Zonnepanelen installeren

Zo geregeld via Essent

Zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen op je dak laten installeren is een goede investering. Zonnepanelen zorgen voor een flinke besparing op je energierekening. Het leggen van je zonnepanelen hoef je uiteraard niet zelf te doen. Kies je voor zonnepanelen via Essent, dan plaatsen de installateurs van onze servicepartners de zonnepanelen op je dak. Echte specialisten in zonnepanelen, die ervoor zorgen dat het plaatsen van je zonnepanelen veilig en professioneel gebeurt. Goed nieuws, in veel gevallen plaatsen we de zonnepanelen al binnen 6 tot 8 weken. Zo wek je snel je eigen energie op.

Kwaliteit

Onze zonnepanelen zijn van de beste A-kwaliteit.

Duurzame energieopwekking

Zonnepanelen verminderen de afhankelijkheid van niet-duurzame bronnen.

Waardestijging van je huis

Door het verlagen van de energiekosten en het verhogen van de duurzaamheid van je woning.

Langdurige investering

Een duurzame en rendabele investering op de lange termijn.

Zonnepanelen laten plaatsen: de voorbereiding

Voor je zonnepanelen op je dak laat plaatsen is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Bijvoorbeeld: hoeveel zonnepanelen moeten op mijn dak worden gelegd? En wat is de juiste opstelling voor panelen op mijn dak? Wat kost het aanleggen van zonnepanelen? Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn dak?

De laatste vraag kunnen we direct beantwoorden. Een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen is meestal niet nodig, maar aan monumentale panden worden soms andere eisen gesteld. Dat kun je het beste checken bij je gemeente. Op de rest van je vragen krijg je antwoord van onze professionele installateurs. Zij geven je eerst een vrijblijvend advies.

Installateur installeert zonnepanelen op dak

De juiste opstelling met een zonnepanelen legplan

Met zonnepanelen wek je gratis stroom op. Hoe slimmer de opstelling van de zonnepanelen, hoe meer zonnestroom. Hoe je je zonnepanelen laat plaatsen is dus heel belangrijk. Wat de beste opstelling van zonnepanelen is, bekijken we aan de hand van enkele factoren. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de plaatsing ten opzichte van de zon en obstakels zoals bomen en schaduwvorming. De installateur vertelt jou precies waarom hij deze keuzes maakt, zo hoef jij je hier geen zorgen over te maken.

Zonnepanelen op een plat en schuin dak: de verschillen

Heb je een plat dak en ben je van plan daar enkele zonnepanelen op te plaatsen? Dan is het belangrijk dat je jezelf goed informeert over de ideale hoogte van deze panelen. Ga je panelen leggen op een schuin dak? Bedenk dan goed in welke richting de panelen liggen. Het type dak is van invloed op de installatie van de zonnepanelen. Gelukkig hebben de meeste zonnepanelen hetzelfde formaat. Om te bepalen wat de juiste zonnepanelen zijn voor jouw dak raden we je aan de zonnepanelencheck in te vullen.
Zonnepanelen op dak

Zonnepanelen bijplaatsen

Heb je al zonnepanelen, maar wil je graag nog meer energie opwekken? Dan kun je extra zonnepanelen op je dak leggen. Of je laat een tweede zonnepanelensysteem aanleggen op een ander dak. Check wel even of de hoofdzekering van je meterkast het plaatsen van extra zonnepanelen aan kan. Onze adviseurs vertellen je graag wat voor jou handig is in een vrijblijvend adviesgesprek.

De installatie van je zonnepanelen

Heb je gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan kan het installeren beginnen. Samen met onze installateur kies je een dag waarop het goed uitkomt. Dit is meestal binnen 6 tot 8 weken na het tekenen van de offerte. In bijna alle gevallen plaatsen we je zonnepanelen binnen 1 dag, vaak zijn we zelfs al binnen 1 dagdeel klaar.

1. Frame

De installateurs beginnen met het monteren van een frame op het dak. Daarop worden later de zonnepanelen geïnstalleerd.

2. Omvormer

Een deskundige monteur plaatst de omvormer. Meestal op zolder of vlak onder het dak. In elk geval zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen.

3. Meterkast

De omvormer wordt gekoppeld aan de zonnepanelen en met een kabel aangesloten op je meterkast. Als het nodig is, passen we ook je meterkast aan.

4. Zonnepanelen

De zonnepanelen worden geplaatst op het frame. Als het werk in de meterkast klaar is, gaan de zonnepanelen hun werk doen en geniet je direct van de opbrengst.

VRAAG ZONNEPANELEN AAN

Doe de Dakcheck en bekijk of jouw dak geschikt is. Bespaar vandaag en vraag gemakkelijk zonnepanelen aan.

servicepartners kaart nederland

Daarom zonnepanelen via Essent

Kies je voor zonnepanelen via Essent? Een slimme keuze. Want wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Dat doen we samen met onze lokale servicepartner, EnergieWonen. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring. 

Regel je zonnepanelen via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap.

  • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis
  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie
  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

Veelgestelde vragen over zonnepanelen installeren

Samen met onze installateur bepaal je wanneer je de zonnepanelen wil laten installeren. We kunnen de zonnepanelen al binnen 6 tot 8 weken leggen. In bijna alle gevallen is het plaatsen van de zonnepanelen al binnen 1 dag afgerond, vaak zelfs al binnen 1 dagdeel.

Zelf zonnepanelen plaatsen is toegestaan, maar het is een erg lastige klus. Dit is dan ook de reden dat we een totaalpakket aanbieden. Wanneer je zonnepanelen koopt bij Essent, nemen we de installatie ook over. De reden dat velen kiezen voor onze zonnepanelen, is dat we werken met zonnespecialisten die expert zijn op het gebied van zonnepanelen plaatsen. Hierdoor mag je kwaliteit en vakmanschap verwachten.

Soms moet je inderdaad je meterkast aanpassen. De aanpassing is nodig zodat de groep in de meterkast niet overbelast raakt. Wanneer er meer dan 2 zonnepanelen van 600 Watt worden geïnstalleerd, is het plaatsen op een vrije groep in de meterkast verplicht. De installateur bekijkt jouw specifieke situatie en zal altijd met je overleggen of er een aanpassing nodig is. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Wanneer de monteurs de zonnepanelen komen installeren, overleggen ze met jou hoe de bekabeling van de installatie weggewerkt zal worden. Meestal worden de kabels via een schacht of loze leiding het huis in getrokken. Daardoor heb je er geen last van.

Je krijgt tot wel 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen met omvormer én 25 jaar garantie op het vermogen van de zonnepanelen. Ook zijn onze zonnepanelen voorzien van de keurmerken.

De overheid stimuleert het energiezuinig maken van je huis. Bijvoorbeeld met financiële regelingen en gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees meer over subsidie voor zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren: je groene energie start hier

Welkom in de wereld van zonnepanelen! Duurzame energie wordt steeds belangrijker. Het installeren van zonnepanelen is niet alleen een duurzame stap in de juiste richting, maar ook een slimme financiële investering. We maken het installeren van zonnepanelen eenvoudig voor je. We nemen je mee in onder andere de strategische plaatsing, ideale hellingshoek en wat je moet weten over de meterkast.

Eenvoudig zonnepanelen plaatsen: hoe werkt het?

Zonnepanelen plaatsen door een professional is een slimme keuze voor wie duurzaam wil leven en kosten wil besparen. Bij Essent begrijpen we dat het plaatsen van zonnepanelen snel én zorgvuldig moet gebeuren. Daarom zorgen we dat we de zonnepanelen veilig en op de juiste wijze voor jouw situatie installeren. 'Goed om te weten: we bieden altijd een totaalpakket aan: zonnepanelen kopen inclusief omvormer en installatie.

Zonnepanelen kopen en installeren: het proces

Hoe gaat het proces dan in zijn werk? Ga je zonnepanelen kopen, dan gaat hier wat werk aan vooraf. Voordat we zonnepanelen plaatsen kijken we samen naar je persoonlijke situatie. Is je dak geschikt voor zonnepanelen? In sommige gevallen kunnen onze installateurs geen zonnepanelen installeren. Bijvoorbeeld bij sommige monumentale panden. In een adviesgesprek hoor je hier meer over.

Is het in jouw huishouden mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen door onze installateur? Dan geven je graag een vrijblijvend advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, de juiste plaatsing van de panelen, welk vermogen je nodig hebt en nog een aantal factoren. Voordat we starten, controleren we daarom het dak, regelen we de nodige materialen en plannen we samen met jou een datum voor de installatie. Hierdoor heb je een goede voorbereiding voordat de zonnepanelen op het dak liggen. Goed om te weten: installatiekosten zijn al inbegrepen in onze prijs.

Heb ik een vergunning nodig?

Voor een eigen huis met schuin dak of plat dak heb je vaak geen vergunning nodig. Een vergunning is alleen nodig als de zonnepanelen niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. De gemeente kan je hierover informeren.

Zonnepanelen plaatsen: de beste ligging op je dak

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, kijken we naar de juiste plek voor een optimaal rendement. Voor een hellend dak letten we op objecten zoals bomen of schoorstenen die schaduw veroorzaken, omdat dit invloed kan hebben op het optimale rendement van de zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak vraagt om een specifieke situatie; er moet namelijk genoeg ruimte zijn om de panelen uit de schaduw te houden. Deze ruimte is ook nodig om een goede montage uit te voeren.

Welke dakvlakken gebruiken we?

Voordat we zonnepanelen installeren vind vaak een schouw plaats. Bij de schouw bekijken we meerdere kanten van het dak. Soms zijn meerdere dakvlakken geschikt, waardoor we extra panelen kunnen plaatsen. Zo benutten we alle ruimte goed en zorgen we voor een maximale opbrengst. De beste ligging voor je zonnepanelen hangt af van je dakrichting, of er schaduw is, en hoeveel beschikbare ruimte je hebt. Maar met een goed plan maken we van je dak een superplek voor zonne-energie, wat goed is voor de aarde en je eigen portemonnee. We geven je altijd een advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en geven het ook aan als extra zonnepanelen niet nodig zijn. Dit hangt samen met je stroomverbruik.

Zonnepanelen aansluiting op het net en meterkast

Wanneer de zonnepanelen zijn geplaatst zullen ze niet direct energie opwekken. We moeten eerst de zonnepanelen aansluiten op je meterkast en het net. We installeren hiervoor een omvormer die de zonnestroom omzet in bruikbare elektriciteit voor in huis. We zorgen ervoor dat we de omvormer op een strategische plaats installeren. Meestal is dat zo dicht mogelijk bij de meterkast om energieverlies te minimaliseren. We controleren of je meter geschikt is voor teruglevering. Als je nog een oude meter hebt, kan het nodig zijn om deze te vervangen door een slimme meter.

Bekabeling bij zonnepanelen plaatsen

We gebruiken speciale, veilige kabels om de omvormer aan te sluiten op je meterkast. Als er nog geen aparte groep is voor de zonnepanelen, plaatsen we die om de veiligheid en de werking van je elektrische systeem te garanderen.

DC-kabels

Goed passende elektrische aansluitingen zijn belangrijk bij de installatie van zonnepanelen. Bij de montage moeten DC-kabels goed zijn aangelegd om de stroom van je panelen naar de omvormer te leiden. DC-kabels zijn stroomkabels voor gelijkstroom. Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante, zelfde richting. De energie verplaatst zich namelijk alleen van een positieve naar een negatieve pool (van plus naar min).

Juiste aansluiting van DC-kabels is vooral belangrijk bij een seriële schakeling. Hierbij zijn de panelen achter elkaar geschakeld, de zonnepanelen zijn in een reeks (serie) verbonden. Je kunt het vergelijken met batterijen die je achter elkaar plaatst in een zaklamp. Als één ervan niet goed werkt, kan dat effect hebben op de hele reeks. Bij zonnepanelen kan één paneel in de schaduw de energieopbrengst van alle aaneengeschakelde panelen verminderen. Het is dus belangrijk dat alle panelen zo veel mogelijk in het volle zonlicht staan.

Zonnepaneel registreren bij de netbeheerder

Na het plaatsen van zonnepanelen moet je je systeem registreren bij de netbeheerder. Zo kan de netbeheerder de energiestromen op het net beheren, maar je zorgt er ook voor dat je een terugleververgoeding krijgt.

Aan de slag met zonnepanelen

Nadat de volledige installatie is afgerond controleren we alles nog een keer om zeker te weten dat je zonnepanelensysteem perfect werkt. De installateur loopt samen met jou alle stappen door, zodat je precies weet hoe je nieuwe systeem werkt en hoe je het meeste uit je zonne-energie haalt voor jouw huishouden. Daarna is het tijd voor de oplevering en kun je beginnen met het besparen op je energierekening. Ook na de installatie staan we voor je klaar. Heb je vragen of zijn er problemen? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

Dus, wil je je energierekening verlagen terwijl je bijdraagt aan een beter milieu? Samen zorgen we ervoor dat je elke zonnestraal benut. Geen zorgen, wij regelen alles voor je.

Adviesgesprek aanvragen