Dakisolatie kosten

Een waardevolle investering

Waarom investeren in dakisolatie?

De kosten van het isoleren van je dak verschillen per situatie. Dit is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en het type woning. Zo zijn de kosten van dakisolatie van een tussenwoning anders dan bij een vrijstaande woning. Ondanks de verschillen is het isoleren van je dak een investering die altijd veel voordelen met zich meebrengt.

Nederland isoleert

Steeds meer huishoudens kiezen voor isolatie. In de afgelopen 10 jaar isoleerden onze servicepartners al ruim 45.000 huizen.

Meest effectieve manier

Dakisolatie is de meest effectieve stap naar verduurzaming en geld besparen. (Bron: Milieu Centraal)*

Makkelijk verdiend

De winst is te vergelijken met een rente van 5,5% op je spaarrekening. (Bron: Milieu Centraal)*

Subsidie

Door een aantrekkelijk subsidieregeling kun je tot 30% van de kosten terugkrijgen bij een investering in dakisolatie.

Waaruit bestaan de kosten bij het isoleren van je dak?

Een investering in dakisolatie bestaat uit verschillende kosten. Hierbij moet je denken aan het isolatiemateriaal, de kosten van de isolatiespecialisten en de kosten van het voorbereidend werk dat nodig is. Hoeveel het installeren van dakisolatie uiteindelijk gaat kosten is ook afhankelijk van het aantal meter dat je laat isoleren en het type woning.

De kosten voor het aanbrengen van dakisolatie bij een hoekwoning starten vanaf 4.200 euro. Dit is exclusief de overheidssubsidie die kan oplopen tot wel 1.800 euro wanneer je twee energiebesparende maatregelen laat uitvoeren.

Hoeveel kost dakisolatie per vierkante meter?

De kosten van dakisolatie verschillen per type woning en het materiaal dat gebruikt wordt. Als je toch een inschatting wilt maken van de kosten van deze investering kun je het aantal meters dak vermenigvuldigen met het gemiddelde prijs per meter. Je kunt ervan uitgaan dat het isoleren van je dak ongeveer tussen de 45 euro en 90 euro per vierkante meter bandbreedte kost. Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij onze experts. 

Subsidie voor dakisolatie

Door de ISDE-subsidie van de overheid kun je een flink besparen op de kosten van dakisolatie. Daarnaast verlaag je natuurlijk ook nog je energierekening, waardoor je uiteindelijk de investering terug verdient.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je minimaal 20 vierkante meter dak laat isoleren, waarbij je een maximale subsidie kan verwachten van 15 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen die je laat uitvoeren. Als je namelijk ervoor kiest om dakisolatie te combineren met een tweede maatregel, kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal 30 euro per vierkante meter (bron: Milieu Centraal). Bekijk hieronder alle voorwaarden van subsidie voor dakisolatie. 

Lees meer over subsidie voor dakisolatie

Kosten schuin dak isoleren per type woning

De kosten van dakisolatie verschillen per type woning. Het isoleren van een vrijstaand huis zal waarschijnlijk meer kosten van het isoleren van een tussenwoning. Om een inschatting te kunnen maken laten we hieronder zien wat de gemiddelde kosten zijn per type woning en hoeveel subsidie je kunt ontvangen bij het laten uitvoeren van twee isolatiemaatregelen (bron: Milieu Centraal)**:

 Tussenwoning

De prijs voor het aanbrengen van dakisolatie bij een tussenwoning begint vanaf 3.300 euro. Met twee subsidiemaatregelen kun je gemiddeld 1.350 euro besparen.

Hoekwoning

De prijs voor het aanbrengen van dakisolatie bij een hoekwoning begint vanaf 4.200 euro. Met twee subsidiemaatregelen kun je gemiddeld 1.800 euro aan subsidie terugkrijgen.

2 onder 1 kap 

De prijs voor het aanbrengen van dakisolatie bij een 2 onder 1 kap woning begint vanaf 4.200 euro. Met twee subsidiemaatregelen kun je gemiddeld 1.800 euro besparen.


Vrijstaande woning 

De prijs voor het aanbrengen van dakisolatie bij een vrijstaande woning begint vanaf 6.030 euro. Hierbij kun je een subsidie terugkrijgen van ongeveer 2.700 euro.


servicepartners kaart nederland

Daarom isolatie via Essent

Kies je voor isolatie via Essent? Een slimme keuze. Want wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Dat doen we samen met onze lokale servicepartners, Nederland Isoleert en Isoprofs. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring. 

Regel je isolatie via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap en een professioneel geïsoleerde woning.

  • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis
  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie
  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

HAAL DAKISOLATIE IN HUIS

Benieuwd naar de kosten voor jouw woning? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Veelgestelde vragen

De kosten van dakisolatie verschillen per woning. De kosten voor het aanbrengen van dakisolatie bij een hoekwoning starten vanaf 4.200 euro. Dit is exclusief ISDE-subsidie die je terug kunt vragen. De ISDE-subsidie kan oplopen tot 30% van de kosten wanneer je twee energiebesparende maatregelen laat uitvoeren (bron: Milieu Centraal).

Het dak is een van de grootste energieverspillers in huis. Dakisolatie is daarom een goede investering. Benieuwd naar de kosten in jouw situatie? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze isolatiespecialist adviseert je over dakisolatie en brengt een offerte op maat uit.

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatie, je huidige energieverbruik en of je andere maatregelen hebt getroffen. Gemiddeld duurt het enkele jaren voordat je met de jaarlijkse besparing op energiekosten de investering terugverdient.

Ja, zelfs als je de zolder niet of alleen als opslagruimte gebruikt, kan het isoleren van het dak of het isoleren van de zoldervloer een significante impact hebben op de algehele energie-efficiëntie van je huis. Je merkt ook meer comfort op onderliggende verdiepingen.

Je komt in aanmerking voor subsidie voor isolatie als een bepaalde aantal vierkante meter van je woning laat isoleren. Je kunt bij één maatregel tot 15% van je investering terugkrijgen. Laat je een tweede isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld. Bekijk de website van Milieu Centraal om erachter te komen hoeveel subsidie je precies kunt krijgen voor jouw situatie.

Dakisolatie kan de waarde van je huis verhogen door verbeterde energie-efficiëntie en comfort. Dit kan een aantrekkelijk kenmerk zijn voor potentiële kopers.

Na het versturen van je gegevens krijg je een e-mail voor het maken van een afspraak bij je thuis. Onze isolatiepartner is Nederland Isoleert. Het adviesgesprek duurt ongeveer 45 minuten.

Wat kom ik tijdens het adviesgesprek te weten?

Tijdens het adviesgesprek vertelt onze isolatiespecialist meer over de voordelen van isolatie en de mogelijkheden van het isoleren van je huis. De isolatiespecialist brengt je wensen in kaart. Het adviesgesprek met de isolatiespecialist verloopt als volgt:

  • Je plant online een afspraak in voor bij je thuis. Kies zelf een moment waarop het jou uitkomt.

  • De isolatiespecialist inspecteert je woning en geeft advies over welk soort isolatie past bij jouw situatie en wensen.
  • Je ontvangt direct een offerte passend bij jouw situatie.

Je woning is vaak al binnen 2 dagen voorzien van dakisolatie. Dit hangt onder andere af van het isolatiemateriaal en de methode. Onze adviseur vertelt je hier meer over.

Het isoleren van je dak heeft een aantal voordelen:

  • Energiebesparing: er gaat tijdens koude dagen minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken. En dat is goed voor je energierekening én het milieu.
  • Wooncomfort: houdt in de winter je huis warm en in de zomer koel
  • Slimme investering: een verbetering van je energielabel zorgt voor een hogere waarde van je woning.
  • Geluidsisolatie: isolatie voor de demping van geluid. Met goede geluidsisolatie heb je minder last van geluid uit de omgeving.

Meer over de kosten van dakisolatie

Is je dak isoleren de investering waard? Absoluut. Je bespaart op je energiekosten. En bijkomend voordeel is comfort in huis. Ontdek hoe de kosten van dakisolatie verschillen per type huis en dak, wat een geïsoleerd dak je oplevert, en hoe je de kosten dekt met een subsidie.

Wat kost dakisolatie?

De prijs van dakisolatie wordt meestal berekend per vierkante meter (m²). Deze aanpak maakt het makkelijker om een schatting te maken van de totale kosten voor jouw dak.

De gemiddelde kosten van dakisolatie per m² hangen af van verschillende factoren. Allereerst speelt het isolatiemateriaal zelf een belangrijke rol. Sommige materialen, zoals minerale wol of PIR platen, zijn duurder, maar bieden vaak een hogere isolatiewaarde. Dit betekent op lange termijn een hogere besparing op je energierekening. Een dunne isolatielaag is vaak goedkoper maar dit zorgt wel voor matige isolatie.

Daarnaast zijn de afmetingen van je dak van invloed op de prijs. Een groter dakoppervlak betekent meer materiaal en mogelijk meer werkuren. Het is ook belangrijk om te bedenken of u kiest voor isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van uw dak, omdat dit verschil maakt voor de arbeidsintensiteit en dus de kosten.

Gemiddelde prijs per vierkante meter

De gemiddelde prijzen voor dakisolatie per vierkante meter bandbreedte liggen tussen de 45 euro en 90 euro, afhankelijk van de bovengenoemde factoren. In een adviesgesprek berekent de adviseur voor je wat dakisolatie in jouw situatie kost.

Hoewel de investering misschien hoog lijkt, is het belangrijk om te bedenken dat dakisolatie een langetermijninvestering is. Je verdient de kosten meestal binnen enkele jaren terug door de lagere energierekeningen. Bovendien verhoogt goede dakisolatie snel de waarde van je woning en draagt het bij aan een beter milieu door minder energieverbruik.

Benieuwd naar de kosten voor jouw dak?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de kosten voor jouw situatie. Ze kunnen je ook vertellen wat je naast dakisolatie nog meer kunt doen om je woning beter te isoleren.

Subsidie voor dakisolatie

Met de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) van de overheid kun je flink besparen op de kosten van dakisolatie. Daarnaast verlaag je natuurlijk ook nog je energierekening, waardoor je uiteindelijk de investering terugverdient.

Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je minimaal 20 vierkante meter dak laat isoleren, waarbij je een maximale subsidie kan verwachten van 15 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen die je laat uitvoeren. Als je namelijk kiest om dakisolatie te combineren met een tweede maatregel, kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal 30 euro per vierkante meter (bron: Milieu Centraal).

Dakisolatie: prijzen per type woning

De kosten van dakisolatie variëren afhankelijk van het type woning. Verschillende soorten huizen, zoals tussenwoningen, vrijstaande huizen en hoekwoningen, hebben unieke kenmerken die invloed hebben op de totale kosten.

Kosten dakisolatie tussenwoning

De prijs voor het isoleren van een tussenwoning start vanaf 3.300 euro. Je kunt hier gemiddeld 1.350 euro subsidie op krijgen.

Tussenwoningen of rijtjeshuizen hebben meestal kleinere dakoppervlakken vergeleken met vrijstaande huizen. Dit kan betekenen dat de totale kosten voor het isoleren van het dak lager zijn. Maar omdat tussenwoningen gedeelde muren hebben, kan het isoleren van alleen het dak soms niet voldoende zijn voor een optimaal resultaat. De gemiddelde kosten voor dakisolatie bij een tussenwoning zijn afhankelijk van de grootte van het dak en het gekozen isolatiemateriaal.

Kosten dakisolatie hoekwoning

Als je een hoekwoning laat isoleren start de prijs bij 4.200 euro. Hierbij kun je ongeveer 1.800 euro aan subsidie terugkrijgen. Hoekwoningen kunnen vergelijkbare uitdagingen hebben als tussenwoningen, maar met een groter dakoppervlak dat geïsoleerd moet worden. De kosten voor dakisolatie bij een hoekwoning kunnen daarom hoger uitvallen dan bij een tussenwoning, maar lager dan bij een vrijstaand huis. Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de zijmuur die grenst aan de buitenlucht, voor een complete isolatie.

Kosten dakisolatie 2-onder-1-kap

Voor het isoleren van een  2-onder-1-kap-woning kun je denken aan kosten vanaf 4.200 euro. Het gemiddelde subsidiebedrag dat je hiervoor kunt ontvangen is 1.800 euro.Het isoleren van een dak van een 2-onder-1-kap-woning lijkt op dat van een hoekwoning. Vaak is het dak wel iets groter. Het aan te raden om met de buren te overleggen of zij ook hun dak willen laten isoleren. Dan is de klus in één keer geklaard.

Kosten dakisolatie vrijstaande woning

Voor het isoleren van een schuin dak van een vrijstaande woning start de prijs vanaf 6.030 euro. Hierbij kun je een subsidie ontvangen van ongeveer 2.700 euro. Vrijstaande huizen hebben meestal grotere dakoppervlakken. Dit zorgt voor hogere kosten. De vrijstaande ligging betekent ook dat er vanuit alle kanten warmte kan ontsnappen, waardoor goede isolatie nog belangrijker is. Bij vrijstaande huizen variëren de kosten voor dakisolatie, afhankelijk van de complexiteit van het dak en de keuze van het isolatiemateriaal.

Kosten dakisolatie van verschillende daktypen

De kosten voor dakisolatie variëren aanzienlijk tussen verschillende daktypen. De twee meest voorkomende types zijn schuine (hellende) daken en platte daken. Elk type heeft zijn eigen specifieke eisen en methoden voor isolatie. Dit heeft invloed op de kosten.

Kosten schuin dak isoleren

De kosten voor een schuin of hellend dak isoleren worden beïnvloed door factoren zoals de hellingsgraad van het dak, de toegankelijkheid, het gekozen isolatiemateriaal de complexiteit van het dak en de dikte van het isolatiemateriaal.

Kosten plat dak isoleren

Platte daken vragen om een andere aanpak van isolatie dan schuine daken. De prijs van een plat dak isoleren is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de gekozen isolatiematerialen, en de complexiteit van de werkzaamheden.

Binnenkant of buitenkant van het dak isoleren

Het dak kun je op verschillende manieren isoleren: van buitenaf of van binnenuit. Bij zowel isoleren van een schuin dak als een plat dak kun je de binnenkant van het dak en/of de buitenkant van het dak isoleren. Beide methodes hebben eigen voor- en nadelen.

Kosten dakisolatie binnenkant van het dak

Het isoleren van de binnenzijde van het dak is vaak een populaire keuze bij veel huiseigenaren, vooral vanwege de lagere kosten en eenvoudige installatie. De kosten voor dakisolatie aan de binnenzijde variëren afhankelijk van de gebruikte materialen en de grootte van het dak. Deze methode is vooral geschikt voor huizen waarbij het uiterlijk van de buitenkant van het dak behouden moet blijven of wanneer het niet mogelijk is om de buitenzijde te isoleren. Maar isolatie aan de binnenzijde kan leiden tot een verlies van enige binnenruimte en vraagt om nauwkeurigheid om koudebruggen en condensatieproblemen te voorkomen.

Kosten buitenzijde dak isoleren

De buitenzijde isoleren biedt over het algemeen betere isolatieprestaties en vermindert de kans op koudebruggen. Deze methode is wel duurder dan isolatie aan de binnenzijde, omdat de bestaande dakbedekking verwijderen vaak nodig is. Is de dakisolatie aangebracht, dan moet de dakbedekking er weer op. De kosten voor dakisolatie van de buitenkant kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van het dak en het gekozen isolatiemateriaal. Een groot voordeel is dat het geen binnenruimte inneemt en de dakstructuur extra beschermd is tegen weersinvloeden.

Besparen met dakisolatie

Je dak isoleren is een waardevolle investering, want je kunt er flink mee besparen. Hoeveel je precies bespaart met dakisolatie hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: hoe oud is je huis en wat voor isolatie heb je op dit moment. In onderstaande tabel zie je een schatting van je jaarlijkse besparing (bron: Milieu Centraal). Wil je het precies weten? Vraag een adviesgesprek aan.

 Woningtype Besparing 
 Tussenwoning   € 470 - € 1.200 per jaar 
 Hoekwoning  € 500 - € 1.250 per jaa
  2-onder-1-kapwoning  € 530 - € 1.300 per jaar
 Vrijstaande woning   € 820 - € 2.000 per jaar

Besparingen zijn berekend met twee gasprijzen: 1,20 en 3 euro per m3. De eerste geldt voor de lange termijn (prognose voor 2030). Omdat de huidige gasprijs voor veel mensen hoger ligt (1,50 tot 3 euro), zijn de besparingen op korte termijn hoger (bron: Milieu Centraal).

Ontdek welke dakisolatie past bij jouw situatie

In een adviesgesprek kijkt onze isolatie-expert wat voor jouw situatie mogelijk is en wat dit je oplevert. Na dit gesprek weet je ook wat het gaat kosten.

Materialen en methode voor dakisolatie

De keuze van materialen en methoden voor dakisolatie heeft grote invloed op zowel de effectiviteit van de isolatie als de totale kosten.

Verschillende isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en kosten. Hier zijn enkele veelgebruikte opties:

  • Minerale wol: dit materiaal, inclusief glas- en steenwol, is populair vanwege zijn goede isolatiewaarde en brandwerendheid. Het is relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren, waardoor het een goede keuze is voor zowel doe-het-zelvers als professionals.
  • PIR Platen (Polyisocyanuraat): PIR platen bieden een hoge isolatiewaarde met een relatief dunne laag, wat ruimtebesparend werkt. Ze zijn wel duurder in aanschaf, maar kunnen efficiënter zijn in het tegen gaan van warmteverlies.
  • EPS (Geëxpandeerd Polystyreen): dit lichte en vochtbestendige materiaal is vooral geschikt voor platte daken. Het is relatief goedkoop en biedt een redelijke isolatiewaarde.
  • XPS (Geëxtrudeerd Polystyreen): XPS is sterker en waterbestendiger dan EPS. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waar vocht een probleem kan zijn, zoals bij platte daken.
  • Natuurlijke materialen: opties zoals schapenwol, hennep en cellulose (gerecycled papier) worden steeds populairder vanwege hun milieuvriendelijke eigenschappen. Deze materialen zijn vaak duurder en kunnen specifieke installatie-eisen hebben.

Methoden voor dakisolatie

De keuze van de isolatiemethode hangt af van het type dak en persoonlijke voorkeuren:

  • Binnenzijde isolatie: deze methode is minder ingrijpend en kan vaak sneller en goedkoper uitgevoerd worden. Het is wel belangrijk om aandacht te besteden aan ventilatie en het voorkomen van vochtproblemen.
  • Buitenzijde isolatie: deze methode is ideaal voor schuine daken en zorgt voor een ononderbroken isolatielaag. Het is duurder en vereist vaak professionele installatie, maar het verbetert de prestaties aanzienlijk en heeft geen invloed op de binnenruimte.
  • Isolatie zoldervloer: bij een ongebruikte zolder kan de zoldervloer isoleren een kosteneffectieve en eenvoudige oplossing zijn. Dit voorkomt dat warmte naar een ongebruikte ruimte stijgt.

Onze isolatie-experts kijken naar wat het juiste isolatiemateriaal en de juiste isolatiemethode is voor jouw situatie. Ze houden hierbij rekening met je wensen en budget.

Doe-het-zelven of dak laten isoleren door een isolatie-expert?

Als je je dak gaat isoleren, dan sta je voor een keuze: zelf doen of laten isoleren. De keuze die je maakt heeft invloed op de kosten, maar heeft ook andere voor- en nadelen.

Doe-het-zelven

  • Kostenbesparing: een van de grootste voordelen van doe-het-zelf-dakisolatie is de besparing op arbeidskosten. Voor handige huiseigenaren kan dit een aantrekkelijke optie zijn.
  • Materialen: je hebt de vrijheid om zelf materialen te kiezen en te kopen, wat kosten kan besparen. Maar zonder professionele korting kunnen de materiaalkosten hoger uitvallen.
  • Tijdsinvestering: doe-het-zelf-projecten kosten tijd en geduld, vooral als je nieuw bent in dit soort werk.
  • Moeilijkheidsgraad: afhankelijk van het type dak en de gekozen isolatiemethode kan de installatie variëren van relatief eenvoudig tot zeer complex.
  • Risico's: zonder professionele ervaring bestaat er een groter risico op fouten. Dit kan leiden tot minder effectieve isolatie of zelfs vochtproblemen.

Professionele dakisolatie

  • Expertise: onze experts beschikken over de kennis en ervaring om het werk correct en efficiënt uit te voeren. Dit garandeert een hoge kwaliteit van de isolatie. En dat is cruciaal is voor de effectiviteit.
  • Garantie: als onze experts je dak isoleren krijg je garantie. Mocht er iets misgaan, dan wordt dit meestal kosteloos hersteld.
  • Tijdsbesparing: het uitbesteden van dakisolatie bespaart je tijd en moeite. De klus is meestal sneller gedaan dan wanneer je het zelf zou doen.
  • Toegang tot subsidies: wij zijn op de hoogte van relevante subsidies en kunnen helpen bij het verkrijgen hiervan.
  • Kosten: hoewel een expert inhuren duurder is dan de klus zelf doen, zorgt de expertise van een professional voor een optimale isolatie. Dit is op de lange termijn kostenbesparend door een hogere energie-efficiëntie.

Het maken van de juiste keuze tussen doe-het-zelf en professionele dakisolatie hangt af van je persoonlijke vaardigheden, tijd, budget en de complexiteit van je dak. In veel gevallen is het inhuren van een professional de beste optie vanwege de technische aard van dakisolatiewerkzaamheden.

Extra overwegingen bij dakisolatie

Naast de keuze van materialen en methoden zijn er nog andere belangrijke aspecten om te overwegen bij dakisolatie. Deze factoren kunnen voor hogere kosten zorgen, maar ook voor een hogere jaarlijkse besparing.

Of je deze extra overwegingen meeneemt, is grotendeels afhankelijk van je wensen en behoeften. Bespreek dit met onze adviseurs. Zij adviseren je vervolgens over wat de beste aanpak is voor jouw situatie.

Energiebesparende maatregelen

  • Luchtdichtheid: zorg voor goede luchtdichtheid om warmteverlies te minimaliseren. Dit betekent dat alle kieren en gaten goed afgedicht moeten worden.
  • Ventilatie: goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is, vooral als je kiest voor isolatie aan de binnenzijde.
  • Geïntegreerde energiebesparende oplossingen: overweeg het combineren van dakisolatie met andere energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp, voor een nog hogere energie-efficiëntie.

Financiële overwegingen en subsidies

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): check of je in aanmerking komt voor subsidies zoals de ISDE, die kunnen bijdragen aan de financiering van je isolatieproject. Als je kiest voor isolatie via Essent, kun je gebruik maken van onze subsidieservice.
  • Verlaagd btw-tarief: in sommige gevallen kun je profiteren van een verlaagd btw-tarief voor renovatie- en isolatiewerkzaamheden.
  • Langetermijnbesparingen: hoewel dakisolatie geld kost, levert het je ook direct wat op: meer comfort en kostenbesparingen op de lange termijn.

Geluidsisolatie

  • Geluidsdemping: naast thermische isolatie kan dakisolatie ook bijdragen aan geluidsisolatie. Dit is vooral waardevol in stedelijke gebieden of vlakbij luchthavens.

Duurzaamheidsoverwegingen

  • Milieuvriendelijke materialen: overweeg het gebruik van duurzame, milieuvriendelijke isolatiematerialen, zoals cellulose of schapenwol.
  • Levensduur van materialen: kies materialen met een lange levensduur om de noodzaak van toekomstige vervangingen te minimaliseren.

Overige factoren

  • Esthetische overwegingen: bij isolatie van de buitenzijde is het belangrijk om rekening te houden met het uiterlijk van je woning.
  • Wettelijke vereisten: controleer of je isolatieproject voldoet aan alle lokale bouwvoorschriften en -eisen.

* Besparingen zijn berekend voor een hoekhuis met een hr-combiketel als verwarming. Er is gerekend met twee gasprijzen: 1,20 en 3 euro per m3. De eerste betreft een prognose voor 2030. Omdat de huidige gasprijs voor veel mensen hoger ligt (1,50 tot 3 euro), zijn de besparingen op korte termijn groter. Hoeveel je precies bespaart, hangt ook af van het bouwjaar van je woning, je stookgedrag en hoe je huis nu al is geïsoleerd (bron: Milieu Centraal).

** Deze kosten zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen.