De kosten van zonnepanelen

Besparen begint op je eigen dak

Zonnepanelen: de prijs

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. En dat is niet gek: zonnepanelen zijn een goede investering. Zo wek je al snel stroom op via je eigen dak. Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Dat begrijpen we. De prijs is van een aantal zaken afhankelijk. We vertellen je er meer over.

Type en vermogen

De prijs  van een zonnepaneel hangt af van het vermogen en het type.

Het aantal

Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de prijs per paneel.

Omvormer

In omvormers zitten prijsverschillen. Gebruik je een  Power Optimizer, dan kost dat ook meer.

Overige zaken

Denk aan installatietijd, bevestigingsmateriaal, is er een hoogwerker nodig, etc.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten om zonnepanelen op je dak te laten installeren lopen uiteen van € 4.400 tot € 25.000. Het verschil wordt bepaald door het aantal panelen, de kwaliteit, garantie, veilige montage, levertijd en levensduur van de installatie. We vertellen je graag meer over de zaken die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen, de prijsontwikkeling van zonnepanelen en interessante financiële regelingen.

Installateur installeert zonnepanelen op dak

Zonnepanelen: kosten en besparing

Besparen lukt al snel met zonnepanelen. Een rekenvoorbeeld. Je schaft 6 zonnepanelen van 410 Wp aan (incl. omvormer, bevestigingsmateriaal en professionele installatie) voor € 4.400. In het eerste jaar leveren de zonnepanelen 2700 kWh op. Met een prijs van € 0,40 per kWh bespaar je al gauw € 1.080 op je elektriciteitsrekening. Tel uit je winst.

Wil je een schatting maken hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen? Dat kan binnen 1 minuut met de zonnepanelencheck. Aan de hand van je stroomverbruik gaan we na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo is het aantal zonnepanelen goed afgestemd op je verbruik!

De zonnepanelen van Essent

We hebben 3 typen zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. Wil je precies weten wat de kosten zijn? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Onze zonnepanelen-experts berekenen dit dan graag voor je.

Positieve prijsontwikkeling zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. En dat is ook logisch. De afgelopen jaren heeft de prijs van zonnepanelen zich ontwikkeld. Een aantal jaar geleden was het een stuk duurder om zonnepanelen aan te schaffen. Tegenwoordig dalen de prijzen van zonnepanelen flink en ben je voordeliger uit. Ook zijn er verschillende manieren om zonnepanelen te financieren. De daling van deze prijzen heeft een positief effect op je terugverdientijd. Dit maakt het kopen van zonnepanelen een zeer aantrekkelijke investering.

Doe de Zonnepanelencheck

en ontdek binnen 1 minuut

 • Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
 • Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
 • Een indicatie van je besparing

 

Financiële regelingen verlagen kosten van zonnepanelen

Het is slim om te investeren in zonnepanelen. Een goede stap richting de toekomst! Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren zijn er een aantal interessante opties. Zo verlaag je de kosten van zonnepanelen.

Btw-teruggave

De btw-teruggaafregeling is op 1 januari 2023 geëindigd. Het btw-tarief op zonnepanelen staat op 0%. Dus wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen.

Lees meer over btw op zonnepanelen

Salderingsregeling

Je hebt er vast wel van gehoord: de salderingsregeling. Dit levert je financieel voordeel op wanneer de opbrengst van je zonnepanelen meer is dan je verbruikt.

Lees meer over de salderingsregeling

Subsidie

Helaas krijg je geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer. Maar: er zijn interessante regelingen voor in de plaats gekomen!

Lees meer over subsidie zonnepanelen

Veelgestelde vragen over de kosten van zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen via Essent, dan kies je voor service en kwaliteit. De kosten van zonnepanelen van Essent verschillen per soort paneel. We bieden drie verschillende zonnepanelen aan, met elk eigen features en een eigen prijs. Gemiddeld gezien is de investering van zonnepanelen na 7 jaar terugverdiend. Om er achter te komen hoeveel panelen jij nodig hebt raden we je aan om de zonnepanelencheck in te vullen.

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met financiële regelingen. In 2023 is er geen  subsidie voor zonnepanelen meer beschikbaar, maar zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering.

Via Essent heb je de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen: Comfort, Comfort Plus en Premium. In één handig overzicht kun je de zonnepanelen op prijs vergelijken én op andere belangrijke eigenschappen.

Zonnepanelen vergelijken

Ja, dat kan door de zonnepanelen te financieren met een duurzame lening. Je koopt de zonnepanelen niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing

 • Hoeveel zonnepanelen je koopt
  Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, budget en van je wensen. Een huishouden verbruikt gemiddeld 2479 kWh stroom, wat overeenkomt met 6 tot 8 zonnepanelen (bron: Milieu Centraal).
 • Welk type zonnepanelen je kiest
  Niet elk zonnepaneel is hetzelfde. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld verschillen in vermogen. Daarnaast is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de omvormer.
 • Waar je zonnepanelen koopt
  Koop je zonnepanelen via Essent, dan kies je voor een betrouwbare partij. We leveren samen met betrouwbare servicepartners, specialisten in zonnepanelen. We helpen je bij de aanschaf van zonnepanelen van advies tot installatie. We bieden je uitstekende kwaliteit materialen en professionele installatie. Je krijgt minimaal 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.

Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw huis? Een adviesgesprek is gratis. Of vraag online direct een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.