Sinds 1 januari 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen en de installatie van zonnepanelen. Dat betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen voor je zonnepanelen. Je hoeft je ook niet meer aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Wel zo makkelijk.

Geen btw meer op zonnepanelen sinds 2023

Tot en met 2022 zat er 21% btw op de aanschaf van zonnepanelen en de installatie. Die btw kon je terugvragen bij de Belastingdienst door je aan te melden als btw-ondernemer. Vanaf 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0% en hoef je dus ook geen btw terug te vragen voor je zonnepanelen. Dat is een stuk voordeliger als je zonnepanelen koopt. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als je geïntegreerde zonnepanelen krijgt op je nieuwbouwhuis of als je zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen. Kijk altijd even op de site van de Belastingdienst om zeker te weten dat je goed zit.

Btw-ondernemer voor zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, ben je eigenlijk een kleine ondernemer. Je levert nl. stroom aan je energiebedrijf. Normaal gesproken zou je dus btw moeten afdragen. Maar als het totale opwekvermogen van je zonnepanelen minder is dan 15.000 Wattpiek, hoef je je niet als btw-ondernemer aan te melden bij de Belastingdienst. Je krijgt automatisch ontheffing voor het doen van btw-aangifte en overige administratieve verplichtingen.Kan jouw zonne-installatie meer opwekken, ben je zzp’er of heb je een bedrijf, check dan even bij de Belastingdienst wat je moet doen.

Voordelig zonnepanelen aanschaffen

Een btw-tarief van 0% is lekker voordelig. Wil je weten hoe je nog meer je voordeel kan doen? Kijk dan eens op de Energiesubsidiewijzer om te zien wat er mogelijk is voor het financieren van het energiezuinig maken van je woning. Zo kun je in 2024 geen subsidie meer aanvragen voor het kopen van zonnepanelen, maar er zijn wel overheidssubsidies voor andere energiebesparende maatregelen. En met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening kun je met gunstige voorwaarden geld lenen om zonnepanelen te kopen.

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen zijn een goede investering. Je betaalt 0% btw en je hebt ze snel terugverdiend, door een lagere energierekening. Maar met alleen het kopen van zonnepanelen ben je er nog niet. Er komt nog wel het een en ander bij kijken. Kies je voor zonnepanelen via Essent? Dan regelen wij alles voor je: van advies tot installatie. Vraag een gratis adviesgesprek aan en onze expert vertelt je alles over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw dak.