De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Daarmee is het een duurzame investering waar u erg lang plezier van heeft. Een goede installatie en regelmatig onderhoud is daarbij van belang. Veel fabrikanten geven een garantie dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent van de capaciteit kunnen produceren. Een zonnepanelensysteem bestaat echter uit meer onderdelen dan alleen uw zonnepanelen. Ook bekabeling en een omvormer of laadregelaar maken deel uit van het complete systeem. De omvormer gaat gemiddeld minder lang mee dan de zonnepanelen en zal gedurende de levensduur van de zonnepanelen in de meeste installaties vervangen moeten worden. Hierbij speelt de kwaliteit en een deugdelijke installatie van het zonnepanelensysteem ook een rol.

Garantie energieproductie van 80 procent

Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen garanderen per zonnepaneel een energieproductie van 80 procent na 25 jaar. Dat betekent dat u erop mag rekenen dat uw zonnepanelen zelfs na 25 jaar nog steeds vier vijfde van de originele opbrengst zullen opbrengen. Deze garantie is in de praktijk ook echt haalbaar.

Ook op de installatie van de zonnepanelen geeft uw installateur een of meerdere jaren garantie. In de meeste gevallen verschijnen mogelijke problemen zich al in het eerste jaar na de installatie. Ze vallen daardoor binnen de door de leverancier gestelde garantie op het gehele systeem. Tijdens het eerste jaar van ingebruikname van uw zonnepanelensysteem is het aan te raden om de jaaropbrengst te noteren en te vergelijken met de door uw installateur opgegeven verwachting. Als de stand erg afwijkt van de voorspelde opbrengst, neem dan contact op met het bedrijf dat de zonnepanelen bij u geïnstalleerd heeft.

Zonnepanelen levensduur verlengen door goed onderhoud

De levensduur van zonnepanelen verlengt u door ze goed te onderhouden. Doordat zonnepanelen over het algemeen onder een vrij schuine hoek geplaatst worden, zorgen regen en wind ervoor dat de zonnepanelen zichzelf grotendeels reinigen en relatief onderhoudsvrij zijn. Vuil, bladeren en stof worden op deze manier effectief verwijderd. Zonnepanelen schoonmaken is daardoor slechts eens in de vijf jaar nodig. Dat kan meestal zelfs zonder schoonmaakmiddel, alleen water is genoeg.

De levensduur van zonnepanelen kan daarnaast verlengd worden door voor de montage een deskundige en gecertificeerde installateur te kiezen. Zo weet u zeker dat het complete systeem stevig gemonteerd is en gebruik wordt gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen.

Zonnepanelen: levensduur van de omvormer

Binnen een zonnepanelensysteem is de omvormer meestal het onderdeel waarbij u als eerste een storing mag verwachten. Op omvormers wordt over het algemeen een garantie van 5 of 10 jaar gegeven en u kunt ervan uit gaan dat uw omvormer in ieder geval één keer binnen de periode van 25 jaar vervangen dient te worden. Door bij de installatie te kiezen voor een goed merk voorkomt u problemen in de toekomst. Bovendien is het vaak mogelijk om extra jaren garantie bij te kopen. De kosten van een goede omvormer vallen overigens mee in verhouding met de kosten voor het complete zonnepanelensysteem.

Opbrengst zonnepanelen totale levensduur bijhouden

Zonnepanelen doen stil en ongemerkt hun werk op uw dak. Het kan daarom lastig zijn om tijdens de levensduur van uw zonnepanelen te zien of alles nog naar behoren functioneert. Het is erg belangrijk om zelf uw opbrengst bij te houden. Veel mensen met zonnepanelen controleren de opbrengst dagelijks of wekelijks en constateren een eventuele storing snel. De opbrengst van zonnepanelen is te zien op het display van de omvormer, af te lezen via de meterstanden op de elektriciteitsmeter(s) in de meterkast en tegenwoordig meestal ook via het internet of de app op uw smartphone.

De levensduur van zonnepanelen is dus gemakkelijk 25 jaar, waarschijnlijk zelfs nog een stuk langer. Daarmee zijn zonnepanelen een goede investering in een duurzame toekomst en een lagere energierekening.