Dak isoleren? Leer voordat je gaat verbouwen alles over isolatie en een goede RD-waarde. Een dak kun je op verschillende manieren isoleren. De RD-waarde is een handig begrip dat je helpt de juiste keuze te maken. Leer hoe je op basis daarvan het juiste materiaal kiest voor je dakisolatie. Ontdek hoeveel warmte je kunt vasthouden met effectieve isolatie en hoe je subsidie krijgt om je isolatieproject te ondersteunen.

Wat is de RD-waarde van dakisolatie?

Gevelisolatie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis. Dakisolatie daarentegen, minimaliseert vooral warmteverlies. Dit komt omdat warmte van nature opstijgt. Het dak is daarom vaak het deel van het huis waar de meeste warmte verloren gaat. De RD-waarde, ook bekend als de R-waarde, is een term die je vaak tegenkomt wanneer je overweegt om je huis te isoleren. Lees meer over dakisolatie.

Resistance Declared

De term 'RD' staat voor Resistance Declared, wat de verklaarde weerstand betekent. Het geeft dus de warmteweerstand van het materiaal aan. Als je gaat isoleren, is het belangrijk dat je rekening houdt met de RD-waarde van het isolatiemateriaal. Een hogere RD-waarde betekent dat het materiaal beter isoleert en dus beter in staat is om warmte vast te houden. De RD-waarde van isolatiemateriaal vind je vaak op de verpakking van het product.

Verschil RD en RC waarde

De RD-waarde meet de isolatiewaarde van een enkel materiaal, terwijl de RC-waarde de totale isolatiewaarde van een constructie aangeeft. Naar de RD-waarde kijken, is beter wanneer je specifieke isolatiematerialen vergelijkt. Waarom? Omdat het een nauwkeurige meting geeft van de isolatie-eigenschappen van dat enkele materiaal.

RC-waarde constructie

De RC-waarde staat voor 'resistance construction'. De RC-waarde geeft de totale isolatiewaarde van een constructie aan, bijvoorbeeld van een dak of muur. Inclusief alle gebruikte materialen en luchtlagen. Het is dus minder nauwkeurig bij het beoordelen van de effectiviteit van een enkel isolatiemateriaal. Ook bij de RC-waarde geldt hoe hoger het getal hoe beter de isolatiewaarde.

Welke RD-waarde heeft mijn dak nodig?

Het type dak kan invloed hebben op de minimale RD-waarde, omdat verschillende daktypen verschillende isolatiebehoeften hebben. Ga dus eerst na of je bijvoorbeeld een schuin dak of hellend dak gaat isoleren. Voor een effectieve isolatie moet de RD-waarde van je dakisolatie minimaal 3.5 m² K/W zijn.

Hoeveel RD-waarde bij dakisolatie materialen?

Het type materiaal dat je kiest voor de dakisolatie heeft invloed op de RD-waarde die je kunt bereiken. Materialen zoals glaswol, steenwol en schuim hebben verschillende warmteweerstanden. Ze dragen dus bij aan een hogere of lagere isolatiewaarde. Het is dus belangrijk dat je materiaal kiest op basis van je specifieke behoeften en de eigenschappen van je dak.

Isolerend vermogen verschillende materialen

Een dunne laag materiaal met een hoge RD-waarde biedt een even goede isolatielaag als een dikkere laag materiaal met een lage RD-waarde. Je hebt dus verschillende mogelijkheden waarmee je hetzelfde isolerend vermogen bereikt. Wil je een hogere isolatiewaarde behalen? Dan kies je bijvoorbeeld een dunne laag PIR-schuim of gebruik je een dikkere laag glaswol of steenwol.

Spouwmuur isoleren

Ook de spouwmuur speelt een rol bij het isoleren van je dak. Een goed geïsoleerde spouwmuur kan bijdragen aan een hogere totale RD-waarde van je huis. Meer over spouwmuurisolatie.

Minimale RD-waarde voor een dak

De minimale RD-waarde voor een dak hangt dus af van verschillende factoren, waaronder de specifieke eisen van je woning en de isolatiematerialen die je kiest. Over het algemeen raadt men een minimum RD-waarde van 3.5 m² K/W aan voor dakisolatie. De vereiste RD-waarde varieert, afhankelijk van specifieke regelgeving of subsidiemogelijkheden.

Lees meer over de subsidiemogelijkheden bij Essent.

RD-waarde berekenen met lambdawaarde en dikte isolatiemateriaal

Wil je de RD-waarde zelf berekenen en op basis daarvan de best isolerende materialen kiezen? Kijk dan naar de lambda waarde en de dikte van de dakisolatie.

Lambdawaarde en warmtegeleidbaarheid

De lambdawaarde geeft weer wat de warmtegeleidbaarheid is van een isolatiemateriaal. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter het materiaal isoleert en warmte vasthoudt. Een lagere lambda waarde betekent dat het materiaal minder warmte doorlaat en dus effectiever de ruimte isoleert. Minerale wol bijvoorbeeld, heeft relatief een lagere lambdawaarde. Daardoor draagt de keuze voor minerale wol bij aan een goede isolatiewaarde. Kies je isolatiemateriaal met een lage lambdawaarde, dan zorgt dit voor een hogere energie-efficiëntie en lagere stookkosten.

Dikte van het isolatiemateriaal

Een lage lambdawaarde zorgt dus voor een betere warmte-isolatie, maar ook de dikte van het materiaal is belangrijk. Een dikker materiaal heeft een grotere weerstand tegen warmtedoorgang. Dit resulteert in een hogere RD-waarde en dus een betere isolatie.

Berekenen RD-waarde isolatiemateriaal

Deel de dikte van het materiaal door de lambdawaarde en bereken zo de RD-waarde van het isolatiemateriaal. Als voorbeeld nemen we isolatie met cellulose vlokken. Houd een laagdikte aan van 13 tot 16 centimeter en bereik zo een minimale RD-waarde van 3.5. Meestal hoef je dit gelukkig niet zelf te berekenen, maar degene die het isolatiemateriaal plaatst.

Beste RD waarde voor dakisolatie

Wat is dan nu de beste RD-waarde voor dakisolatie? De beste waarde is persoonlijk, want het hangt af van je specifieke isolatiebehoeften. Houd over het algemeen een minimale waarde van 3,5 m² K/W aan voor dakisolatie.

Dakisolatie RD waarde 3.5, 4.5 en 6

We gaan nog wat dieper in op een dakisolatie met een RD-waarde van 3.5, 4.5 en 6 m² K/W, en wat deze waarden betekenen voor de isolatieprestaties van je dak.

Dakisolatie RD 3.5

Een RD-waarde van 3.5 beveelt men over het algemeen aan voor een goede isolatie van je dak. Om een minimale RD-waarde van 3.5 te behalen, kun je relatief dun isoleren. Let wel op het isolatiemateriaal en de lambdawaarde.

Dakisolatie RD 4.5

Wil je een RD-waarde van minimaal 4.5 m² K/W behalen. Dit vereist meestal een grotere dikte van het isolatiemateriaal.

Dakisolatie RD 6

Streef je naar een zeer goede isolatiewaarde? Overweeg dan om een nog hogere RD-waarde van 6 te behalen. Hoewel dit een aanzienlijk dikkere laag isolatiemateriaal vereist, levert het je op de lange termijn mogelijk grote energiebesparingen op. Het belangrijkste is dat je het type en de dikte van het isolatiemateriaal zorgvuldig kiest. Dit doe je op basis van je specifieke behoeften en de eigenschappen van je dak.

Subsidie dakisolatie RD waarde berekenen

Je woning isoleren en energie besparen is aantrekkelijker als huiseigenaar wanneer je er subsidie voor krijgt. Er zijn verschillende soorten subsidie beschikbaar. Sommige zijn specifiek gericht op dakisolatie. Deze subsidie is gebaseerd op de RD-waarde van het isolatiemateriaal.

Het aanvragen van subsidie kan lastig en tijdrovend zijn. Bij Essent nemen we de aanvraag hiervan daarom volledig uit handen met onze subsidieservice.

Lees meer over onze subsidieservice.

Vereiste RD-waarde subsidie

Je dak isoleren draagt bij aan een lagere energierekening. Met de beschikbare subsidie krijg je daarnaast een flink deel van de kosten terug. Dit levert niet alleen directe kostenbesparingen op, maar verlaagt ook de energiekosten op de lange termijn. De investering in dakisolatie betaalt zich dus terug in de vorm van lagere energiekosten. Hoe kun je nu in aanmerking komen voor subsidie? Daarvoor moet je dakisolatie voldoen aan bepaalde eisen. Lees meer over subsidie dakisolatie bij Essent.

Veelgestelde vragen over RD-waarde van dakisolatie

Wat is een goede RD-waarde voor dakisolatie?

Een goede RD-waarde voor dakisolatie ligt rond de 3,5 m²K/W of hoger. Dit zorgt voor effectieve warmteweerstand en energiebesparing.

Welke dikte dakisolatie is vereist voor een bepaalde RD-waarde?

De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van het type materiaal dat je gebruikt en de gewenste RD-waarde. De vereiste dikte varieert dus.

Hoe kan ik aantonen dat mijn dak geïsoleerd is met een bepaalde RD-waarde?

De RD-waarde waarmee je dak geïsoleerd is, toon je meestal aan met documentatie van de fabrikant of installateur. Hij of zij vermeldt de RD-waarde van het gebruikte isolatiemateriaal.