Subsidie op zonnepanelen in 2025
Ontdek welke zonnepanelen op jouw dak passen
Subsidies zonnepanelen in het nieuwe jaar: wat gaat er veranderen?
Tot wanneer is de salderingsregeling?
Via de salderingsregeling krijgen huishoudens de mogelijkheid om hun zelf geproduceerde elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. De salderingsregeling wordt per 2027 afgeschaft.
Krijg je zonnepanelen subsidie in 2025?
0% btw op zonnepanelen
De btw op zonnepanelen 0% sinds 2023. Dit om hernieuwbare elektriciteit te stimuleren. Ook in 2025 profiteer je weer van dit btw-tarief voor zonnepanelen die worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van woningen. Dit zorgt ervoor dat je ook dit jaar weer voordeliger je zonnepanelen aan kunt schaffen.
Goedkoop geld lenen voor zonnepanelen
Subsidie voor gezamenlijk elektriciteit opwekken
Heb je zelf geen dak waar zonnepanelen op kunnen of mogen? Dan heb je de mogelijkheid om een energiecoöperatie op te zetten. Dit doe je door gezamenlijk met anderen zonnepanelen op het dak van een gebouw in de buurt te laten plaatsen.
Bij een energiecoöperatie kom je in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Om gebruik te maken van de regeling moeten de zonnepanelen wel in de eigen leefomgeving geplaatst worden.
Wat zijn de redenen voor btw-verlaging op zonnepanelen?
- Administratieve lasten verminderen: een belangrijke drijfveer achter deze wijziging is de vermindering van administratieve lasten. Tot voor kort moest je de betaalde btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit bracht zowel voor de zonnepanelenbezitter als voor de Belastingdienst veel werk met zich mee.
- Aanmoedigen van energiebesparende maatregelen: door het verlagen van de kosten van zonnepanelen door het schrappen van btw, hoopt de overheid meer particulieren te motiveren om te investeren in zonne-energie.
De voordelen van onze zonnepanelen

Betrouwbaar

Kwaliteit

Zekerheid

Gemak
Welke subsidie krijg ik op zonnepanelen?
Ondanks dat er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer zijn, zijn er verschillende lokale initiatieven om jou te helpen je huis te verduurzamen met financiële ondersteuning:
Gemeentelijke subsidie op zonnepanelen checken
Ben je benieuwd of je gemeente subsidie geeft op zonnepanelen? Je kan lokale subsidies eenvoudig checken via www.energiesubsidiewijzer.nl. Voer je gemeente in om een overzicht te krijgen van alle gemeentelijke subsidies die beschikbaar zijn voor het verbeteren van je woning.
ISDE subsidie zonnepanelen
Door gebruik te maken van de ISDE subsidie krijg je gemiddeld 30% subsidie op je investering in deze producten. Neem je één maatregel voor het verduurzamen van je woning? Dan is het subsidiebedrag gemiddeld slechts 15%. De subsidie kan alleen worden toegekend aan je eigen woning. Vakantiewoningen of particuliere verhuurders komen niet in aanmerking voor de ISDE subsidie in 2025.
Subsidie op thuisbatterij met zonnepanelen
Er is nog geen subsidie voor een thuisbatterij. Momenteel is het nog onduidelijk of de thuisbatterij opgenomen wordt in de ISDE subsidie.
Zonnepanelen VvE subsidie
Van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027 is er voor VVE’s 47,8 miljoen euro budget aan subsidies voor verduurzamingsmaatregelen, waaronder het plaatsen van een zonneboiler.