsregeling. Dit levert je financieel voordeel op wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Lees meer over de salderingsregeling zonnepanelen.

Subsidie

Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen! Lees meer over subsidie zonnepanelen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen in jouw situatie?