Wattpiek is een technisch begrip dat u vaak tegenkomt zodra u meer informatie over zonnepanelen zoekt. Maar wat betekent de term Wattpiek eigenlijk? Wattpiek (Wp) is het getal waarmee wordt aangegeven hoeveel stroom een zonnepaneel aan kan. Op die manier berekent u gemakkelijk hoeveel de zonnepanelen u leveren. Zo vergelijkt u ook beter de prijzen van verschillende soorten en merken zonnepanelen.

Internationale afspraken om Wattpiek te meten

Om het aantal Wattpiek van een zonnepaneel goed en eerlijk te meten, worden er in een laboratorium tests gedaan met alle zonnepanelen en zonnecellen voordat ze verkocht worden. Zo weet u zeker dat alle zonnecellen onder gelijke omstandigheden zijn gemeten. Hiervoor zijn een aantal regels afgesproken, zoals:

 • Lichtinstraling van 1000 Watt per vierkante meter (de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt)
 • Richting van de zonnestralen recht op het paneel of de zonnecel
 • Temperatuur van 25 graden Celsius
 • Afgesproken luchtmassa (de hoeveelheid lucht met een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid)

Afhankelijk van hoe de fabrikant de panelen maakt, kan een zonnepaneel van 270 Wp een andere kleur of grootte hebben dan een ander zonnepaneel. De zonnecellen van zwarte zonnepanelen zijn bijvoorbeeld iets beter dan de blauwe zonnepanelen. Je herkent dat dus eenvoudig aan de kleur. Daardoor is een zwart zonnepaneel van 270 Wp ook kleiner dan een blauw zonnepaneel van 270 Wp.

Opbrengst per Wattpiek in Nederland

Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. Maar over het algemeen wordt in Nederland gerekend met 88 procent van het aantal Wattpiek. Hiermee wordt het volgende bedoeld. Een zonnepaneel levert de meeste stroom als het gericht is op het zuiden en in een hoek van 35 tot 40 graden staat. Een zonnepaneel van 270 Wp kan daarmee in Nederland ongeveer 0,88 kWh * 270 Wp = 238 kWh per jaar opbrengen.

Als u dit weet, berekent u eenvoudig hoeveel Wattpiek uw zonnepanelensysteem moet hebben om uw jaarverbruik op te wekken. Verbruikt u 3.000 kWh per jaar? Dan hebt u minimaal een systeem van 3.000 / 0,88 kWh = 3.409 Wp nodig om dit verbruik volledig te dekken. Deze formule past u eenvoudig toe op uw eigen situatie. Gebruik onze handige voorbeeldberekening en lees meer over de opbrengst van zonnepanelen gedurende het jaar.

Factoren die van invloed zijn op de opbrengst

Hoe hoger het aantal Wattpiek van een zonnepaneel of een set zonnepanelen, des te hoger de opbrengst die u mag verwachten. Dat is waar Wattpiek voor wordt gebruikt. Toch zegt het aantal Wp niet direct alles over hoeveel stroom er wordt opgewekt. Dit heeft ook te maken met het legplan van de zonnepanelen, waarin factoren worden opgenomen zoals:

 • De hellingshoek van het dak
 • De oriëntatie ten opzichte van het zuiden
 • De locatie
 • Eventuele schaduw gedurende de dag

Het is ook nog van belang hoe goed de omvormer voor zonnepanelen is. Een omvormer zorgt er namelijk voor dat de stroom die door de zonnepanelen is opgewekt, wordt omgezet in bruikbare stroom voor uw huishouden. Ook daar kan dus nog stroom verloren gaan.

Prijs per Wattpiek (Wp)

Kent u de Wattpiek van de zonnepanelen die u op het oog hebt? Dan rekent u gemakkelijk uit of ze eigenlijk wel zo financieel aantrekkelijk zijn. De berekening is simpel: u deelt de prijs van de zonnepanelen door het aantal Wattpiek. De uitkomst is dan de prijs per Wattpiek. Met deze informatie vergelijkt u de panelen goed met elkaar. Voordat u de zonnepanelen koopt, is het slim ook op het volgende te letten:

 • De betrouwbaarheid en kwaliteit van de zonnepanelen
 • Of de installatie bij de prijs inbegrepen zit
 • De grootte van het systeem

De prijs per Wattpiek is een goed vergelijkingsmiddel als u op zoek gaat naar een set zonnepanelen die voor u interessant is. Zonnepanelen van een hogere kwaliteit hebben vaak ook een hogere prijs per Wattpiek, en maken daarvoor ook gebruik van een andere techniek. Hierdoor nemen ze misschien ook weer minder ruimte in. Met het aantal Wattpiek vergelijkt u de panelen dus gemakkelijk, om zo een slimme keuze te maken.