De voordelen van een thuisbatterij

Wees voorbereid op de toekomst

We vertellen je hoe het zit met subsidies voor thuisbatterijen

Steeds meer huishoudens stappen over op zonne-energie. Maar wat doe je met overtollige stroom op momenten dat de zon schijnt, maar je het niet direct verbruikt? Een thuisbatterij biedt de oplossing. In deze gids zetten we alle voordelen van een thuisbatterij overzichtelijk voor je op een rij.

De voordelen van een thuisbatterij in een notendop

Flinke besparing

Je kunt meer van je zelf opgewekte zonnestroom gebruiken. Zo bespaar je ook op je terugleverkosten.

Goedkope energie

 Met een dynamisch energiecontract laad jij de batterij op tijdens de goedkoopste momenten.

Zelfvoorzienend

Je bent meer zelfvoorzienend en daarom minder afhankelijk van het openbare stroomnet.

Toekomstbestendig

Een duurzaam product dat klaar is voor de toekomst.

De voordelen van een thuisbatterij met zonnepanelen

Je bent minder afhankelijk

Klaar voor minder salderen

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 stap voor stap afgebouwd. Met een thuisbatterij maak je jezelf minder afhankelijk van deze regeling, omdat je stroom zelf opslaan aantrekkelijker wordt dan terugleveren.

Zelf verbruiken loont

Zonder thuisbatterij lever je overtollige zonne-energie terug aan het net – vaak tegen een lage vergoeding en zelfs terugleverkosten. Met een batterij kun je deze stroom later zelf gebruiken.

Meer grip bij wisselende energieprijzen

De markt verandert: terugleververgoedingen worden lager, energieprijzen schommelen. Met een thuisbatterij kies je zelf wanneer je energie gebruikt of opslaat.

Je gaat beter om met energie

Minder netbelasting en minder CO₂-uitstoot

Sla je eigen zonne-energie op en gebruik die op het moment dat jij het nodig hebt. Zo belast je het stroomnet minder én help je mee aan een schonere toekomst.

Verbruik stroom op het slimste moment

Een thuisbatterij met slimme software kiest automatisch momenten waarop het stroomnet vol zit met groene stroom. Zo gebruik je energie als die het duurzaamst is.

Krijg inzicht in je energiegedrag

Via apps zie je precies hoeveel stroom je opwekt, opslaat en gebruikt. Dat inzicht helpt je bewuster omgaan met je energie. Vaak bespaar je daardoor structureel stroom in huis.

Zoveel bespaar je op je energierekening met een thuisbatterij

Zonnepanelen op dak

Overdag wek je stroom op met je zonnepanelen. Die gebruik je vaak niet meteen. Met een thuisbatterij bewaar je die stroom voor 's avonds of 's nachts, wanneer stroom van het net duurder is.

Stel: je gebruikt dan 1.500 kWh per jaar en je betaalt daar 25 cent per kWh voor. Haal je die stroom uit je batterij, dan bespaar je 375 euro per jaar.

De exacte besparing hangt af van je verbruik, batterijcapaciteit en stroomprijs. Maar dit laat zien: een thuisbatterij loont.

Een thuisbatterij met subsidie

Met subsidie of andere financiële voordelen wordt de investering in een thuisbatterij nog aantrekkelijker. Sommige gemeenten of provincies bieden een vergoeding voor de aanschaf van een thuisbatterij. Dat verlaagt je kosten én versnelt je terugverdientijd. Dit kan je tot wel honderden euro's schelen op de aanschaf van je thuisbatterij.

Meer groene stroom, minder netbelasting

Vaatwasser

Vind je duurzaamheid belangrijk? Met een thuisbatterij gebruik je veel meer van je eigen groene stroom. Je slaat overdag opgewekte zonne-energie op en verbruikt die later, bijvoorbeeld in de avond of nacht. Zo benut je je zonnepanelen optimaal, zonder afhankelijk te zijn van grijze stroom uit het net. Zonder batterij lever je stroom terug aan het net. Daar krijg je nu nog een vergoeding voor via de salderingsregeling, maar die verdwijnt waarschijnlijk binnenkort. Bovendien raakt het elektriciteitsnet steeds voller. Door je stroom op te slaan in plaats van terug te leveren, help je mee aan een stabieler energiesysteem.

Veelgestelde vragen over de thuisbatterij

De kosten van een thuisbatterij hangen af van je wensen en situatie. Onze adviseurs helpen je daarom graag bij het maken van de juiste keuze.
Onze erkende installateurs plaatsen de batterij op een geschikte plek in huis, zoals een garage of berging.
De opgeslagen energie wacht in de batterij tot jij het nodig hebt. Zo ben je minder afhankelijk van het net, vooral tijdens piekuren. Hierdoor heb je altijd stroom wanneer jij het nodig hebt.
Op dit moment is er nog geen subsidie voor de thuisbatterij beschikbaar.

Wat je nog meer moet weten over thuisbatterijen

Thuisbatterij kosten

De prijs hangt af van de capaciteit, het merk en de installatie. Maar met subsidies wordt een thuisbatterij steeds betaalbaarder.

De beste thuisbatterij

Er zijn veel soorten thuisbatterijen. We helpen je kiezen op basis van capaciteit, prestaties en slimme functies.

Thuisbatterij kopen

Klaar om te starten met energieopslag? Bekijk hoe je veilig en slim een thuisbatterij aanschaft.

Twijfel je over een thuisbatterij?

Vraag dan een gratis, vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze specialisten helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.