Je dak aan de buitenkant isoleren is een goed idee. Een geïsoleerd dak bespaart aanzienlijk op je energierekening en zorgt voor een warm huis. Of je nu een plat dak of een hellend dak wilt isoleren, ga goed voorbereid aan de slag met deze uitleg.

Je dak aan de buitenzijde isoleren

Bij 'sarking' of buitendakisolatie breng je isolatiemateriaal direct aan op de buitenzijde van de dakconstructie. Je dak isoleren aan de buitenkant heeft veel voordelen. Je verbetert de thermische prestaties van het dak en voorkomt koudebruggen. Een koudebrug is een plek waar de isolatie niet goed is aangebracht of niet in goede staat meer is. Zo ontstaat condensatie (waterdruppels) of gaat er veel warmte via het dak verloren.

Isoleren zorgt voor een consistente binnentemperatuur waardoor je energie bespaart en je het wooncomfort vergroot. Ook bescherm je de dakconstructie beter tegen weersinvloeden en thermische schokken. Zo gaat je dak langer mee en heb je minder onderhoud en onderhoudskosten.

Je dak van binnenuit of van buitenaf isoleren?

Een dak van binnenuit isoleren is een goedkoper alternatief. Het heeft als voordeel dat het vaak eenvoudiger en goedkoper is waardoor je het als doe-het-zelver ook goed kan doen. Het is een goede optie bij renovatieprojecten zonder dat je de volledige dakbedekking hoeft te vervangen. Doordat je aan de binnenkant werkt, verlies je wel wat ruimte op zolder.

Isolatie van buitenaf is een efficiëntere manier van isoleren maar wel duurder en complexer. Het vraagt vaak om professionele installatie en is meestal onderdeel van een grotere dakrenovatie. Ook als je zolder al helemaal is afgewerkt aan de binnenzijde, dan is isoleren van buitenaf misschien een beter idee. Beide methoden hebben dus hun eigen voor- en nadelen.

Toe aan nieuwe dakbedekking? Kies meteen voor goede dakisolatie

Het is slim om nieuwe dakbedekking te plaatsen wanneer je je dak aan de buitenkant isoleert. Dit is vaak nodig omdat je meestal de bestaande dakbedekking verwijdert om de isolatielaag aan te brengen. Na het aanbrengen van een nieuwe isolatielaag is het een ideaal moment om een nieuwe, moderne dakbedekking te installeren die beter bestand is tegen weersinvloeden en beter samengaat met de nieuwe isolatie.

Bij het isoleren van oude daken aan de buitenkant is het sowieso slim om ook de dakbedekking meteen te vernieuwen. Oudere daken hebben vaak slijtage of schade waardoor een nieuwe dakbedekking de dakconstructie versterkt. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter en duurzamer dak, maar verbetert ook de levensduur en prestaties van zowel de isolatie als het type dakbedekking. Bovendien is het vaak slimmer om beide projecten tegelijkertijd uit te voeren in plaats van ze afzonderlijk te doen.

Een schuin dak isoleren

Je schuine dak isoleren is een goed idee. Het isoleren van een schuin dak is tijdrovender dan een plat dak isoleren. Schuine of hellende daken zijn vaak voorzien van meerdere hellingen, hoeken en toevoegingen zoals dakramen en dakkapellen waardoor je langer bezig bent om de isolatie aan te brengen.

Belangrijk bij een schuin dak isoleren is de nauwkeurigheid van de installatie. Om thermische lekken en koudebruggen te voorkomen, moet de isolatie naadloos aansluiten op de dakspanten en andere structurele elementen. Daarnaast is veiligheid belangrijk. Werken op hoogte, en dan vooral op schuine oppervlakken, is gevaarlijk. Het gebruik van steigers, veiligheidsharnassen en andere beschermingsmiddelen is nodig voor de veiligheid van de werknemers. Dit kost vaak extra tijd en planning. Dat kan het project vertragen en duurder maken. 

Een plat dak isoleren

Het isoleren van een bestaand plat dak aan de buitenkant heeft weer andere uitdagingen en vereisten dan een hellend dak. Platte daken hebben het voordeel dat er meer werkruimte is voor de installatie langs de buitenkant.

  • De materiaakeuze. Bij de materiaalkeuze voor buitenisolatie van een plat dak zijn duurzaamheid en weerbestendigheid belangrijk. Materialen zoals PIR-schuim, XPS of EPS zijn populaire keuzes vanwege hun hoge isolatiewaarde en weerstand tegen vocht. Deze materialen moeten wel worden beschermd tegen directe blootstelling aan de elementen. Breng daarom een waterdichte laag zoals EPDM-rubber of bitumen bovenop de isolatie aan.
  • De waterafvoer. Denk bij het isoleren van een plat dak na over de waterafvoer. Er mag op het dak geen waterophoping ontstaan. Dit kan leiden tot lekkages en structurele schade aan het platte dak. Breng de isolatielaag zo aan dat deze een lichte helling heeft waardoor water goed naar de afvoerkanalen stroomt.

  • Het totale gewicht van het dak. De isolatie en een waterdichte laag verhogen het totale gewicht dat het dak moet dragen. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat de dakstructuur voldoende sterk is om deze extra belasting te ondersteunen.

Omgekeerd dak: manier om een plat dak te isoleren

Bij een 'omgekeerd dak' of 'warm dak' isoleer je een plat dak op een speciale manier. Bij de traditionele methode plaats je isolatiemateriaal direct op de dakconstructie en bedek je het daarna met waterdicht materiaal. Bij een omgekeerd dak leg je het isolatiemateriaal bovenop de waterdichte laag.

De structuur van een omgekeerd dak ziet er als volgt uit:

  • Dakbedekking. Eerst wordt de dakbedekking aangebracht direct op de dragende dakconstructie. Meestal is dit een waterdicht membraan.
  • Isolatielaag. Vervolgens wordt de isolatie bovenop dit waterdichte membraan geplaatst. Dit is meestal geëxtrudeerd polystyreen (XPS), omdat dit materiaal waterbestendig is en goed bestand is tegen vocht.

  • Ballast: Als laatste wordt een laag ballast zoals grind, tegels of groendaksystemen bovenop de isolatie geplaatst om de isolatielaag op zijn plaats te houden en te beschermen tegen weersinvloeden.

Het belangrijkste voordeel van een omgekeerd dak is de bescherming van het waterdichte membraan tegen thermische schokken, UV-straling, en mechanische beschadiging. Hierdoor gaat de dakbedekking veel langer mee.

Je dak isoleren: zo werkt isoleren langs de buitenzijde

Ga goed voorbereid van start met deze checklist. Dit heb je nodig:

  • Isolatiemateriaal. Dit kan variëren van stijve isolatieplaten (zoals PIR, PUR of XPS) tot speciale sarking-panelen.
  • Dakbedekking. Nieuwe dakpannen of ander dakbedekkingsmateriaal, tenzij de bestaande dakbedekking hergebruikt kan worden.

  • Waterdicht membraan. Dit beschermt de isolatie tegen vocht.

  • Bevestigingsmaterialen. Je hebt verschillende materialen nodig zoals schroeven, spijkers en latten voor het bevestigen van de isolatie en het membraan.

  • Gereedschap. Basis handgereedschap en mogelijk gespecialiseerde apparatuur voor het snijden en plaatsen van isolatiemateriaal.

In 7 stappen isolatiemateriaal aanbrengen op de buitenzijde

  1. Dakbedekking verwijderen. Begin met het verwijderen van de bestaande dakbedekking.
  2. Inspectie en voorbereiding. Controleer de dakconstructie op schade of lekkages. Herstel waar nodig.
  3. Aanbrengen waterdicht membraan. Plaats het membraan direct op de dakconstructie om bescherming tegen vocht te bieden.
  4. Plaatsen van isolatiemateriaal. Bevestig de isolatieplaten of sarking-panelen bovenop het membraan. Zorg voor een ononderbroken isolatieschil om koudebruggen te voorkomen.
  5. Bevestiging. Gebruik latten en bevestigingsmaterialen om de isolatieplaten stevig vast te zetten.
  6. Terugplaatsen of vervangen van dakbedekking. Plaats de dakbedekking terug of vervang deze door nieuwe.
  7. Afwerking. Zorg voor een nette afwerking rond dakramen, schoorstenen en dakrand.

Verschillende isolatiematerialen voor je dak

Bij het isoleren van een dak van buitenaf zijn er verschillende isolatiematerialen met verschillende positieve eigenschappen beschikbaar. De meeste materialen zijn ook in verschillende diktes verkrijgbaar. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal en aanvullende componenten zoals folies hangt af van de specifieke eisen van het dak, klimaatomstandigheden, persoonlijke voorkeuren en het beschikbare budget.

Kosten zijn een belangrijke overweging bij dakisolatie. Materialen zoals PIR, PUR en resolschuim bieden een hogere isolatiewaarde, wat kan leiden tot meer energiebesparing op lange termijn. Vaak zijn deze materialen wel duurder. Vind je duurzaamheid belangrijk? Kijk dan naar milieuvriendelijke alternatieven met een goede isolatiewaarde om je dak te isoleren.

PUR- en PIR-Schuimplaten

PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) zijn synthetische schuimplaten die worden gemaakt van een chemische reactie van verschillende organische polymeren, bekend om hun hoge isolatiewaarde. Aan beide kanten van PUR- en PIR-platen zit een dampdichte laag.

  • Voordelen: hoge isolatiewaarde, lichtgewicht, vochtbestendig, makkelijk te bewerken.
  • Nadelen: relatief duurder, kunnen chemische stoffen bevatten, minder milieuvriendelijk.

XPS (geëxtrudeerd polystyreen)

XPS is een stevig, dicht schuimmateriaal. Dit wordt gemaakt door het polystyreenpolymeer te extruderen, oftewel vervormen. Hierdoor ontstaat een materiaal met een gesloten celstructuur.

  • Voordelen: hoge isolatiewaarde, vochtbestendig, sterk en duurzaam.
  • Nadelen: minder milieuvriendelijk, kan bij brand schadelijke gassen afgeven.

EPS (geëxpandeerd polystyreen)

EPS is een lichtgewicht isolatiemateriaal gemaakt van polystyreenparels die worden geëxpandeerd (oftewel opgeblazen) en aan elkaar gesmolten, vaak gebruikt in de vorm van witte piepschuimpanelen.

  • Voordelen: goede isolatiewaarde, lichtgewicht, kosteneffectief.
  • Nadelen: minder sterk dan XPS, minder geschikt voor plaatsen met veel vocht.

Minerale wol (glas- en steenwol)

Minerale wol is een isolatiemateriaal gemaakt van gesmolten glas of steen dat tot vezels wordt gesponnen, bekend om zijn goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen. Draag bij de installatie zoals minerale wol beschermende kleding. Deze materialen kunnen irritatie veroorzaken bij direct contact met de huid.

  • Voordelen: goede thermische en akoestische isolatie, brandveilig, relatief goedkoop.
  • Nadelen: kan irritatie veroorzaken bij installatie, vochtopname kan isolatiewaarde verminderen.

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie wordt gemaakt door houtvezels (meestal van gerecycleerd hout) samen te persen. Zo ontstaat een ecologisch isolatiemateriaal dat zowel thermische als akoestische isolatie biedt.

  • Voordelen: ecologisch, goede warmteaccumulatie, damp-open.
  • Nadelen: zwaarder, kan duurder zijn, vochtopname mogelijk.

Kurk

Kurk is een natuurlijk, hernieuwbaar isolatiemateriaal. Het wordt geoogst van de schors van kurkeiken en gewaardeerd om zijn duurzaamheid, veerkracht en thermische isolatie-eigenschappen.

  • Voordelen: duurzaam, natuurlijk, goede isolatiewaarde, vochtbestendig.
  • Nadelen: kan duurder zijn, minder gangbaar.

Resol Schuim

Resol schuim, ook bekend als fenolformaldehydeschuim, is een kunststof isolatiemateriaal dat wordt gemaakt door de polymerisatie (een soort koppeling) van fenol en formaldehyde. Dit leidt tot een schuim met een zeer hoge isolatiewaarde en fijne celstructuur.

  • Voordelen: zeer hoge isolatiewaarde, dunner materiaal nodig voor dezelfde isolatie.
  • Nadelen: duurder, minder milieuvriendelijk, minder ademend.

Dampdicht materiaal voor vochtregulatie

Dampdoorlatendheid is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een dampremmende laag of dampdichte folie is nodig om de vochtregulatie in de dakconstructie te optimaliseren.

  • Dampremmende folie aan de warme binnenkant voorkomt dat vocht de isolatie binnendringt.
  • Dampdoorlatende folie aan de buitenkant laat vocht van binnen ontsnappen waardoor je condensatie (waterdruppels) en vochtschade voorkomt.

Beschikbare subsidies voor dakisolatie

Dakisolatie heeft in de meeste gevallen het meeste impact op je besparing vergeleken met andere soorten isolatie. Naast deze besparing kun je er ook een mooi subsidiebedrag voor ontvangen. Je moet hierbij minimaal 20 vierkante meter en maximaal 200 vierkante meter laten isoleren. Je kunt dan subsidie voor dakisolatie krijgen tot maximaal 30 euro per vierkante meter.

In Nederland zijn er in 2024 diverse subsidies beschikbaar voor dakisolatie, waaronder de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) die ongeveer 15 procent van de isolatiekosten vergoedt. Daarnaast is er een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9 procent voor dakisolatie. Ook zijn er energiebespaarleningen en lokale subsidies. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) ondersteunt huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen. Deze subsidies maken dakisolatie financieel aantrekkelijker, stimuleren energiebesparing en dragen bij aan duurzaamheid.

Lees meer over subsidies.

Je dak door een professional laten isoleren

Het isoleren van een dak aan de buitenkant kan een groot project zijn. Vooral in oudere huizen of bij ongebruikelijke dakconstructies. Hoe het isolatiemateriaal geplaatst is, is net zo belangrijk is als het materiaal zelf voor een goede isolatie.

Ben je zelf niet zo handig of wil je het graag uitbesteden? Onze isolatie-experts nemen deze klus graag van je over. Ze bieden niet alleen advies over geschikte materialen en installatie, maar zorgen ook voor garanties en ze weten alles over lokale regelgeving en subsidies.

Adviesgesprek aanvragen

 

Veelgestelde vragen over je dak isoleren van buitenaf

Welke isolatiematerialen zijn het beste om je dak langs buiten te isoleren?

PIR, PUR schuimplaten, en XPS zijn ideaal om je dak langs de buitenzijde te isoleren vanwege hun hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

Hoe wordt vochtregulatie en ventilatie gehandhaafd bij buitenisolatie?

Een dampdoorlatende folie over de isolatie en een geventileerde ruimte tussen de isolatie en dakbedekking zijn nodig om vocht af te voeren en condensatie te voorkomen.

Heb ik een vergunning nodig voor het isoleren van een dak van buitenaf?

Voor isolatie langs de buitenkant is soms een omgevingsvergunning nodig. Vraag dit na bij je gemeente. Een vergunning is vaak nodig als de isolatie aan de buitenzijde het aanzicht van het gebouw wijzigt.