Welke capaciteit thuisbatterij heb ik nodig?
Met een thuisbatterij van de juiste capaciteit, bespaar jij direct op je energierekening. Sla opgewekte stroom op en gebruik deze wanneer jij het nodig hebt. We vertellen je alles over de juiste capaciteit thuisbatterij, het vermogen en waar je op moet letten bij de aanschaf.
Capaciteit thuisbatterij

Zo werkt een thuisbatterij met zonnepanelen samen
Een thuisaccu is handig om overtollige zonne-energie in op te slaan, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een thuisbatterij stroom maar tijdelijk opslaat, meestal maximaal een paar dagen. Je gebruikt de opgeslagen stroom vooral 's avonds of 's nachts, als je zonnepanelen geen energie meer opwekken. Een thuisbatterij is dus niet bedoeld om in de zomer veel energie op te slaan voor gebruik op donkere winterdagen.

Kies de juiste capaciteit thuisaccu voor jouw situatie
Het is belangrijk dat je een accu kiest met het juiste vermogen. Is de accu te groot? Dan benut je hem niet volledig. Is hij te klein? Dan raak je veel zonne-energie kwijt. Kijk daarom goed naar hoeveel stroom je opwekt én wanneer je die gebruikt. Verbruik je vooral stroom op momenten dat je panelen ook opwekken? Dan heb je minder opslag nodig dan wanneer je vooral 's ochtends, 's avonds of 's nachts stroom gebruikt.
Doe de thuisbatterijcheck
Persoonlijk thuisbatterij advies in 1 minuut
Thuisbatterij vermogen
Capaciteit en prijs
De thuisbatterij capaciteit wordt aangegeven met kilowattuur (kWh). We hebben momenteel thuisbatterijen in veel verschillende soorten en maten. De prijs is vaak afhankelijk van thuisbatterij vermogen. Naast de capaciteit is het ook belangrijk om een thuisbatterij van een solide merk te kiezen. Je vindt bij ons betrouwbare, veilige thuisbatterijen van Enphase, SolarEdge en Solax. Dit zijn allemaal lithium-ion batterijen, die een hoog vermogen combineren met een hoog rendenment.
Thuisbatterij capaciteit op een rij
Capaciteit thuisbatterij | Geschikt voor | Gemiddelde afmetingen |
---|---|---|
5 kWh | Kleine huishoudens | 45 x 60 x 20 cm |
10 kWh | Middelgrote huishoudens | 60 x 70 x 25 cm |
15 kWh | Gemiddeld huishouden | 70 x 80 x 30 cm |
20 kWh | Grote huishoudens | 80 x 90 x 35 cm |
De juiste thuisbatterij capaciteit hangt af van hoeveel stroom je dagelijks gebruikt én hoeveel ruimte je hebt voor de batterij. In de tabel hierboven zie je welke capaciteit past bij welk type huishouden, en hoe groot de batterij gemiddeld ongeveer is. Zo kies je makkelijker de thuisbatterij die bij jou past. Doe onze check en je ziet binnen 1 minuut welke capaciteit past bij jouw huis!
Vermogen thuisbatterij bepalen
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een thuisbatterij zo'n 1 à 1,5 kWh capaciteit nodig heeft per kWp zonnepanelen vermogen. Wij helpen je met het bepalen van het juiste vermogen en de capaciteit van jouw thuisbatterij. Zo kijken onze experts niet alleen naar de hoeveelheid opgewekte stroom, maar ook naar de stroom die je gemiddeld verbruikt.
Capaciteit en vermogen thuisbatterij berekenen
Om het vermogen van je thuisbatterij te berekenen, is vooral het vermogen van je zonnepanelen installatie van belang. Je gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik bepaalt weer het vermogen van je zonnepanelen installatie. Wil je de capaciteit berekenen die jouw thuisbatterij moet hebben? Je berekent de ideale capaciteit van je thuisbatterij door het kWp van je zonnepanelen installatie te vermenigvuldigen met 1 à 1,5 kWh. Houd er wel rekening mee dat als je het op deze manier een grove schatting is.
Doe de thuisbatterijcheck
Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste thuisbatterij capaciteit en vermogen. Met onze thuisbatterijcheck weet je binnen 1 minuut welke thuisbatterij bij jouw huis past
Voordelen van een thuisbatterij van Essent
Flinke besparing
Goedkope energie
Zelfvoorzienend
Toekomstbestendig
Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu, slaat stroom op voor later gebruik. Je combineert het met zonnepanelen voor maximaal voordeel en optimale prestaties. De energie die je zonnepanelen overdag opwekken, gebruik je bijvoorbeeld 's avonds. Je verspilt zo geen energie en bespaart op je kosten. De batterij heeft gepatenteerde veiligheidsvoorzieningen. Zo is jouw thuisbatterij altijd veilig in gebruik.
Lees meer over hoe de thuisbatterij werkt, of bekijk de video om te ontdekken of een thuisbatterij geschikt is voor jou.

Om video's te bekijken op deze website moet je het gebruik van cookies toestaan.
Cookievoorkeuren wijzigenVeelgestelde vragen over thuisbatterij capaciteit
Dat hangt helemaal af van je verbruik. Bekijk eens in de app of in Mijn Essent hoeveel stroom je verbruikt en opwekt op een dag. Dat geeft een goed beeld. Maar je gebruikt vooral op piekmomenten de thuisbatterij. Die verschillen per seizoen. Ga dus af op je persoonlijke pieken, niet op het gemiddelde. Weten waar je precies aan toe bent? Doe dan onze thuisbatterijcheck en je weet binnen 1 minuut welke thuisbatterij bij jou past.
Wat je nog meer moet weten over thuisbatterijen

Kosten thuisbatterij

Thuisbatterij kopen

Thuisbatterij subsidie
Met een thuisbatterij start je gelijk met besparen. Meer weten over subsidie op thuisbatterijen?
Twijfel je over een thuisbatterij?
Werking en technologie
Kosten en rendement
Toepassing en gebruik