Subsidie thuisbatterij
Een duurzame manier om te besparen
We vertellen je hoe het zit met subsidies voor thuisbatterijen
Voordelen van een thuisbatterij van Essent
Flinke besparing
Goedkope energie
Zelfvoorzienend
Toekomstbestendig
Subsidie thuisbatterij Nederland in 2025
Is er subsidie op de thuisbatterij in Nederland?
Hier kunnen we een kort antwoord op geven: nee, in Nederland is (nog) geen thuisbatterijsubsidie. Dit komt omdat de overheid nog geen subsidieregeling heeft voor de aanschaf van thuisbatterijen.
Komt er subsidie op de thuisbatterij in Nederland?
Dat blijft voor nu de vraag. Door de populariteit van de thuisaccu, komt de discussie weer op gang over subsidie. Voor nu is er nog geen regeling en wachten we de ontwikkelingen af.
Mogelijkheden per gemeente
Ondanks dat de Nederlandse regering nog geen beslissing heeft gemaakt over thuisbatterijen subsidie, zijn er wel andere regelingen. Veel gemeenten hebben subsidies of duurzaamheidsleningen. Hiermee wordt de aanschaf van een thuisbatterij een stuk goedkoper. Omdat dit verschilt per gemeente, is het handig om hierover contact op te nemen met jouw eigen gemeente.
Thuisbatterij subsidie in 2025
Subsidie op thuisbatterijen lijkt er in 2025 nog niet te komen. Wel laten steeds meer groepen van zich horen om dit te veranderen, waaronder netbeheerders. Zij hebben te maken met een overbelast stroomnet. Dat kan verminderd worden door stroom vaker op te slaan in thuisbatterijen. Subsidie op de thuisbatterij in 2025 is dus onwaarschijnlijk. In de toekomst kan dit, mede door gestegen interesse in de thuisbatterij, snel veranderen.
Thuisbatterij subsidie buiten Nederland
Duitsland
In Duitsland kunnen inwoners gebruikmaken van subsidie voor hun thuisbatterij. Ze ontvangen dit bijvoorbeeld als ze een thuisbatterij kopen samen met zonnepanelen en een laadstation.
België
De Belgische overheid heeft besloten om met de thuisbatterij subsidie te stoppen. Belgen kunnen hierdoor sinds eind 2023 geen gebruik meer maken van de aantrekkelijke regeling.
Subsidie op thuisbatterij in de toekomst

Komt er thuisaccu subsidie in de toekomst? Dat weten we nog niet. Er bestaan wel subsidies voor andere duurzame aanpassingen aan je huis.Zo kun je als woningeigenaar via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie voor energiebesparende aanpassingen aan je huis aanvragen. De ISDE subsidie kun je bijvoorbeeld aanvragen voor isolatiemaatregelen. Thuisbatterijen vallen hier niet onder. Het zou kunnen dat dit in de toekomst verandert.
Hoeveel subsidie op thuisbatterijen is nodig?
We kunnen niet precies inschatten hoeveel subsidie nodig is om de thuisbatterij rendabel te maken. Of interessant voor jou. We hebben de belangrijkste info op een rij gezet voor je. Zo kun je zelf een afweging maken:
- Kosten thuisbatterij: als we uitgaan van een thuisbatterij met een capaciteit van 5 tot 8 kWh, zijn de kosten zo’n 4.000 tot 5.000 euro exclusief installatie.
- Levensduur thuisbatterij: bij 1 keer per dag opladen en ontladen, gaat de batterij zeker 5 tot 10 jaar mee.
- Terugverdientijd thuisbatterij: de terugverdientijd kunnen we nog niet goed voorspellen. Die hangt namelijk af van de markt, de schommelende prijzen en mogelijke subsidies.
- Thuisbatterij en zonnepanelen: hoeveel zonnepanelen je hebt, hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je wilt opslaan, zijn ook belangrijk in je afweging.
Vergeet niet de vele voordelen van de thuisbatterij tegenover de kosten te zetten. Zo kun je meer energie verbruiken die je zelf hebt opgewekt. En slimmer gebruikmaken van de energie die je van het net haalt. Ook ben je hiermee minder afhankelijk van de onvoorspelbare energieprijzen.

Thuisbatterij kopen zonder subsidie
Waarom een thuisbatterij kopen zonder subsidie
Er is op dit moment nog geen landelijke subsidie voor thuisbatterijen voor particuliere huishoudens. Dat roept al snel de vraag op: is het dan wel slim om er nu al eentje aan te schaffen?
Het antwoord is: misschien wel. Want een thuisbatterij biedt meer dan alleen financiële voordelen op korte termijn. Met een thuisbatterij kun je je eigen zonne-energie opslaan. In plaats van terugleveren aan het stroomnet, gebruik je die energie op momenten dat je die écht nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens piekuren wanneer stroom duurder is. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kun je nog slimmer inspelen op schommelende stroomprijzen.
Ook zonder subsidie geeft een thuisbatterij je dus meer grip op je energieverbruik én op je energierekening.
Is een thuisbatterij zonder subsidie rendabel
Of een thuisbatterij voor jou rendabel is zonder subsidie, hangt af van jouw situatie. Hoeveel stroom wek je zelf op? Hoeveel verbruik je? En op welke momenten van de dag?
Wat we wél weten: een thuisbatterij helpt je om meer van je eigen zonne-energie te gebruiken. Daardoor hoef je minder stroom van het net te halen. Dat is gunstig, zeker nu de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Daarnaast kun je met een thuisbatterij slimmer omgaan met stroomprijzen als je een dynamisch energiecontract hebt. En bij stroomuitval heb je bovendien een extra stukje zekerheid in huis.
Kortom: een thuisbatterij is een flinke investering, maar kan zich op de langere termijn zeker terugverdienen. Ook zonder subsidie.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu, slaat stroom op voor later gebruik. Je combineert het met zonnepanelen voor maximaal voordeel. De energie die je zonnepanelen overdag opwekken, gebruik je bijvoorbeeld 's avonds. Je verspilt zo geen energie en bespaart op je kosten. De batterij heeft gepatenteerde veiligheidsvoorzieningen. Zo is jouw thuisbatterij altijd veilig in gebruik.
Lees meer over hoe de thuisbatterij werkt, of bekijk de video om te ontdekken of een thuisbatterij geschikt is voor jou.

Om video's te bekijken op deze website moet je het gebruik van cookies toestaan.
Cookievoorkeuren wijzigenWat je nog meer moet weten over thuisbatterijen

Thuisbatterij kosten

Thuisbatterij kopen

Thuisbatterij plaatsen
Een thuisbatterij installeren vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet je op letten bij de plaatsing, en wat komt er allemaal bij kijken?
Veelgestelde vragen over thuisbatterijen
Twijfel je over een thuisbatterij?
Werking en technologie
Kosten en rendement
Toepassing en gebruik
* Besparingen zijn berekend voor een hoekhuis met een hr-combiketel als verwarming. Besparingen zijn berekend met een gasprijs van €1,42 per m³. Dit is een gemiddelde inschatting op basis van recente marktontwikkelingen. Omdat de actuele gasprijs voor veel huishoudens hoger of lager kan uitvallen, kunnen de werkelijke besparingen variëren. (Bron: Milieu Centraal)