Hoe isoleer je een plat dak: 3 technieken

Wat is warm-dak-isolatie? Wat is omgekeerd-dak-isolatie? Wat is er mis met koud-dak-isolatie? We bespreken 3 technieken om een plat dak te isoleren.

Waarom is het nodig om een plat dak te isoleren?

Warme lucht stijgt op. Heeft je huis een plat dak zonder dakisolatie, dan gaat in de winter veel warmte vrijwel rechtstreeks van de radiatoren naar het dak en zo naar buiten. Bij nieuwbouwwoningen moet de warmteweerstand van platte daken minimaal 2,5 m² K/W zijn. Dit betekent dat het dak maximaal 0,4 W (1/2,5) aan warmte mag doorlaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de binnenkant van de woning en de buitenlucht.

Welke technieken zijn er om een plat dak te isoleren?

Er zijn drie gangbare technieken om een plat dak te isoleren:

  • koud-dak-isolatie
  • warm-dak-isolatie
  • omgekeerd-dak-isolatie

 

Bespaar op je stookkosten met isolatie

 

Wat is koud-dak-isolatie?

Bij koud-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal onder de dakconstructie. Daardoor is het dak in de winter kouder dan de rest van het huis. Bewoners van een huis produceren dagelijks grote hoeveelheden vocht. De warme waterdamp uit het huis slaat neer als druppeltjes (condens) in het koude dak. De dakconstructie gaat daardoor schimmelen en rotten. Snel verder naar de andere 2 technieken.

Wat is warm-dak-isolatie?

Bij warm-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie. De enige laag daarboven is de dakafdichting, de laag die regenwater tegenhoudt. Warm-dak-isolatie is eenvoudig aan te brengen als je de dakafdichting moet vervangen. Dat is namelijk alleen het plaatsen van isolerende dakplaten. Warm-dak-isolatie maakt het dak ongeveer 10-15 cm dikker. Het is daarom soms nodig om de dakranden en de loketten aan te passen. Loketten zijn stukken lood om de aansluiting van het dak op bijvoorbeeld een muur waterdicht te maken.

Wat is omgekeerd-dak-isolatie?

Bij omgekeerd-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie, bovenop de dakafdichting. Precies het omgekeerde dus van warm-dak-isolatie, waarbij de dakafdichting de buitenste laag is. Dit is de beste methode als de dakafdichting nog niet aan vervanging toe is. Het enige nadeel is dat het isolatiemateriaal geen bescherming heeft tegen de regen. Daarom is alleen zogenaamd geëxtrudeerd polystyreen (XPS) geschikt voor omgekeerd-dak-isolatie. Dit materiaal neemt geen vocht op. XPS heeft weer een ander nadeel: het vergaat langzamerhand door inwerking van de zon. Er is bij omgekeerd-dak-isolatie daarom een ballastlaag nodig om het verouderende isolatiemateriaal te beschermen tegen de wind.