Dakisolatie is een goede maatregel voor een energiezuinig huis. Ben je van plan om dakisolatie te laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat je weet welke subsidiemogelijkheden je hebt. Lees welke isolatiesubsidies er zijn, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je subsidie aanvraagt. Zo bespaar je geld én draag je bij aan een betere wereld.

Subsidie dakisolatie 2024

Dakisolatie is een energiebesparende maatregel die ook in 2024 zeker de moeite waard is. Je verbetert daarmee de energie-efficiëntie van je huis en verlaagt zo je energierekening. Gelukkig heb je verschillende subsidiemogelijkheden waarmee je de kosten van dakisolatie verlaagt. Daardoor is deze investering nog aantrekkelijker. Lees de voorwaarden van subsidie dakisolatie 2024 voordat je begint en zorg dat je niks misloopt.

Landelijke subsidie: investeringssubsidie duurzame energie

Er bestaan zowel landelijke subsidies als gemeentelijke subsidies voor dakisolatie. De landelijke subsidie is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor de ISDE subsidie kom je in aanmerking bij verschillende typen isolatiemaatregelen, waaronder dakisolatie. De ISDE subsidie geldt voor particulieren. Wil je als Vereniging van Eigenaars (VvE) een dak isoleren? Dan kun je de SVVE aanvragen.

Gemeentelijke subsidie dakisolatie

Daarnaast bieden sommige gemeenten ook hun eigen subsidies aan voor dakisolatie. Deze subsidies variëren in bedrag en voorwaarden, afhankelijk van de specifieke gemeente. Het hogere subsidiebedrag dat je ontvangt wanneer je ook hiervoor in aanmerking komt, is mooi meegenomen. Kijk dus op de website van je gemeente of zij een eigen dakisolatie subsidie aanbiedt.

Voorwaarden subsidie dakisolatie

Wil je in aanmerking komen voor dakisolatie subsidie ISDE? Zorg dan dat je voldoet aan de voorwaarden en lever de nodige documenten aan. Lees onderstaande voorwaarden en bekijk de volledige voorwaarden op de website van RVO.

  • Je woning dient ten eerste ouder dan 2 jaar te zijn.

  • Voor subsidie isoleer je minimaal 20 vierkante meter en maximaal 200 vierkante meter dak met een minimale dikte van het isolatiemateriaal.

  • Zorg daarnaast dat je een minimale isolatiewaarde (RD-waarde) van 3.5 behaalt [link naar pagina RD-waarde dakisolatie]. Voorkom dus een lage isolatiewaarde.

  • Ook een correcte uitvoering door een erkend isolatiespecialist of deskundig bedrijf is een belangrijke voorwaarde.

  • De subsidie geldt alleen voor de huidige oppervlakte van je woning. Plaats je bijvoorbeeld een nieuwe aanbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel aan je bestaande woning? Dan krijg je geen subsidie voor de isolatie hiervan.

Dakisolatie subsidie voorwaarden RVO

De exacte voorwaarden voor de ISDE-subsidie zijn uitgebreid en veranderen ieder jaar. Raadpleeg daarom altijd de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook advies inwinnen bij een gecertificeerde energieprestatieadviseur is een goed idee.

Wijziging voorwaarden dakisolatie subsidie 2024

2024 kent een aantal belangrijke wijzigingen in de voorwaarden voor de ISDE-subsidie. Deze wijzigingen gaan onder andere over de aanvraagtermijn en het aantal maatregelen dat je uitvoert. Kijk voor alle wijzigingen in de ISDE subsidie op de website van RVO.

Voorwaarden aanvraagtermijn

Vanaf 2024 maak je gebruik van een langere aanvraagtermijn voor dakisolatie subsidie. Voert een erkend bedrijf binnenkort een isolatiemaatregel uit? Dien dan nu binnen 2 jaar de subsidieaanvraag ISDE in.

Voorwaarden aantal maatregelen

Voorheen moest je minimaal twee isolatiemaatregelen nemen om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie. In 2024 kun je ook subsidie aanvragen voor slechts één maatregel, op voorwaarde dat deze na 1 april 2022 is uitgevoerd.

Hoeveel subsidie dakisolatie kan je krijgen?

Het bedrag dat je mogelijk ontvangt als subsidie voor je dakisolatie varieert. Je kunt in de regel maximaal 30 euro per vierkante meter subsidie krijgen. Het exacte bedrag hangt af van meerdere factoren, zoals het oppervlakte van het dak. Soms kun je extra subsidie krijgen van lokale of provinciale overheden, bovenop de landelijke subsidie. Deze extra subsidie verschilt per lokale overheid. Controleer dit dus bij je eigen gemeente. Er is ook nog andere subsidie interessant, namelijk een verlaagd btw-tarief en een energiebespaarlening.

Verlaagd btw-tarief

Profiteer van een verlaagd btw-tarief voor arbeidskosten van de partij die de maatregelen voor isolatie aanbrengt. Dit btw-tarief is 9% in plaats van het standaardtarief van 21%.

Energiebespaarlening aanvragen

Geld lenen? Je kunt een energiebespaarlening aanvragen vóór je met de maatregelen begint. Daarmee leen je tegen gunstige voorwaarden geld voor energiebesparende maatregelen.

Dakisolatie zelf doen, subsidie?

Heb je zelf isolatiemaatregelen uitgevoerd aan je dak? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor subsidie. Subsidie voor isolatie ontvang je alleen wanneer een erkende vakman of deskundig bedrijf de maatregelen uitvoert. Laat je daarnaast gepast adviseren door een gecertificeerde energieprestatieadviseur. Een adviseur vertelt je de beste manieren waarop je je dak te isoleert en hoe je de meest geschikte materialen gebruikt. Een erkend isolatiespecialist zorgt niet alleen voor een correcte uitvoering van de isolatiewerken, maar ook voor de nodige documentatie waarmee je in aanmerking komt voor subsidie.

Financiële voordelen zelf dak isoleren

Zelf je dak isoleren lijkt op het eerste gezicht goedkoper, maar de kosten lopen snel op als je kijkt naar de tijd en materialen die je daarvoor nodig hebt. Daarnaast krijg je er geen subsidie voor. Het is dus financieel voordeliger wanneer je een professional inhuurt en gebruik maakt van de beschikbare subsidies.

Ben je benieuwd naar de isolatiemogelijkheden bij Essent. Vraag dan direct een gratis adviesgesprek aan. Naast gratis advies helpen wij ook bij de aanvraag van subsidie. Snel geregeld, geen gedoe.

Subsidie dakisolatie voor plat dak

De subsidie die je krijgt voor dakisolatie varieert, afhankelijk van het type dak - plat of schuin. Dit komt omdat de isolatie-eisen en uitdagingen voor deze twee soorten daken verschillend zijn.

Subsidie isolatie plat dak

Bij een plat dak heb je vaak een grotere dikte van het isolatiemateriaal nodig voor goede isolatie dan bij een schuin dak. Dit komt doordat een plat dak gevoeliger is voor temperatuurschommelingen en vochtproblemen. Daarom gebruik je bij een plat dak een specifiek type isolatie dat bestand is tegen deze omstandigheden. Hierdoor betaal je meer en krijg je dus ook een hogere subsidie.

Subsidie isolatie schuin dak

Bij een schuin dak heb je meer isolatiemogelijkheden voor goede isolatie. Je kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het dak isoleren. Daarnaast is de kans op vochtproblemen kleiner bij een schuin dak. Isoleer je een schuin dak, dan betaal je minder en krijg je dus ook een lagere subsidie.

Hulp subsidie ontvangen

Onthoud dat de uiteindelijke subsidie afhankelijk is van diverse factoren, waaronder de totale kosten van de isolatie. Zorg dus dat je advies inwint bij een gecertificeerde energieprestatieadviseur en bepaal samen de beste isolatie-opties voor jouw specifieke situatie.

Dakisolatie subsidie per m2

De subsidie voor isolatie van je dak bereken je op basis van een aantal factoren, waaronder het aantal vierkante meters van de geïsoleerde oppervlakte. Daarvoor bekijk je de huidige oppervlakte, want subsidie krijg je niet voor nieuwe aanbouw. Het exacte bedrag van de subsidie varieert, maar gemiddeld krijg je 15 tot 30 euro per vierkante meter. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste hoeveelheid subsidie ontvangt? Maak dan gebruik van onze subsidieservice. Zo loop je geen financiële voordelen mis.

Meer over onze subsidieservice.

RVO subsidie dakisolatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt de subsidieregeling verduurzaming aan. Dit is een belangrijk initiatief dat huiseigenaren stimuleert om energiebesparende maatregelen te nemen, waaronder dakisolatie. Deze regeling verlicht de financiële last van deze energiebesparende maatregelen en draagt zo bij aan een duurzamere toekomst.

Meer energiebesparende maatregelen?

Het is belangrijk om te weten dat je een hogere subsidie voor isolatie ontvangt als je kiest voor verregaande energiebesparende maatregelen. Voer je naast dakisolatie een tweede maatregel of meer uit? Dan kun je tot wel 30% subsidie krijgen. Denk aan de volgende maatregelen:

  • zoldervloer isoleren

  • nieuwe isolerende kozijnen

  • isolerende deuren

  • een isolerend paneel

  • vloerisolatie

  • isolerende deur

    Let op: voor een energiezuinig ventilatiesysteem ontvang je in 2024 waarschijnlijk ook ISDE subsidie.

Hoe aanvragen subsidie dakisolatie?

Subsidie voor dakisolatie aanvragen is al snel een complex en tijdrovend proces. Je vult daarvoor verschillende formulieren in, verzamelt diverse documenten en wacht daarna vaak lang op goedkeuring. Dit duurt weken en soms maanden. Daarnaast kent elke subsidie zijn eigen, specifieke voorwaarden en regels. Dit maakt het proces nog ingewikkelder. Daarom nemen wij de aanvraag van subsidie graag voor je uit handen met onze subsidieservice. Dat scheelt!

Subsidie aanvragen in 5 stappen

Wil je zelf subsidie aanvragen? Volg dan onderstaande 5 stappen. Je krijgt slechts één keer subsidie voor dakisolatie. Wil je hulp bij subsidie aanvragen en meer weten over onze subsidieservice? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

  1. Identificeer de juiste subsidie
    Bekijk en selecteer de subsidies die van toepassing zijn op jouw isolatiemaatregelen. Kijk dus goed welke subsidie past bij jouw project.

  2. Vul het aanvraagformulier in
    Dit is meestal een digitaal formulier dat je op de website van de subsidieverstrekker vindt. Je moet het formulier invullen waarin je gegevens invult over het project. Denk aan de huidige en geplande isolatiemaatregelen, de oppervlakte van het dak en de verwachte kosten.

  3. Bereid de benodigde documenten voor
    Bij je subsidieaanvraag lever je bewijsmateriaal aan, zoals facturen, foto's en betaalbewijzen.

  4. Dien de aanvraag in
    Heb je het formulier ingevuld en alle benodigde documenten verzameld? Dien dan de aanvraag in. Dit doe je meestal online via de website van de subsidieverstrekker.

  5. Wacht op goedkeuring
    Na het indienen van de aanvraag beoordeelt de subsidieverstrekker deze en neemt hij een beslissing. Dit duurt enkele weken tot maanden, afhankelijk van de specifieke subsidie.

Veelgestelde vragen over subsidie dakisolatie

Wat is het btw-tarief op dakisolatie?

Het btw-tarief op dakisolatie is 21%, maar voor arbeidskosten bij renovatie- en herstelwerkzaamheden van woningen ouder dan 2 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9%

Hoeveel maatregelen moet ik nemen om het hoge subsidiebedrag per vierkante meter te krijgen?

Voor het hoge subsidiebedrag per vierkante meter moet je binnen 24 maanden minstens twee isolatiemaatregelen nemen. Bekijk ook de voorwaarden.

Kan ik subsidie krijgen als ik mijn dak zelf isoleer?

Nee, om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de maatregelen uitgevoerd worden door een professioneel bedrijf.