Zonnepanelen met thuisbatterij
Haal meer uit de zon
Thuis de energie uit je zonnepanelen opslaan in je eigen thuisbatterij. Het komt steeds dichter binnen handbereik. Je leest alles over de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Zo krijg je een beeld van de kosten, het rendement en de installatie.
Wil je direct weten wat de mogelijkheden bij jou thuis zijn? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Voordelen van een thuisbatterij van Essent
Flinke besparing
Goedkope energie
Zelfvoorzienend
Toekomstbestendig
1. Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?
Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, wek je vooral overdag energie op – precies op het moment dat je die meestal nog niet direct nodig hebt. Veel huishoudens verbruiken namelijk juist ’s avonds de meeste stroom. Zonde om die zelf opgewekte energie niet optimaal te benutten.
Een thuisbatterij biedt dan uitkomst: hiermee kun je de overtollige energie tijdelijk opslaan en later gebruiken wanneer je het nodig hebt.
In 5 stappen: van zonnestraal naar thuisbatterij
Hoe werkt dat precies, zo’n combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij? Hieronder leggen we het stap voor stap uit:
1. Opwekking van energie:
Je zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit – om precies te zijn: gelijkstroom (DC).
2. Omvorming naar bruikbare stroom
De omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom (AC), zodat je de elektriciteit in huis kunt gebruiken.
3. Direct stroomverbruik in huis
Heb je op dat moment apparaten aanstaan? Dan zorgt de omvormer ervoor dat de opgewekte stroom eerst daar naartoe gaat.
4. Opslaan van overtollige stroom
Gebruik je minder stroom dan je opwekt? Dan wordt het overschot opgeslagen in je thuisbatterij.
5. Verbruik op een later moment
Wanneer je meer stroom nodig hebt dan je opwekt, bijvoorbeeld ’s avonds of op een bewolkte dag
gebruikt je woning automatisch stroom uit de thuisbatterij.
Meer weten hoe jij met een thuisbatterij het maximale uit je zonnepalen haalt én je huis verder kunt verduurzaamt? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.
2. Wat kost een thuisbatterij en wat levert het op?
De kosten van een thuisbatterij beginnen rond de 4.500 euro voor een kleinere batterij van 5 kWh. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan liggen de kosten voor een compleet systeem met panelen, omvormer en installatie tussen de 7.500 en 25.000 euro, afhankelijk van je woonsituatie en stroomverbruik.
Een thuisbatterij levert vooral meer grip op je energieverbruik op. Je gebruikt meer van je eigen zonnestroom, bespaart op terugleverkosten en wordt minder afhankelijk van het energienet. Ook zonder zonnepanelen kun je besparen, zeker met een dynamisch energiecontract: je laadt goedkoop op en gebruikt de stroom wanneer de tarieven hoog zijn.
Hoeveel je precies bespaart, verschilt per huishouden, maar in veel gevallen kan dit oplopen tot honderden euro’s per jaar.


3. Voordelen: thuisbatterij voor zonnepanelen kopen
Een thuisaccu voor je zonnepanelen kopen kan nu al een slimme keuze zijn, zeker als je waarde hecht aan meer zelfvoorzienend zijn. Je kunt daarmee namelijk het energienet ontlasten, doordat je minder hoeft terug te leveren. Ook ben je beter voorbereid op schommelende energieprijzen, doordat je zelf opgewekte stroom op een later moment kunt gebruiken. Daarnaast wordt de thuisbatterij steeds belangrijker in de manier waarop we onze energie thuis organiseren.
4. Is een thuisbatterij rendabel?
Een thuisbatterij (net als zonnepanelen) is een investering. Logisch dat je wilt weten of en wanneer je die kosten terugverdient. Het exacte moment waarop een thuisbatterij rendabel wordt, is op dit moment nog lastig te voorspellen. Dat hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals:
Eigen stroomverbruik
Of een thuisbatterij rendabel is, hangt niet alleen af van externe factoren. Ook jouw eigen stroomverbruik en opwekgedrag spelen een grote rol. Gebruik je overdag weinig stroom en ’s avonds juist veel? Dan haal je waarschijnlijk meer voordeel uit een batterij.
De ontwikkeling van energieprijzen
Stijgen de prijzen verder? Dan wordt het financieel aantrekkelijker om je eigen stroom op te slaan en te gebruiken.
Mogelijke subsidies of regelingen
Komt er een subsidie voor thuisbatterijen? Dan verkort dat natuurlijk je terugverdientijd.
Meer weten? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

5. Thuisbatterij zonder zonnepanelen
Je hebt geen zonnepanelen nodig om een thuisbatterij te gebruiken. Ook zonder eigen opwekking kun je de batterij opladen met stroom uit het net. Dit is vooral interessant in combinatie met een dynamisch energiecontract, waarbij de stroomprijs per uur verandert.
De thuisbatterij laadt dan automatisch op tijdens goedkope uren (bijvoorbeeld ’s nachts of bij veel wind), en levert stroom terug aan je woning wanneer de tarieven hoog zijn. Zo kun je slim inspelen op prijsverschillen en toch besparen op je energierekening – zelfs zonder zonnepanelen.
Veelgestelde vragen over de thuisbatterij
Dat hangt af van welk type omvormer je nu hebt. Heb je al een hybride omvormer bij je zonnepanelen? Dan kun je die meestal direct koppelen aan een thuisbatterij – een extra investering is dan niet nodig.
Maar gebruik je nog een standaard omvormer, die alleen gelijkstroom omzet naar wisselstroom? Dan is die vaak niet geschikt voor batterijopslag. In dat geval moet je de bestaande omvormer vervangen door een hybride variant, of je schaft een extra omvormer aan speciaal voor de batterij.
Belangrijk om te weten: de omvormer zit niet standaard in de prijs van een thuisbatterij. Als je de totale kosten wilt bepalen, houd dan ook rekening met de aanschaf van een geschikte omvormer.
De prijzen zijn de afgelopen jaren al flink gedaald, dankzij technologische ontwikkelingen. Hoe de prijs zich in de toekomst ontwikkelt, dat weten we nog niet.
Wat je nog meer moet weten over thuisbatterijen

Hoe werkt een thuisbatterij?

Thuisbatterij kopen

Beste thuisbatterij
Op zoek naar de beste thuisbatterij? We zetten de belangrijkste modellen, functies en aandachtspunten voor je op een rij, zodat je een slimme keuze maakt voor je situatie.
Vraag een adviesgesprek aan
Werking en technologie
Kosten en rendement
Toepassing en gebruik