We vallen maar gelijk met de deur in huis. In 2023 geeft de overheid geen subsidie meer aan particulieren die zonnepanelen kopen. Het goede nieuws is dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. Het geld dat je in 2023 in het kopen van zonnepanelen investeert, levert net zo veel op als een rente van 5 procent op je spaarrekening (Bron: Milieu Centraal).

Zonnepanelen zijn zo winstgevend dat je geen subsidie meer nodig hebt. De terugverdientijd is gunstig en er zijn andere financiële regelingen om het kopen van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.

Btw terugkrijgen

Tot en met 2022 zat er btw op zonnepanelen. Als je je zonnepanelen vóór 2023 hebt gekocht, kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 is er helemaal geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt direct 21 procent van de kosten.

Salderingsregeling

Wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan je zelf verbruikt? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt namelijk wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Lever je meer terug dan je hebt gebruikt, dan krijg je een terugleververgoeding. De salderingsregeling wordt langzaamaan afgebouwd, dus je kunt het beste zoveel mogelijk van de stroom die je opwekt gebruiken.

Het financieren van zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen te kopen? Zonnepanelen zijn een slimme investering die je op termijn flink wat geld kan besparen op je energierekening. Als je liever niet in één keer betaalt, zijn er ook andere opties om je zonnepanelen te financieren, zoals het huren van zonnepanelen via de gemeente. Met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening kun je geld lenen om zonnepanelen te kopen. Kijk voor de mogelijkheden op Energiesubsidiewijzer.nl.

Zonnepanelen via de gemeente

Een gemeente of provincie heeft soms regelingen en subsidies om voordelig zonnepanelen te kopen. Vaak in de vorm van een lening met een lage rente óf een eenmalig bedrag. De regelingen verschillen per gemeente en provincie. Het is zeker de moeite waard om te kijken welke vergoedingen jouw gemeente of provincie te bieden heeft.

Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Als woningeigenaar kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening met gunstige voorwaarden. Met het geld van de lening koop je de zonnepanelen. Dit kan een optie zijn wanneer je graag zonnepanelen wilt, maar de kosten van zonnepanelen lastiger kunt dragen. Denk goed na over het aangaan van een lening of financiering voor zonnepanelen. Voor zonnepanelen geldt dat maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. De overige 25% moet besteed worden aan andere energiebesparende maatregelen. Lees meer over de Energiebespaarlening bij zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen met een subsidie

Dat kan niet meer in 2023, maar er zijn wel overheidssubsidies voor andere energiebesparende maatregelen. Deze vergoedingen kunnen elk jaar verschillen. Het is slim om de website van je gemeente en die van de rijksoverheid in de gaten te houden. Daarnaast zie je via Energiesubsidiewijzer.nl voor welke subsidie je aanmerking komt bij het energiezuinig maken van je woning.

Heb je interesse in energiebesparende maatregelen? Zonnepanelen zijn een goede investering, maar er zijn meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, een warmtepomp of een hr-ketel.