Je hoort veel over het isoleren van je huis, tussenwoning of appartement. Goed voor de energiekosten, het wooncomfort én de waarde van je woning. Een woning met een hoge isolatiewaarde is bijzonder duurzaam, omdat je minder hoeft te stoken om de binnentemperatuur op peil te houden. Een goede isolatielaag komt de energiewaarde van je huis ten goede én betekent dat je minder energiekosten kwijt bent.

Binnenmuur isolatie plaatsen

Soms is het isoleren van buitenmuren of spouwmuren alleen geen optie. Bijvoorbeeld omdat dit te duur is, of omdat de buitengevel niet mag worden aangepast. Kies er in zo'n geval voor om je binnenmuren te isoleren. Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu, zowel op de korte als de langere termijn. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het isoleren van een binnenmuur.

Een binnenmuur isoleren gaat als volgt in zijn werk: tegen de binnenwanden van elke buitenmuur wordt een voorzetwand geplaatst. Je plaatst in principe een nieuwe muur vóór de bestaande binnenmuur. Tussen die twee muren komt een raamwerk, waar isolatiemateriaal in wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het binnen warmer en droger blijft, waardoor je direct bespaart op je energiekosten.

Binnenmuur garage isoleren

Het isoleren van de binnenmuren van een garage is zeker aan te raden, omdat juist in deze ruimte vaak veel warmte en energie verloren gaat. Houd er wel rekening mee dat het oppervlak van de garage met de isolatie enigszins zal afnemen. Let er dus op dat je auto eventueel nog in de garage past nadat de binnenmuren zijn geïsoleerd.

Binnenmuur isoleren: dampscherm of niet?

Bij het isoleren van een binnenmuur heb je bijna altijd een dampscherm nodig. Met een luchtdicht dampscherm zorg je er namelijk voor dat vochtige binnenlucht niet kan doordringen in het isolatiemateriaal. Zo voorkom je dat er schimmels ontstaan en behoudt je isolatie zo lang mogelijk een hoge isolatiewaarde.

Er zijn een aantal isolatiematerialen die geen dampscherm nodig hebben. Isolatieplaten van PIR hebben bijvoorbeeld vaak al een dampdichte laag, wat een dampscherm overbodig maakt.

Binnenmuren isoleren tegen geluid: geluidsisolerende scheidingswand

Wanneer we het over isolatie hebben, bedoelen we meestal warmte-isolatie of thermische isolatie. Dit soort isolatie zorgt ervoor dat warmte minder of niet door buitenmuren kan ontsnappen. Het houdt de binnenruimte aangenaam en warm, waardoor je 's winters minder hoeft te stoken. Andersom heb je er ook in de warmere maanden profijt van, omdat je huis minder snel opwarmt door de zon.

Er bestaat ook akoestische isolatie. Dit vermindert geluidsoverlast, bijvoorbeeld van je buren of een drukke autoweg voor de deur. Ook is het handig wanneer je zelf veel geluid maakt, bijvoorbeeld met machines of muziekinstrumenten, of als je een luide warmtepomp in gebruik hebt. Bij het isoleren van je binnenmuren kun je ervoor kiezen om zowel thermische als akoestische isolatie aan te brengen.

Bespaar op energiekosten met binnenmuur isolatie

Hoeveel je precies kunt besparen met binnenmuur isolatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van je woning, de energieprijs in je contract, hoe hoog je de verwarming zet en wat voor verwarmingssysteem je in huis hebt. In een vrijstaand huis bespaar je bijvoorbeeld meer dan in een tussenwoning, maar heb je tegelijkertijd ook hogere investerings- en energiekosten.

Zoveel kun je gemiddeld per jaar in energiekosten besparen op basis van een gasprijs van € 1,45/m³:

  • Tussenwoning: € 260,-

  • Hoekwoning: € 580,-

  • 2 onder 1 kap-woning: € 600,-

  • Vrijstaande woning: € 900,-

(Bron: Milieu Centraal)

Daarnaast is ook de hoeveelheid isolatiemateriaal die je aanbrengt van belang. Als je bijvoorbeeld binnenmuur isolatie combineert met dak- of vloerisolatie, ben je op termijn goedkoper uit. Bovendien krijg je in dit soort gevallen vaak meer subsidie van de overheid. Voor een overzicht van alle subsidies die er zijn voor het isoleren van je woning, kun je kijken op de website van Milieu Centraal.

Het voorkomen van koudebruggen

Tijdens het isoleren is het belangrijk om te letten op koudebruggen. Die ontstaan vaak naast kozijnen of deuren, waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Koudebruggen zorgen ervoor dat het op sommige plekken in huis kouder is dan normaal. Let er daarom op dat het isolatiemateriaal altijd goed aansluit en maak eventuele kieren en gaten dicht met purschuim.

Binnenmuur isoleren met of zonder voorzetwand

Wanneer je binnenmuren isoleert, maak je 9 van de 10 keer gebruik van een voorzetwand. Alleen bij enkelsteens muren kun je de voorzetwand achterwege laten. In zo'n geval plaats je de isolatieplaten namelijk direct tegen de muur. Het belangrijkste is dat de muur die je op deze manier isoleert, volledig droog is. Anders krijg je op de lange termijn last van vochtproblemen.

Isolatie binnenmuur dikte

De dikte van een bepaald isolatiemateriaal heeft effect op de isolatiewaarde. Isolatiematerialen voor een binnenmuur hebben bij voorkeur een Rd-waarde van minimaal 1,5 m²K/W. Dit wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre een materiaal warmtegeleidend is (bron: Muurisolatie.eu).

Hoe werkt binnenmuren isolatie?

Het fijne aan binnenmuur isolatie is dat je je buitengevel niet hoeft aan te passen. Je kunt bovendien het hele jaar door aan de slag met de isolatie, ongeacht de weersomstandigheden. Daarnaast werk je per kamer, zodat je niet alle muren in één keer hoeft te isoleren.

Nadelen van binnenmuur isolatie

Het plaatsen van een voorzetwand is makkelijk, maar er zit ook een nadeel aan het isoleren van binnenmuren. De ruimtes worden er namelijk iets kleiner door. Door het plaatsen van extra muren raak je immers bij elke wand zo'n 10 cm aan vloeroppervlak kwijt. Ook moet elke ruimte helemaal leeg zijn om de binnenmuur isolatie aan te brengen.

Het plaatsen van dit soort isolatiemateriaal is dus wat ingrijpender dan het isoleren van een dak of spouwmuur. Houd er rekening mee dat je ook stopcontacten, radiatoren en vensterbanken moet verplaatsen en dat je de wanden opnieuw moet afwerken. Het is belangrijk dat je zorgvuldig en deskundig te werk gaat bij het isoleren van een binnenmuur om vochtproblemen te voorkomen. Het is dus aan te raden om hiervoor een professional in te schakelen en niet zelf aan de slag te gaan.

Welke isolatie voor een binnenmuur?

Bij het isoleren van een binnenmuur werk je bijna altijd met een voorzetwand. Wel zit er een verschil in de isolatiematerialen die je tussen de dubbelwandige constructie plaatst. Daarvoor zijn namelijk verschillende opties.

PIR of XPS platen

De eerste optie is om isolatieplaten te gebruiken. Die zijn gemaakt van PIR of XPS. Van al het isolatiemateriaal hebben dit soort platen de hoogste Rd-waardes. Dit staat voor de isolatiewaarde of warmteweerstand van een materiaal. Van XPS of PIR platen maak je een voorzetwand, waarachter je ventilatielatten aanbrengt. Die zorgen ervoor dat er achter het isolatiemateriaal nog lucht kan stromen. Die lucht gaat door middel van stootvoegen in de buitenmuur naar buiten.

Steenwol of glaswol

Om steen- of glaswol te gebruiken voor isolatie, bouw je eerst een metalen of houten frame. Hier tussenin plaats je het isolatiemateriaal. Je gebruikt daarbij twee soorten folie, die vocht afstoot of juist doorlaat. Het ademende folie bevestig je aan de kant van de oorspronkelijke binnenmuur, zodat vocht, condens en damp vanuit binnen naar buiten afgevoerd kan worden. Aan de binnenkant van de nieuwe isolatiemuur plaats je juist vochtwerend folie, zodat er geen vocht naar binnen kan dringen. Sluit de isolatiewand vervolgens af met plaatmateriaal.

Kurk isolatie

De isolatiewaarde van kurk is vergelijkbaar met die van glas- en steenwol, maar geëxpandeerde kurk heeft nog wat extra voordelen. Het is namelijk een heel milieuvriendelijk, natuurlijk materiaal. Bovendien zorgt kurk ook nog eens voor extra geluidsisolatie, naast een goede thermische isolatie. Kurk isolatie is er zowel in de vorm van korrels als geëxpandeerde kurkplaten.

Cellenbeton blokken

Het laatste isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt voor binnenmuur isolatie is cellenbeton. Cellenbeton blokken zijn gemaakt van zand, kalk en cement en bevatten miljoenen luchtbelletjes. Dat maakt het een heel licht isolatiemateriaal. Net als kurk, zijn ook cellenbeton blokken geschikt voor zowel geluidsisolatie als thermische isolatie.

Heb je vragen over de isolatie in je woning, of wil je weten met welk materiaal je het beste kunt werken om een binnenmuur te isoleren? We helpen je graag verder. Vraag eenvoudig een adviesgesprek aan met onze energie experts en we kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor binnenmuur isolatie in jouw huis.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over isolatie

Krijg ik subsidie voor het isoleren van een binnenmuur?

De overheid biedt verschillende subsidies voor het isoleren van je woning. Een binnenmuur isoleren valt in dit geval onder de noemer 'gevelisolatie'. Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van de ISDE-subsidie. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van alle mogelijke energiesubsidies en leningen.

Welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt voor binnenmuren?

Alle isolatiematerialen op deze pagina zijn uitermate geschikt voor het isoleren van binnenmuren. Je kunt dus gebruikmaken van PIR of XPS platen, minerale wol, kurk of cellenbeton blokken.