Let op! Geld lenen kost geld 

Zonnepanelen met een duurzame lening

Direct besparen zónder investering vooraf

Doe de Dakcheck

Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen

Wat is je postcode en huisnummer?

kWh

Zonnepanelen worden steeds populairder. Je bespaart hiermee flink op je energierekening. Ook besparen met zonnepanelen? Een mogelijkheid is om de zonnepanelen te financieren met behulp van een duurzame lening. Zo investeer je in een energiezuinig huis zónder dat je eigen spaargeld nodig hebt. Voor een vast bedrag per maand!

Een slim alternatief voor huren

Naast het kopen van zonnepanelen met een lening of met eigen spaargeld, is het soms mogelijk om zonnepanelen te huren. Essent is gestopt met de verhuur voor zonnepanelen. Financier je de zonnepanelen met geleend geld, dan bespaar je direct op je energierekening zónder gebruik te maken van eigen spaargeld. Bovendien is dit slimmer dan huren: het levert je meer rendement en andere voordelen op. Zo betaal je een vast bedrag per maand en is belastingaftrek van betaalde rente mogelijk. 

Waarom zonnepanelen met een duurzame lening?

Je profiteert van een hoger rendement dan bij het huren van zonnepanelen

Besparen op je energierekening zónder gebruik van eigen spaargeld

Geen afsluitkosten, een vaste lage rente én altijd boetevrij aflossen

Kan ik ook zonnepanelen huren via Essent?

Nee, Essent is gestopt met het verhuren van zonnepanelen. Het huren van zonnepanelen is voor de meeste mensen minder interessant geworden. Het is nu mogelijk om zonnepanelen te financieren met een duurzame lening.

Hoe stimuleert mijn gemeente of provincie zonnepanelen?

Om huiseigenaren aan te moedigen zonnepanelen op het dak te leggen, bieden sommige gemeenten en provincies gunstige regelingen aan voor energiebesparende maatregelen. Denk aan gemeentelijke of provinciale subsidies of een stimuleringslening tegen goede voorwaarden. Informeer naar de mogelijkheden binnen jouw woonplaats bij SVn.

Zijn er in jouw woonplaats geen regelingen beschikbaar? Essent informeert je over de mogelijkheden van een lening voor zonnepanelen tegen zeer goede voorwaarden. Zo bespaar je toch via je eigen dak!

Zonnepanelen met een duurzame lening, of toch huren?

Wil je zonnepanelen op je dak, dan zijn er verschillende opties. Het kopen van de zonnepanelen met eigen geld of met geleend geld levert meer rendement op dan huren. Stel, je hebt zonnepanelen op je dak die samen gemiddeld 4000 kWh aan stroom opwekken. Je zou dan de volgende overweging kunnen maken:

  • Zonnepanelen huren
    Je huurt zonnepanelen voor ongeveer € 65 per maand (bron: Consumentenbond). De kosten komen elke maand terug, maar de zonnepanelen blijven van de verhuurder en worden niet van jou. De zonnepanelen hebben dus geen gunstig effect op de waarde van je huis wanneer je jouw woning zou gaan verkopen.
  • Zonnepanelen financieren met een stimuleringslening vanuit de gemeente of provincie
    Je koopt de zonnepanelen dankzij een stimuleringslening vanuit de gemeente of provincie. Dit is een voordelige lening met een rente van 1,6% (bron: Consumentenbond). Niet alle gemeenten en provincies bieden dit aan.
  • Zonnepanelen financieren met een duurzame lening
    Je koopt de zonnepanelen niet met je eigen spaargeld, maar met geld wat je leent. Zo betaal je een vast bedrag per maand, inclusief aflossing. Dit bedrag is gebaseerd op jouw situatie. In een adviesgesprek bespreek je samen met de adviseur de mogelijkheden. Zonnepanelen zorgen voor een gunstig effect op de woningwaarde.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen met een duurzame lening

Een duurzame lening is een persoonlijke lening, waarbij het geleende bedrag in één keer wordt uitbetaald na installatie, aan de installateur waar je de zonnepanelen koopt. De lener betaalt het bedrag terug in een vaststaand aantal termijnen (minimaal 1 jaar, maximaal 10 jaar). De lener bepaalt het aantal termijnen zelf. Elke termijn bevat een rente- en een aflossingsdeel over de restschuld. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie.

Nee, Essent geeft geen financieel advies. Essent heeft geen AFM-vergunning om financiële producten aan te bieden of te adviseren. Wij verwijzen enkel naar een financiële partij met wie wij een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten.

Essent mag geen financieel advies geven. Wel mag Essent je verwijzen naar een financiële partij waarmee Essent een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten. Dit is Stichting Nationaal Warmtefonds (www.energiebespaarlening.nl). Onze servicepartner kan je hier meer informatie over geven. 

Om in aanmerking te komen voor een duurzame lening is het belangrijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Onze financiële partner vertelt je hier meer over. Lees hier meer over de randvoorwaarden.