De opbrengst van je zonnepanelen zie je het liefst zo hoog mogelijk, want met zonne-energie bespaar je flink op je energierekening. Maar de opbrengst van je zonnepanelen is niet elke dag of elke maand hetzelfde. We vertellen je graag welke factoren invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen.

Hoe meer zon, hoe meer energie je zonnepanelen opbrengen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat is niet gek: dankzij de opbrengst van zonnepanelen zorg je voor stroom via je eigen dak. En dat zie je terug op je energierekening. Je zonnepanelen leveren elke dag energie, of de zon nu schijnt of niet. Zon is uiteraard goed voor de opbrengst van je zonnepanelen. Maar dat betekent niet dat je zonnepanelen geen stroom opwekken bij bewolking, de opbrengst van de zonnepanelen is dan vaak wel wat lager.

Waar hangt de opbrengst van zonnepanelen van af?

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de opbrengst per zonnepaneel. Voor een deel heb je zelf invloed op de opbrengst, bijvoorbeeld door te kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen en die op een zo gunstig mogelijke plek te plaatsen. Andere zaken, zoals de positie van je dak en het weer, heb je niet zelf in de hand.

Het aantal zonnepanelen op je dak

Hoe meer zonnepanelen je op je dak legt, hoe groter het totale vermogen in Wattpiek (Wp) van je installatie. In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de totale opbrengst.

De ligging van je dak
De ligging van je dak ten opzichte van de zon is belangrijk voor de opbrengst. Over het algemeen is een ligging op het zuiden het meest gunstig. Een dak op het zuiden profiteert net wat meer van zonnepanelen door de goede stand van de zon.

De hellingshoek van je dak

De opbrengst van je zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek. De meest ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Op een schuin dak is de hellingshoek van het dak en de zonnepanelen hetzelfde. Op een plat dak is de hellingshoek vrij te bepalen.

Schaduw of zon

Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht. Daarom geven de zonnepanelen ook opbrengst als het bewolkt is. Toch heeft schaduw invloed op de opbrengst van zonnepanelen in kWh. Valt er schaduw op je zonnepanelen? Dan zie je dit vaak terug in de opbrengst: die is dan wat lager.

Waar je woont

Het aantal zonuren is belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Het aantal zonuren verschilt per regio. Het westen van Nederland heeft doorgaans meer zonuren dan het oosten.

 

De opbrengst van zonnepanelen per maand

Het gebruik van energie wordt steeds duurder. Buiten de kosten van de zonnepanelen is het daarom fijn om te weten wat zonnepanelen ongeveer per maand opleveren. Op lange dagen met veel zonuren is de opbrengst van de zonnepanelen vaak het hoogst. In de herfst en in de wintermaanden wekken de zonnepanelen ook stroom op, maar dan is de opbrengst van zonnepanelen per maand vaak wat lager. In het voorjaar is het de laatste jaren erg zonnig in Nederland. De opbrengst van zonnepanelen per maand is daarom een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Perfect voor zonnepanelen!

De opbrengst van zonnepanelen verschilt dus per maand. In de grafiek hieronder zie je de verhouding van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand.Grafiek: gemiddelde verdeling van opbrengst zonnepanelen per maand.

De opbrengst van zonnepanelen per jaar

Je zonnepanelen wekken elk jaar gratis stroom op. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen van 400 Wattpiek, dus met een totaal vermogen van 4000 Wp, is 3500 kWh (prijspeil 2023, Bron: Milieu Centraal). Tel uit je winst: een gemiddeld huishouden verbruikt 2800 kWh per jaar (bron: Nibud). Ben je benieuwd naar de opbrengst in euro’s? Vermenigvuldig dan de opbrengst van je zonnepanelen in kWh met de stroomprijs per kWh stroom.

De opbrengst van zonnepanelen per dag

Benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen per dag? De makkelijkste manier is dan om te kijken wat je zonnepanelen per jaar opwekken en dit te delen door het aantal dagen. Je hebt dan een idee van wat je zonnepanelen per dag opwekken. Tot klopt dit niet helemaal. Je berekening is namelijk een gemiddelde, gelijk verdeeld over alle dagen van het jaar. In werkelijkheid is dat niet zo. Op zomer- en lentedagen is de opbrengst van je zonnepanelen groter dan op winter- en herfstdagen. Op een gemiddelde zomerdag in juni wekken 9 panelen 13 kWh per dag op. Op een gemiddelde decemberdag 2,5 kWh.

Zonnepanelen op je dak: bereken de opbrengst

Zonnepanelen zijn een goede investering. Zo profiteer je van stroom van je eigen dak. Elke kWh die je zelf opwekt met gratis zonlicht, hoef je niet te kopen van je energieleverancier. En de stroom die je niet meteen verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Tot 2025 krijg je daar – dankzij de salderingsregeling - net zoveel voor als wat je aan je energieleverancier betaalt voor stroom. Benieuwd hoeveel jij stroom jij kunt opwekken met zonnepanelen? Doe de zonnepanelencheck! Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.