Zonnepanelen kunnen een behoorlijke uitgave zijn. Omdat de overheid graag wil dat meer energie duurzaam opgewekt wordt en ook de rentestand laag is, zijn er interessante mogelijkheden voor de financiering van zonnepanelen. Financieren betekent niet altijd lenen. Ook het inzetten van eigen geld is een vorm van financieren. Zonnepanelen zijn een goede, maar veelal grote investering waarbij het verstandig is om te kijken naar de mogelijkheden om deze te financieren. Er bestaan een groot aantal opties om de kosten van zonnepanelen te financieren. Welke mogelijkheden zijn er en hoe werken deze?

De mogelijkheden om zonnepanelen te financieren

1. Zonnepanelen financieren met eigen geld

Heb je het geld voor de aanschaf van de zonnepanelen op jouw spaarrekening staan en dit bedrag in de nabije toekomst niet nodig? Dan is het financieren van zonnepanelen met eigen spaargeld een uitstekende manier van zonnepanelen aanschaffen. Je hoeft dan geen lening af te sluiten en betaalt dus ook geen rente. Dit scheelt altijd geld. Om de rente op jouw spaarrekening hoef je het niet te laten, want een investering in zonnepanelen is te vergelijken met een rente van zes procent op een spaarrekening! De terugverdienperiode van zonnepanelen is ongeveer acht jaar. Daarna geniet je nog bijna 20 jaar van gratis energie. Pure winst dus.

2. Zonnepanelen financieren met hypotheek

De investering in zonnepanelen kan ondergebracht worden in de hypotheek. Dit is gunstig, omdat je zo profiteert van de hypotheekrenteaftrek, ook over jouw zonnepanelen. Als je aangeeft dat je een hogere hypotheek nodig hebt vanwege de aanschaf van zonnepanelen, dan wordt dit meestal door de geldverstrekker geaccepteerd. jouw maandlasten dalen namelijk direct door de lagere energiekosten. Daarmee kun je de extra hypotheek betalen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Jouw hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over.

3. Groene lening voor zonnepanelen afsluiten

Wil je graag zonnepanelen aanschaffen, maar heb je hier zelf onvoldoende vermogen voor? Dan is een groene lening voor zonnepanelen bij een bank misschien iets voor jou. Een groene lening is speciaal bedoeld om je woning beter te isoleren, of andere duurzame investeringen te doen. Bijvoorbeeld voor een zonneboiler, isolatie en zonnepanelen. Het grote voordeel van een groene lening voor zonnepanelen is dat je tegen extra aantrekkelijke rentepercentages leent.

4. Subsidie

Hoewel er geen landelijke subsidie bestaat voor de aanschaf van zonnepanelen, zijn er toch diverse regelingen die het kopen ervan aantrekkelijker maken. Zo bieden veel gemeentes en provincies bijvoorbeeld een subsidie zonnepanelen aan. Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer om te kijken of en welke subsidies er mogelijk zijn in jouw gemeente. Daarnaast kan het afsluiten van een energiebespaarrekening bij sommige banken een aantrekkelijke optie zijn. Het is zeker de moeite waard om te bekijken welke regelingen er beschikbaar zijn om de kosten van zonnepanelen te verlagen.

5. Collectief

De laatste jaren ontstaan veel initiatieven van lokale organisaties en buurten. Als u van plan bent om zonnepanelen te kopen, dan is het een goed plan om in uw omgeving te informeren of er een collectieve inkoopactie bestaat. Samen profiteert u bij het plaatsen van een grote order van interessante kortingen. Op deze manier wordt de financiering van zonnepanelen voor iedereen een stuk goedkoper.

6. Crowdfunding

Een relatief nieuwe manier om zonnepanelen te financieren is het meedoen aan een crowdfundingsactie. Je kunt een crowdfunding starten, waarbij een aantal anderen jou een bedrag lenen. Als je geen ruimte hebt voor zonnepanelen op jouw eigen dak, is het vaak ook mogelijk om deel te nemen in een zonnepanelenproject, waarbij je een deel van de opbrengst ontvangt. Je investeert in één of meerdere zonne-energieprojecten. Indirect geniet je zo van het rendement op zonnepanelen. Bij crowdfunding worden de zonnepanelen bijvoorbeeld op daken van scholen of bedrijven geplaatst. Crowdfunden kan meestal al vanaf een bedrag van slechts 50 euro.

7. Zonnepanelen kopen via uw eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf? Informeer dan zeker naar de mogelijkheid om via dit bedrijf zonnepanelen aan te schaffen. Je mag dan een percentage van de investeringskosten aftrekken van jouw winst, wat een interessant voordeel oplevert. Ook kan de investering mogelijk versneld afgeschreven worden, waardoor je nog meer geld bespaart.

Wanneer is geld lenen voor zonnepanelen verstandig?

Het lenen van geld voor zonnepanelen kan voor sommige mensen een verstandige keuze zijn, omdat de terugverdientijd van de investering relatief kort is en de maandelijkse energierekening zal afnemen. Aan de andere kant brengt het lenen van geld ook nadelen met zich mee, zoals rente en aflossing die moeten worden betaald en een mogelijke verhoging van de maandlasten. Het is belangrijk om goed na te denken over de financiële consequenties van het lenen van geld voor zonnepanelen voordat een beslissing wordt genomen. Het is daarom aan te raden om meerdere financieringsmogelijkheden te vergelijken en te kijken welke optie het beste past bij de persoonlijke financiële situatie.

Tips voor het kopen van zonnepanelen op afbetaling

Het betalen van zonnepanelen in termijnen kan de aanschaf behapbaar maken, omdat het totale bedrag over een langere periode wordt gespreid. Hoewel dit voordelen heeft, zoals het verminderen van de financiële druk op korte termijn, zijn er ook nadelen. Zo kan het betalen van rente op de lening resulteren in hogere totale kosten. Om goed voorbereid een lening aan te gaan, is het belangrijk om verschillende aanbieders te vergelijken en goed te letten op de voorwaarden, zoals de rente, looptijd en de mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen. Het is ook belangrijk om te kijken naar de totale kosten over de gehele looptijd van de lening, om te voorkomen dat er meer wordt betaald dan nodig is.