De opbrengst van je zonnepanelen zie je het liefst zo hoog mogelijk, want met zonne-energie bespaar je flink op je energierekening. Maar de zonnepanelen opbrengst is niet elke maand hetzelfde. Hoe zit dat precies? We vertellen je er meer over.

Zonnepanelen opbrengst

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Dat is niet gek: dankzij de opbrengst van zonnepanelen zorg je voor stroom via je eigen dak. En dat zie je terug op je energierekening. Toch schijnt de zon niet altijd in Nederland. Maar dat betekent niet dat je zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Zonnepanelen leveren ook bij bewolking stroom, de opbrengst van de zonnepanelen is dan vaak wel wat lager. Zo hebben meerdere factoren invloed op de opbrengst per zonnepaneel.

De opbrengst van zonnepanelen is van een aantal zaken afhankelijk:

 1. Het aantal zonnepanelen op je dak
  Hoe meer zonnepanelen je op je dak legt, hoe groter het totale vermogen in Wattpiek (wp) van je installatie. In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de totale opbrengst. Toch gaat dit niet altijd op: meerdere factoren bepalen de opbrengst van een zonnepaneel.
 2. De ligging van je dak
  De ligging van je dak ten opzichte van de zon is belangrijk voor de opbrengst. Over het algemeen is een ligging op het zuiden het meest gunstig. Een dak op het zuiden profiteert net wat meer van zonnepanelen door de goede stand van de zon. 
 3. De hellingshoek van je dak
  De opbrengst van je zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek. De meest ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Op een schuin dak is de hellingshoek van het dak en de zonnepanelen hetzelfde. Op een plat dak is de hellingshoek vrij te bepalen. 
 4. Schaduw
  Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht. Daarom geven de zonnepanelen ook opbrengst als het bewolkt is. Toch heeft schaduw invloed op de opbrengst van zonnepanelen in kWh. Valt er schaduw op je zonnepanelen? Dan zie je dit vaak wel terug in de opbrengst: die is dan wat lager.
 5. Waar je woont
  Het aantal zonuren is belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat de gemiddelde opbrengst in het westen van het land net iets hoger is dan is het oosten. Woon je in het oosten van Nederland? Ook dan is een investering in zonnepanelen zéker de moeite waard.

De opbrengst van zonnepanelen per maand

Het gebruik van energie wordt steeds duurder. Buiten de kosten van de zonnepanelen is het daarom fijn om te weten wat zonnepanelen ongeveer per maand opleveren. Op lange dagen met veel zonuren is de opbrengst van de zonnepanelen vaak het hoogst. Op lange dagen met veel zonuren is de opbrengst van de zonnepanelen vaak het hoogst. In de herfst en in de wintermaanden wekken de zonnepanelen ook stroom op, maar dan is de opbrengst van zonnepanelen per maand vaak wat lager. In het voorjaar is het de laatste jaren erg zonnig in Nederland. De opbrengst van zonnepanelen per maand is daarom een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Perfect voor zonnepanelen!

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand. In de grafiek hieronder zie je de verhouding van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand.

Verdeling opbrengst zonnepanelen per maand:

Grafiek: gemiddelde verdeling van opbrengst zonnepanelen per maand.

De opbrengst van zonnepanelen per jaar

Je zonnepanelen wekken elk jaar gratis stroom op. Ben je benieuwd naar de opbrengst in euro’s? Voor een indicatie vermenigvuldig je de opbrengst van je zonnepanelen in kWh met de stroomprijs per kWh stroom.

De opbrengst van zonnepanelen per dag

Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen per dag? De makkelijkste manier is dan om te kijken wat je zonnepanelen per jaar opwekken en dit te delen door het aantal dagen. Je hebt dan een idee van wat je zonnepanelen per dag opwekken. Tot klopt dit niet helemaal. Je berekening is namelijk een gemiddelde, gelijk verdeeld over alle dagen van het jaar. In werkelijkheid is dat niet zo. Op zomer- en lentedagen wekken zonnepanelen vaak meer stroom per dag op dan op winter- en herfstdagen.

Zonnepanelen op je dak: bereken de opbrengst

Zonnepanelen zijn een goede investering. Zo profiteer je van stroom van je eigen dak. Benieuwd hoeveel jij bespaart met zonnepanelen? Doe de Dakcheck! Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.