Heb je wel eens van het begrip 'koudebrug' gehoord? Veel mensen weten niet wat een koudebrug is en hoe je een koudebrug kan oplossen. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug wordt ook wel een thermische brug genoemd. Het ontstaat doordat er een onderbreking is in de isolatielaag van je woning. Daardoor kan kou van buiten gemakkelijk naar binnen komen, maar kan er ook warmte lekken van binnen naar buiten. Met een warmtecamera kun je heel goed zien op welke plekken in je woning koudebruggen zitten, maar je kunt ook met je hand langs je muren voelen. Dan voel je dat de zone met de koudebrug kouder voelt dan de rest van de wand.

Hoe ontstaat een koudebrug?

Er zijn verschillende soorten koudebruggen:

  • Een koudebrug ontstaat op de overgang van een goed geïsoleerd deel naar een slecht geïsoleerd deel. Daardoor ontstaat er als het ware een gat in de isolatie. Een dergelijke koudebrug ontstaat bijvoorbeeld door rommel in de spouwmuur (spouwmuurvervuiling), waardoor de spouwmuurisolatie niet meer de volledige muur beslaat.
  • Op plaatsen waar geen isolatie zit, kan ook een koudebrug worden gevormd. Bij oudere woningen zie je dat vaak rondom rolluiken. Een ander voorbeeld zijn vloerplaten die tegen de buitenmuur aan lopen.
  • Een minder bekende koudebrug is verouderd buitenschrijnwerk. Deze oude profielen hebben namelijk nog geen thermische onderbreking, zoals de nieuwe profielen, waardoor de kou vrij spel heeft.

Gevolgen van een koudebrug

Als je een koudebrug hebt, lekt er warmte weg uit huis. Daardoor moet je cv-ketel harder stoken om de ruimte te verwarmen. Zo gebruik je meer gas dan nodig is. Een koudebrug geeft ook meer kans op condensatie en dus vochtplekken en uiteindelijk zelfs schimmel in huis. Daarom is het belangrijk dat een koudebrug snel opgelost wordt.

Hoe kan je een koudebrug oplossen?

Het beste is natuurlijk om bij de bouw koudebruggen te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Maar ook bij een bestaand huis kun je koudebruggen oplossen.

  • Zorg er voor dat de spouwmuren schoon zijn.
  • Laat alle vormen van isolatie goed op elkaar aansluiten, zodat er geen gaten in de isolatie ontstaan.
  • Laat je isolatie nergens doorboord worden door leidingen.

Is er eenmaal een koudebrug geconstateerd? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om isolatie rond de koudebrug aan te brengen, maar soms is het ook nodig om de volledige gevel met isolatiemateriaal te bedekken. Koudebruggen bij de fundering zijn vaak zo duur om op te lossen, dat de kosten niet opwegen tegen de baten.

Nog meer besparen? Kies voor isolatie!

Isolatie is een logische eerste stap naar een energiezuinige woning. Zo bespaar je flink op je stookkosten. We helpen je graag op weg met spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie.

Doe de isolatiecheck