Net als bij een schuin dak, is het ook mogelijk om een plat dak te isoleren. Zo verlies je minder warmte. Er zijn meerdere technieken voor het isoleren van een plat dak. We vertellen je graag meer over 3 technieken.
Waarom een plat dak isoleren?Warme lucht stijgt op. Heeft je huis een plat dak zonder dakisolatie, dan gaat in de winter veel warmte vrijwel rechtstreeks van de radiatoren naar het dak en naar buiten. Bij nieuwbouwwoningen moet de warmteweerstand van platte daken minimaal 2,5 m² K/W zijn. Dit betekent dat het dak maximaal 0,4 W (1/2,5) aan warmte mag doorlaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de binnenkant van de woning en de buitenlucht. Via het dak verlies je veel warmte. Daarom is het slim om je dak te isoleren. Dat kan zowel een schuin als een plat dak zijn.
Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren. De meest gebruikte technieken zijn:
Bij koud-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal onder de dakconstructie. Daardoor is het dak in de winter kouder dan de rest van het huis. In huis komt er veel vocht vrij. Bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer. De warme waterdamp uit het huis slaat neer als druppeltjes (condens) in het koude dak. De dakconstructie gaat daardoor schimmelen en rotten. Deze manier van een plat dak isoleren zorgt dus voor nadelen. Daarom heeft deze niet de voorkeur.
Bij warm-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie. De enige laag daarboven is de dakafdichting, de laag die regenwater tegenhoudt. Warm-dak-isolatie is eenvoudig aan te brengen als je de dakafdichting moet vervangen. Dat is namelijk alleen het plaatsen van isolerende dakplaten. Warm-dak-isolatie maakt het dak ongeveer 10-15 cm dikker. Het is daarom soms nodig om de dakranden en de loketten aan te passen. Loketten zijn stukken lood om de aansluiting van het dak op bijvoorbeeld een muur waterdicht te maken.
Bij omgekeerd-dak-isolatie zit het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie, bovenop de dakafdichting. Precies het omgekeerde dus van warm-dak-isolatie, waarbij de dakafdichting de buitenste laag is. Dit is de beste methode als de dakafdichting nog niet aan vervanging toe is. Het enige nadeel is dat het isolatiemateriaal geen bescherming heeft tegen de regen. Daarom is alleen zogenaamd geëxtrudeerd polystyreen (XPS) geschikt voor omgekeerd-dak-isolatie. Dit materiaal neemt geen vocht op. XPS heeft weer een ander nadeel: het vergaat langzamerhand door inwerking van de zon. Er is bij omgekeerd-dak-isolatie daarom een ballastlaag nodig om het verouderende isolatiemateriaal te beschermen tegen de wind.
Heb je niet alleen een plat dak en wil je ook een schuin dak isoleren? Bij Essent ben je aan het goede adres. Welke vorm je ook kiest, je ontdekt de mogelijkheden met de isolatiecheck. Zo start je al snel met besparen!
Op zoek naar meer informatie? Alles over je dak isoleren.