Subsidie zonnepanelen in 2024: Essent helpt je bij het besparen op de energiekosten

Zonne-energie levert kostenbesparingen op en is ook goed voor het milieu. Dus of je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen of gewoon nieuwsgierig bent naar je opties; we vertellen je alles over een mogelijke zonnepanelen subsidie in het nieuwe jaar.  

Subsidies zonnepanelen in het nieuwe jaar: wat gaat er veranderen?

Ieder jaar veranderen de subsidieprogramma’s van de overheid. Ook in 2024 zijn er veel subsidies voor het opwekken van hernieuwbare energie. Daarom staan we stil bij de wijzigingen in de subsidie voor zonnepanelen in het nieuwe jaar, zodat je maximaal profiteert van de voordelen. Van gunstige leningen, tot 0% btw tarief en andere regelingen.

Salderingsregeling

Via de salderingsregeling krijgen huishoudens de mogelijkheid om hun zelf geproduceerde elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. 

Stimulering duurzame energieproductie: krijg je een zonnepanelen subsidie in 2024?

Als je zonnepanelen aanschaft, dan zijn er verschillende subsidies om gebruik van te maken:  

Goedkoop geld lenen voor zonnepanelen

Momenteel leen je zeer voordelig door zonnepanelen door gebruik te maken van de Energiebespaarlening. Deze lening stelt je in staat om goedkoop geld te lenen voor het aanschaffen van zonnepanelen.

0% btw op zonnepanelen

Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen 0% om hernieuwbare elektriciteit te stimuleren. Ook in het nieuwe jaar profiteer je van dit btw-tarief voor zonnepanelen die worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van woningen. Hierdoor schaf je ook in het nieuwe jaar voordelig zonnepanelen aan.

Redenen voor de btw-verlaging:

  • Vermindering van administratieve lasten: een belangrijke drijfveer achter deze wijziging is het verminderen van administratieve lasten. Voorheen moesten particulieren de betaalde btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst, wat zowel voor hen als voor de Belastingdienst veel werk met zich meebracht.

  • Stimuleren van energiebesparende maatregelen: door het verlagen van de kosten van zonnepanelen door het schrappen van btw, hoopt de overheid meer particulieren aan te moedigen om te investeren in zonne-energie.

Subsidie zonnepanelen voor gezamenlijk elektriciteit opwekken

Als je niet over een eigen dak beschikt om zonnepanelen op te plaatsen, dan heb je de mogelijkheid om een energiecoöperatie op te zetten. Dit doe je door gezamenlijk met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt te laten plaatsen. 

Bij een energiecoöperatie kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Om gebruik te maken van de regeling moeten de zonnepanelen wel in de eigen leefomgeving geplaatst worden (bron: rvo.nl).

Hoeveel subsidie krijg ik op zonnepanelen?

Ondanks dat er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer zijn, zijn er verschillende lokale initiatieven om jou te helpen je huis te verduurzamen met financiële ondersteuning. 

Gemeentelijke subsidie op zonnepanelen checken

Ben je benieuwd of je gemeente subsidie geeft op zonnepanelen? Je kan lokale subsidies eenvoudig checken via www.energiesubsidiewijzer.nl. Voer je gemeente in om een overzicht te krijgen van alle gemeentelijke subsidies die beschikbaar zijn voor het verbeteren van je woning. 

ISDE subsidie zonnepanelen

In het nieuwe jaar zal er naar verwachting 600 miljoen aan ISDE subsidie beschikbaar zijn voor het aanschaffen van isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp.

Door gebruik te maken van deze subsidie krijg je gemiddeld 30% subsidie op je investering in deze producten. Neem je één maatregel voor het verduurzamen van je woning, dan is het subsidiebedrag gemiddeld slechts 15%. 

De subsidie kan alleen worden toegekend aan je eigen woning. Vakantiewoningen of particuliere verhuurders komen niet in aanmerking voor de ISDE subsidie in 2024. 

Voor een zonneboiler krijg je gemiddeld rond de 2200 euro subsidie. Het is hierbij belangrijk dat de installatie gedaan is door een installatiebedrijf. De subsidie is aan te vragen tot 24 maanden na het plaatsen van een zonneboiler of isolatie. 

Batterij zonnepanelen subsidie

Er is nog geen subsidie voor een thuisbatterij. Momenteel is het nog onduidelijk of de thuisbatterij opgenomen wordt in de ISDE subsidie.

Zonnepanelen VvE subsidie

Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027 is er voor VVE’s 47,8 miljoen euro budget aan subsidies voor verduurzamingsmaatregelen, waaronder het plaatsen van een zonneboiler. 

Subsidie aanvragen op zonnepanelen in 2024: er zijn nog steeds heel veel mogelijkheden

Ook het nieuwe jaar biedt voldoende mogelijkheden om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Of je nu particulier of zakelijk gebruik maakt van zonnepanelen, de diverse subsidies en financiële regelingen maken de investering in zonnepanelen extra interessant.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen subsidies

Welke subsidies zijn er voor zonnepanelen in 2024?

In 2024 zullen de subsidieprogramma's van de overheid voor zonnepanelen weer veranderen. Dit omvat aanpassingen in leningen, en andere regelingen waarvan particulieren profiteren.

Blijft de salderingsregeling in 2024 bestaan?

Ja, in 2024 kun je als particulier nog steeds profiteren van de 100% salderingsregeling.

Kan ik goedkoop geld lenen voor zonnepanelen?

Ja, via de Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden lenen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Geldt de 0% btw op zonnepanelen ook in 2024?

Ja, ook in 2024 profiteer je van 0% btw op zonnepanelen die geplaatst worden op woningen of bijgebouwen.

Is er een subsidie voor gezamenlijk elektriciteit opwekken?

Ja, via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) kunnen groepen zoals energiecoöperaties subsidie krijgen voor het gezamenlijk plaatsen van zonnepanelen.

Zijn er lokale subsidies voor zonnepanelen beschikbaar?

Ja, naast landelijke regelingen kunnen er lokale subsidies zijn in je gemeente. Controleer dit via www.energiesubsidiewijzer.nl.

Is er een subsidie voor een thuisbatterij voor zonnepanelen?

In 2024 is er nog geen specifieke subsidie voor thuisbatterijen voor zonnepanelen. De mogelijkheid voor opname in de ISDE subsidie wordt nog onderzocht.

Zonnepanelen adviesgesprek aanvragen