Hoe werkt een thuisbatterij?
Zo werkt een thuisbatterij: je eigen energie slim opslaan
Met een thuisbatterij gebruik je meer van je zelf opgewekte zonne-energie. Dat betekent minder stroom van het net én meer grip op je energiekosten. Op deze pagina lees je hoe een thuisbatterij precies werkt en wat het voor jou betekent.
De voordelen van een thuisbatterij op een rij
Eigen stroom gebruiken
Je slaat stroom op voor later, dus je gebruikt meer van je eigen zonne-energie.
Minder netstroom nodig
Je hebt altijd stroom achter de hand, ook bij pieken of storingen.
Lagere energiekosten
Gebruik je meer eigen stroom? Dan betaal je minder aan je energieleverancier.
Toekomstbestendig
Een thuisbatterij past bij slim, duurzaam wonen en minder CO₂-uitstoot.
Video: Zo werkt een thuisbatterij
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu, slaat stroom op voor later gebruik. Je combineert het met zonnepanelen voor maximaal voordeel. De energie die je zonnepanelen overdag opwekken, gebruik je bijvoorbeeld 's avonds. Je verspilt zo geen energie en bespaart op je kosten. De batterij heeft gepatenteerde veiligheidsvoorzieningen. Zo is jouw thuisbatterij altijd veilig in gebruik.
Bekijk de video om te begrijpen hoe een thuisbatterij werkt, wat hij kost en wat hij oplevert.

Om video's te bekijken op deze website moet je het gebruik van cookies toestaan.
Cookievoorkeuren wijzigenMeer over de werking van een thuisbatterij

Van opwekken tot opslaan
Zonnepanelen wekken stroom op
Op zonnige dagen leveren je zonnepanelen vaak meer stroom dan je op dat moment gebruikt. Die overtollige energie wil je niet kwijt, maar bewaren voor later.Komt er subsidie op de thuisbatterij in Nederland?
De batterij slaat stroom tijdelijk op
De thuisbatterij slaat die opgewekte energie direct op. Zodra je ’s avonds of op een bewolkte dag stroom nodig hebt, gebruik je eerst wat in de batterij zit.
Automatisch overschakelen
De omvormer regelt automatisch waar je stroom vandaan komt. Is de batterij vol? Dan lever je terug aan het net. Is-ie leeg? Dan krijg je weer stroom van het net.

Slimme functies van een thuisbatterij
Zelfverbruik verhogen
Een thuisbatterij vergroot je zelfverbruik: je gebruikt meer van je eigen opgewekte stroom. Dat verlaagt je energierekening en zorgt dat het stroomnet minder wordt belast. Goed voor jou én het milieu.
Back-up bij stroomuitval
Sommige thuisbatterijen leveren noodstroom bij een storing op het net. Zo blijf je bereikbaar, blijft je verlichting werken en kun je belangrijke apparaten, zoals je wifi of koelkast, gewoon blijven gebruiken.
Aansturing via een app
Via een handige app zie je live hoeveel stroom je opwekt, verbruikt en opslaat in je thuisbatterij. Zo houd je grip op je energieverbruik en kun je slimme keuzes maken om nog meer te besparen.
Waarom een thuisbatterij past bij duurzaam wonen

Een thuisbatterij helpt je om duurzamer te leven. Je gebruikt minder stroom van het net en verlaagt je CO₂-uitstoot. Daarmee draag je bij aan een schoner milieu én een stabieler elektriciteitsnet. Zeker nu we steeds meer stroom nodig hebben door elektrische auto’s, warmtepompen en apparaten, is lokaal en slim energiegebruik belangrijker dan ooit. Je ontlast het net op piekmomenten en zorgt dat duurzame energie beter verdeeld wordt. Zo maak je jouw huis klaar voor de toekomst.
Thuisbatterij zonder zonnepanelen: ook een optie
Ook zonder zonnepanelen kan een thuisbatterij interessant zijn. Je kunt goedkope stroom van het net opslaan, bijvoorbeeld 's nachts of bij lage tarieven. Die gebruik je later op de dag, wanneer de stroomprijzen hoger zijn. Zo bespaar je flink op je energiekosten. Bovendien help je het elektriciteitsnet door tijdens piekmomenten minder stroom af te nemen. Vooral bij een dynamisch energiecontract levert dit slimme gebruik van je thuisbatterij extra voordeel op. Je speelt actief in op schommelende prijzen én draagt bij aan een stabieler net.

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen
Wat je nog meer moet weten over thuisbatterijen

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Welke thuisbatterij is het beste voor jou?
Welke thuisbatterij past het best bij jouw situatie? Ontdek de verschillen en bekijk welke opties er zijn in ons overzicht van de beste thuisbatterijen.

Hoeveel kost een thuisbatterij?
Wat kost een thuisbatterij precies? Bekijk een helder overzicht van de prijzen, installatiekosten en mogelijke besparingen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
Twijfel je over een thuisbatterij?
Werking en technologie
Kosten en rendement
Toepassing en gebruik