Het isoleren van je platte dak bespaart energie en verbetert je wooncomfort. Ontdek hoe dakisolatie werkt en bekijk je opties. Van efficiënte methoden tot kosten en subsidies. Lees verder voor de beste manier om je dak te isoleren. Zo werk je mee aan een groenere toekomst en een comfortabeler thuis.

Hoe kan ik een plat dak isoleren?

Heeft je huis een plat dak zonder dakisolatie? Dan verlies je veel warmte via het dak. Vooral in de winter merk je dat veel warmte vrijwel rechtstreeks van de radiatoren via het dak naar buiten trekt. Daarom is het slim om je dak te isoleren. Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren. De meest gebruikte technieken zijn:

  1. Koud-dak-isolatie
  2. Warm-dak-isolatie
  3. Omgekeerd-dak-isolatie

Koud plat dak isoleren

Bij koud-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal onder de dakconstructie. Daardoor is het dak in de winter kouder dan de rest van het huis. Deze methode is vooral handig wanneer buitenisolatie geen optie is, bijvoorbeeld door ruimtegebrek of esthetische overwegingen. Houd er echter rekening mee dat bij deze methode de dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit en dus onderhevig is aan temperatuurschommelingen.

In huis komt er veel vocht vrij. Voornamelijk in de keuken of in de badkamer. De warme waterdamp uit het huis slaat neer als druppeltjes (condens) in het koude dak. De dakconstructie kan daardoor gaan schimmelen en rotten. Om deze reden heeft deze manier van isoleren geen voorkeur.

Plat dak isoleren binnenzijde

Bij het isoleren van de binnenzijde van een plat dak plaatst men het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, tussen de balken. Voor het plat dak isoleren van binnenuit gebruikt men vaak minerale wol, glaswol, steenwol of houtvezelisolatie. Deze materialen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en zijn makkelijk te verwerken tussen de dakbalken.

Warm plat dak isoleren

Bij het isoleren van de buitenkant van een plat dak creëert men in feite een 'warm dak'. Een warm dak houdt in dat de isolatielaag bovenop de draagconstructie van je dak ligt, direct onder de dakbedekking. De enige laag daarboven is de dak afdichting, de laag die regenwater tegenhoudt. Dit heeft als voordeel dat de gehele dakconstructie binnen de isolatieschil ligt en daardoor mee opwarmt. Hierdoor blijft de warmte beter behouden in de winter en blijft het huis koeler in de zomer.

Warm-dak-isolatie is eenvoudig aan te brengen als je de dak afdichting moet vervangen. Dat is namelijk alleen het plaatsen van isolerende dakplaten. Warm-dak-isolatie maakt het dak ongeveer 10-15 cm dikker. Het is daarom soms nodig om de dakranden en de loketten aan te passen. Loketten zijn stukken lood om de aansluiting van het dak op bijvoorbeeld een muur waterdicht te maken.

Plat dak isoleren buitenzijde

Het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde is een slimme keuze, maar waarom eigenlijk? En hoe pakt men dit precies aan? De buitenzijde isoleren van een plat dak is vooral aan te raden wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is. Het is dan namelijk mogelijk om tegelijkertijd het dak te vernieuwen en te isoleren.

Het proces van het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde begint met het verwijderen van de oude dakbedekking. Vervolgens brengt men het isolatiemateriaal aan op de draagconstructie van het dak. Hiervoor worden vaak PIR-platen gebruikt, die bekend staan om hun uitstekende isolerende eigenschappen. Tot slot wordt de nieuwe dakbedekking over de isolatielaag heen geplaatst.

Dak isoleren met PIR-platen

Het isoleren van je dak met PIR-platen is een verstandige keuze, maar waarom precies? En wanneer is het de ideale optie?

PIR, voluit Polyisocyanuraat, is een sterk isolerend materiaal met uitstekende thermische eigenschappen. Het heeft een zeer hoge isolatiewaarde: 0,023 – 0,026 W/Mk (Watt per meter Kelvin). Dit is aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld glas- en rotswol, dat een lambda-waarde van 0.040 W/MK heeft. Hierdoor draagt PIR bij aan een efficiënte energiebesparing in je woning. Bovendien zijn PIR-platen licht van gewicht en eenvoudig te installeren.

Omgekeerd plat dak isolatie

Bij omgekeerd-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie, bovenop de dak afdichting. Precies het omgekeerde dus van warm-dak-isolatie, waarbij de dak afdichting de buitenste laag is. Ook gebruik je bij deze techniek de bestaande dakbedekking. Dit is de beste methode als de dak afdichting nog niet aan vervanging toe is.

XPS op bestaande dakbedekking

Het enige nadeel is dat het isolatiemateriaal geen bescherming heeft tegen de regen. Daarom is alleen zogenaamd geëxtrudeerd polystyreen (XPS) geschikt voor omgekeerd-dak-isolatie. Dit materiaal neemt geen vocht op. XPS heeft weer een ander nadeel: het vergaat langzamerhand door inwerking van de zon. Er is bij omgekeerd-dak-isolatie daarom een ballastlaag nodig om het verouderende isolatiemateriaal te beschermen tegen de wind.

Bitumen dakbedekking

Heb je een bitumen dakbedekking? Dan is de bitumen de waterdichte afdeklaag van je dak. Hier bovenop wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Om de isolatie goed op zijn plek te houden, plaatst men een laag ballast. Denk aan grind, tegels of een houten afwerking.

Plat dak binnen en buiten isoleren

Wil je je platte dak zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren? Goed idee! Deze keuze maximaliseert de energie-efficiëntie van je woning. Binnen isolatie is handig bij ruimtegebrek of esthetische overwegingen, terwijl buitenisolatie ideaal is bij vervanging van de dakbedekking. De oplossing? Een combinatie van beide voor optimaal comfort en energiebesparing.

Bestaand plat dak isoleren

Bestaande platte daken isoleren kan een flinke klus zijn. Kies daarom het juiste moment. Het is vooral handig op het moment dat je dakbedekking aan vervanging toe is. Door het plat dak te isoleren en te vernieuwen in één keer, pak je twee belangrijke taken tegelijk aan. Je krijgt een nieuw plat dak met isolatie die voldoet aan de huidige normen en je vernieuwt tegelijkertijd de uitstraling van je huis.

Plat dak isoleren en vernieuwen

Hoe pak je dit aan? Eerst verwijder je de oude dakbedekking. Daarna plaats je de nieuwe isolatiematerialen op het bestaande platte dak. Vervolgens brengt men de nieuwe dakbedekking aan. Dit zorgt voor een waterdichte afwerking en geeft je huis een frisse look.

Het isoleren van een bestaand plat dak is dus niet alleen een slimme keuze, maar ook een investering in de toekomst. Het verlaagt je energieverbruik, verbetert het comfort in huis en geeft je woning een gloednieuwe uitstraling.

Plat dak na-isoleren

Merk je dat de huidige isolatie niet meer voldoet aan de moderne normen? Het na-isoleren van een plat dak is ook mogelijk. Na-isoleren betekent dat je extra isolatie toevoegt aan een reeds geïsoleerd dak. Dit verhoogt de energie-efficiëntie en het comfort in huis. Maar hoe pak je dit aan?

Geïsoleerd plat dak extra isoleren

Als men een plat dak wil na-isoleren, gaat men meestal langs de buitenkant te werk. Men creëert wat men noemt een 'warm dak'. Bij een warm dak ligt de isolatielaag bovenop de draagvloer van je dak en onder je dakbedekking. Het voordeel hiervan is dat de hele dakconstructie binnen de isolatieschil ligt en dus mee opwarmt. Dit helpt om het huis warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Maar wat als de dakbedekking aan vervanging toe is? Dan is het perfecte moment aangebroken om gelijktijdig het dak te vernieuwen en na te isoleren. Zo sla je twee vliegen in één klap: je voorziet je huis van een nieuwe, weersbestendige dakbedekking en verbetert tegelijkertijd de energieprestaties van je woning.

Dikte isolatie plat dak

De dikte van het isolatiemateriaal speelt een belangrijke rol bij het bereiken van de gewenste isolatiewaarde. Bij het kiezen van de juiste dikte hangt veel af van het type isolatiemateriaal en de lambda-waarde ervan. Als je bijvoorbeeld kiest voor glaswol, dan heb je al gauw een dikte van 14 tot 16 cm nodig om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.

Met cellulose vlokken of half stijve platen houd je in de regel een laagdikte aan van 16 tot 21 cm. Maar als je kiest voor PIR- of PUR-isolatieplaten, die een zeer hoge isolatiewaarde hebben, ligt de minimale dikte rond de 12 cm.

Voor EPS platen, wat een uitstekende keuze is voor platte daken, is gemiddeld een dikte van 12 cm voldoende. Dit komt door de relatief lage lambda-waarde van 0,032-0,036. Onthoud dat de dikte van de isolatie niet alleen de thermische prestaties beïnvloedt, maar ook de kosten en de ruimte die het inneemt op je dak.

Kosten dak isoleren

De kosten van plat dak isolatie zijn afhankelijk van het dakoppervlak en het materiaal dat je kiest. Dakisolatie kost gemiddeld tussen de 80 en 142 euro per vierkante meter.

Subsidie isolatie plat dak

Voor het isoleren van een plat dak kun je ISDE-subsidie aanvragen. Je bespaart op het investeringsbedrag van de isolatie en je verlaagt ook gelijk je energierekening. Wanneer je één maatregel laat uitvoeren krijg je tot 15% van je investering vergoed. Kies je voor een tweede maatregel in je woning zoals vloerisolatie, dan kan dit bedrag oplopen tot wel 30%. En dat tikt aan! Lees meer over subsidie voor isolatie.

Plat dak zelf isoleren of uitbesteden?

Wil je een plat dak zelf isoleren? Dit doe-het-zelf project aannemen is mogelijk, maar het isoleren van een plat dak vereist specifieke kennis en ervaring. Het is geen eenvoudige klus en er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de juiste keuze en plaatsing van het dampscherm, de correcte bevestiging van de isolatiematerialen en het voorkomen van koudebruggen.

Een juiste afwerking is noodzakelijk om lekkages en andere problemen te voorkomen. Een professional heeft de nodige kennis en ervaring om dit correct uit te voeren. Daarnaast bespaar je tijd en moeite door het isoleren van je plat dak uit te besteden aan een specialist. Tot slot kom je alleen in aanmerking voor subsidie als je een erkend bedrijf je dak laat isoleren.

Dus, hoewel je misschien denkt aan zelf je plat dak isoleren, is het vaak een betere keuze om deze belangrijke taak aan een professional toe te vertrouwen. Investeer in de kwaliteit en duurzaamheid van je huis door te kiezen voor professionele isolatie.

Veelgestelde vragen over plat dak isoleren

Is het mogelijk om een plat dak aan de buitenkant te isoleren?

Ja, het isoleren van een plat dak aan de buitenkant is heel goed mogelijk. Het biedt een uitstekende manier om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren.

Kan ik een plat dak aan de binnenkant isoleren?

Hoewel het technisch mogelijk is, wordt het isoleren van een plat dak aan de binnenkant vaak afgeraden vanwege de verhoogde kans op vochtproblemen. Het is belangrijk om een correct geplaatst dampscherm te hebben om dit risico te minimaliseren.

Wat zijn de verschillende manieren om een plat dak te isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren, waaronder het gebruik van isolatieplaten of -rollen. De keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en de structuur van je dak.