Met zonnepanelen wek je gratis stroom op. Hoe slimmer de opstelling van de zonnepanelen, hoe meer zonnestroom. De opstelling van jouw zonnepanelen is dus heel belangrijk. We geven je daarom graag advies over zonnepanelen en de beste opstelling ervan.

Wat is de beste opstelling van zonnepanelen

Het lijkt zo eenvoudig: leg een paar zonnepanelen op het dak en je hebt gratis zonnestroom. Maar natuurlijk komt hier meer bij kijken. Het plaatsen van zonnepanelen dient op een slimme manier uitgevoerd te worden, zodat ze veel stroom opwekken. Graag leggen we je de beste opstelling voor jouw zonnepanelen voor, waarbij je rekening moet houden met onderstaande factoren.

 • De opstelling van zonnepanelen op een plat dak is anders dan de opstelling op een schuin dak.
 • Sommige mensen kunnen kiezen voor een opstelling van zonnepanelen in hun tuin of weiland.
 • Richt je de panelen naar het zuiden, omdat daar de zon staat? Vaak werkt een oost west opstelling van zonnepanelen het best.
 • Komen de zonnepanelen in de lengte (verticaal) of in de breedte (horizontaal) te staan? De stand is bepalend voor de werking. Ook passen er soms meer panelen op het
 • dak in de ene stand dan in de andere stand.
 • Zonnepanelen vangen veel wind. Je moet de zonnepanelen verzwaren of verankeren, anders waaien ze weg.
 • Het is aan te raden om de zonnepanelen te aarden, ook al is het niet verplicht.
 • Plaatsing van van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen worden geplaatst op verschillende soorten daken. Ieder dak heeft eigen voor- en nadelen en eigen plaatsingsmogelijkheden. We leggen stap voor stap uit hoe je zonnepanelen op een schuin dak, plat dak, tuin of weiland kunt plaatsen.

De opstelling van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen hebben de beste werking wanneer ze een wat schuin staan. Daarom zijn de meeste schuine daken heel geschikt voor zonnepanelen. De montage verloopt in een paar stappen:

 1. Er wordt een dakbevestiging (bijvoorbeeld dakhaken) vastgemaakt aan het dak.
 2. Aan de dakbevestiging worden aluminium rails vastgemaakt.
 3. De zonnepanelen worden met klemmen vastgezet op de rails.

Voor een gemiddelde woning is het vrij eenvoudig de opbrengst te berekenen. Staat je huis in een ongunstige richting, bijvoorbeeld met het schuine dak naar het oosten? Dan is de opbrengst wat minder, maar nog altijd de moeite waard.

In dit geval plaats je zonnepanelen aan beide zijden. Je hebt dan wel een ander model omvormer nodig dan voor een gemiddelde woning. De omvormer is het kastje tussen de zonnepanelen en het lichtnet.

Je kunt gebruik maken van optimizers om meer opbrengst uit jouw zonnepanelen te halen. Met optimizers kan het ook voor minder gunstig gelegen daken genoeg opleveren, zelfs zonder veel zonlicht.

De opstelling van zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak zijn er veel variaties mogelijk. De meeste mensen voor een oost west opstelling van de zonnepanelen. Is het niet slimmer om de panelen naar de zon te richten, op het zuiden? Nee, panelen die veel zonlicht opvangen veroorzaken ook veel schaduw. Daardoor blijft er minder ruimte over voor andere zonnepanelen en is dit de beste platdak opstelling voor zonnepanelen. Met deze opstelling van zonnepanelen passen ook veel meer panelen op één dak.

Let op: niet ieder plat dak is geschikt voor een zonnepanelen opstelling. Je moet rekening houden met de hoogte van de zonnepanelen en de panelen moeten een klein beetje schuin staan. Hierdoor komt er wind onder, waardoor je ze met ballast moet verzwaren zodat ze niet wegwaaien. Het dak moet dus behoorlijk stevig zijn om dat gewicht te dragen.

De opstelling van zonnepanelen in een tuin of weiland

Bij voorkeur worden zonnepanelen op een schuin of plat dak geplaatst. Echter, op sommige daken is er te veel schaduw. Of misschien krijg je geen vergunning, omdat jouw huis een monumentaal pand is. Dan is een plaatsing in de tuin of in een weiland het overwegen waard. Dat heeft wel een paar nadelen:

 • Het montagesysteem en de installatie zijn duurder. Dat komt doordat de ondergrond te zacht is. Je hebt een fundering, schroefpalen of ballast nodig om de zonnepanelen vast te houden.
 • Je moet de plantengroei onder de zonnepanelen in de hand houden. Leg daarom grind neer. Gras kan, maar er moet genoeg ruimte zijn om het te maaien.
 • Een opstelling van zonnepanelen in een weiland of tuin is diefstalgevoelig. Plaats daarom een hek of installeer diefstalbeveiliging.
 • Je hebt lange kabels nodig van de zonnepanelen naar de woning. Voor kabels in de grond heb je hulp van een elektricien nodig.
 • Je hebt misschien een vergunning nodig. Of dit voor jou geldt vraag je na bij jouw gemeente. Voor die vergunning moet de constructie voldoen aan het bestemmingsplan dat bepaalt hoe er gebouwd mag worden.

 

Laat jouw zonnepanelen plaatsen door een specialist

Je weet nu: om de beste zonnepanelen opstelling te krijgen, moet je rekening houden met veel factoren. Laat de installatie van de zonnepanelen daarom over aan een deskundige. Zo weet je zeker dat ze goed geplaatst zijn en dat je er lang van kunt genieten.