Heb je wel eens van het begrip 'koudebrug' gehoord? Veel mensen weten niet wat een koudebrug is en hoe je een koudebrug kan oplossen. In dit artikel lees je er meer over.
Een koudebrug, ook wel thermische brug genoemd, ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van de woning. In dit slecht geïsoleerde gebied kan kou van buiten gemakkelijk naar binnen komen, maar kan er ook warmte lekken van binnen naar buiten. Met een warmtecamera kun je zien op welke plekken in de woning koudebruggen zitten. Je kunt ook met je hand voelen dat de zone met de koudebrug kouder voelt dan de rest van de wand.
Er zijn verschillende soorten koudebruggen:
Als je een koudebrug hebt, lekt er warmte weg uit huis. Daardoor moet je cv-ketel harder stoken om de ruimte te verwarmen. Daardoor ontstaat een onnodig hoog gasverbruik. Bovendien heb je door een koudebrug meer kans op condensatie en dus vochtplekken en uiteindelijk zelfs schimmel in huis. Daarom is het belangrijk dat een koudebrug snel opgelost wordt.
Het beste is natuurlijk om bij de bouw koudebruggen te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Zorg er dus voor dat de spouwmuren schoon zijn. Laat alle vormen van isolatie goed op elkaar aansluiten, zodat er geen gaten in de isolatie ontstaan. Laat de isolatieschil bijvoorbeeld nergens doorboord worden door leidingen.
Is er eenmaal een koudebrug geconstateerd? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om isolatie rond de koudebrug aan te brengen, maar soms is het ook nodig om de volledige gevel met isolatiemateriaal te bedekken. Koudebruggen bij de fundering zijn vaak zo duur om op te lossen, dat de kosten niet opwegen tegen de baten.