Subsidie thuisbatterij

Alles over subsidies op een (batte)rij

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Heb je interesse in een thuisbatterij, dan ben je vast benieuwd of er subsidie voor is. Dit is wat we er nu over weten.

Subsidie thuisbatterij Nederland

Op dit moment is er geen subsidie vanuit de overheid voor de thuisbatterij.

Nederlandse bedrijven kunnen de aanschafkosten van een thuisbatterij wel deels aftrekken van hun fiscale winst. Dat kan via de Energie-investeringsaftrek, als je aan bepaalde vereisten voldoet.

Thuisbatterij subsidie 2023

Laten we nog even terugblikken op de subsidies voor thuisbatterijen in 2023. Hier kunnen we kort over zijn. In 2023 was er geen thuisaccu-subsidie beschikbaar. Wel is het gesprek hierover op gang gekomen. Zo gaven enkele politieke partijen begin 2023 aan subsidie op thuisbatterijen te zien zitten.

Komt er subsidie op thuisbatterijen in 2024?

Subsidie op thuisbatterijen lijkt er in 2024 nog niet te komen. Wel laten steeds meer groepen van zich horen om dit te veranderen, waaronder netbeheerders. Zij hebben te maken met een overbelast stroomnet. Dat kan verminderd worden door stroom vaker op te slaan in thuisbatterijen.

In andere landen gaan overheden hier al anders mee om. Duitsers ontvangen bijvoorbeeld subsidie als ze een thuisbatterij tegelijkertijd met zonnepanelen en een laadstation aanschaffen.

Subsidie op de thuisbatterij in de verdere toekomst? 

Of er in de toekomst subsidie voor de thuisbatterij komt, weten we nog niet. Er bestaan wel subsidies voor andere duurzame aanpassingen aan je huis.

Zo je als woningeigenaar via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie voor energiebesparende aanpassingen aan je huis aanvragen. Bijvoorbeeld voor zonneboilers en isolatiemaatregelen. Thuisbatterijen vallen hier niet onder. Het zou kunnen dat dit in de toekomst verandert.

Hoeveel subsidie op thuisbatterijen is nodig?

Je vraagt je misschien af hoeveel subsidie nodig zou zijn om een thuisbatterij interessant of rendabel te maken. Hoewel we dat niet kunnen bepalen voor jouw situatie, kunnen we wel relevante informatie voor je op een rij zetten. Zo kun je zelf een afweging maken:

  • Kosten thuisbatterij: als we uitgaan van een thuisbatterij met een capaciteit van 5 tot 8 kWh, zijn de kosten zo’n 4.000 tot 5.000 euro exclusief installatie.
  • Levensduur thuisbatterij: bij 1 keer per dag opladen en ontladen, gaat de batterij zeker 5 tot 10 jaar mee.
  • Terugverdientijd thuisbatterij: de terugverdientijd kunnen we nog niet goed voorspellen. Die hangt namelijk af van de markt, de schommelende prijzen en mogelijke subsidies.
  • Thuisbatterij en zonnepanelen: hoeveel zonnepanelen je hebt, hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je wilt opslaan, zijn ook belangrijk in je afweging.

Vergeet niet de vele voordelen van de thuisbatterij tegenover de kosten te zetten. Zo kun je meer energie verbruiken die je zelf hebt opgewekt. En slimmer gebruikmaken van de energie die je van het net haalt. Ook ben je hiermee minder afhankelijk van de onvoorspelbare energieprijzen.

Wil je meer weten?

Hieronder staan antwoorden op veel gestelde vragen. Wil je dat we je op de hoogte houden van de mogelijkheden met een thuisbatterij, schrijf je dan in op de wachtlijst voor de thuisbatterij.

Gaan de prijzen van een thuisbatterij nog dalen?

De prijs van thuisbatterijen is de laatste jaren al flink gedaald. Wat de prijzen in de toekomst gaan doen, dat weten we nog niet.

Ik wil de thuisbatterij combineren met zonnepanelen, bestaan hier gunstige regelingen voor?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen profiteer je wel van financiële regelingen. Zo kun je goedkoop geld lenen om de panelen aan te schaffen en betaal je voor zonnepanelen geen btw.

Zijn er nog tips voor als ik een thuisbatterij laat plaatsen?

Schakel zeker een professionele installateur in als je een thuisbatterij laat installeren. Dan weet je zeker dat de installatie veilig is. En voorkom je dat jouw investering door mankementen minder rendabel wordt.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij