Isolatie van de binnenmuur gebeurt meestal door tegen alle binnenwanden van de buitenmuren een voorzetwand te plaatsen, die afgewerkt wordt met behang, verf of stucwerk. De meeste mensen kiezen voor isolatie van de binnenmuur wanneer isolatie van de buitenmuur en spouwmuurisolatie geen optie zijn. Isolatie van de binnenmuur gaat wel iets ten koste van uw vloeroppervlak doordat de muren ongeveer 10 centimeter naar binnen komen, maar de voordelen zijn significant. Door de binnenmuren te isoleren kan toch geprofiteerd worden van een enorme toename van het comfort in huis, een minder vochtig binnenklimaat en een aanzienlijke vermindering van de energierekening door de besparing op de kosten voor gas.

Wanneer isolatie van de binnenmuur toepassen?

Isolatie van de binnenmuur wordt meestal pas uitgevoerd indien andere mogelijkheden, zoals isolatie van de spouwmuur of gevelisolatie (isolatie van de buitenmuur), niet haalbaar zijn, bijvoorbeeld door een te hoge prijs, gemeentelijke beperkingen of aangrenzende woningen. Als uw buitengevel niet mag veranderen omdat uw woning een monument is of andere historische waarde heeft, dan is binnenmuurisolatie een goede oplossing. Isoleren van de binnenmuur wordt vaak gecombineerd met een herinrichting of renovatie van een woning. De kamer moet namelijk helemaal leeg zijn om de werkzaamheden voor isolatie van de binnenmuur goed uit te kunnen voeren.

Voorwaarden voor isolatie binnenmuur

Voordat u begint met isoleren van de binnenmuur zijn er een aantal aandachtspunten en voorwaarden om rekening mee te houden:

  • De buitenmuur moet kunnen 'ademen', ofwel damp-open zijn.
  • Vochtproblemen moeten eerst opgelost zijn.
  • Ventilatie en klimaat moet in de woning goed te regelen zijn.
  • Verminder koudebruggen tussen de verdiepingen.
  • De isolatie moet goed passen op de reeds bestaande gevel.

Soorten isolatie binnenmuur

Binnenmuurisolatie gebeurt voornamelijk op twee verschillende manieren: door gebruik te maken van voorzetwanden of door speciale isolatieplaten toe te passen. Isolatie van de binnenmuur wordt uitgevoerd door een voorzetwand op een houten of metalen frame te bevestigen dat is vastgezet aan de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens gevuld met een goed isolerend materiaal. De voorzetwand kan daarna behangen of geschilderd worden, zodat een geheel nieuwe binnenmuur is ontstaan. Er zijn tevens gips- of spaanplaten verkrijgbaar die al voorzien zijn van isolatiemateriaal en gemakkelijk op de binnenzijde van de buitenmuur gelijmd kunnen worden. Tussen het isolatiemateriaal moet aan beide kanten een vochtwerende laag aangebracht worden om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen.

Voordelen van isolatie van de binnenmuur

Isolatie van de binnenmuur heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Er gaat geen warmte meer verloren via de gevel.
  • Als het buiten koud is, geniet u binnen van een warme en droge ruimte.
  • Binnenmuurisolatie kan het hele jaar door geplaatst worden, onafhankelijk van het weer.
  • De gevel behoudt het oorspronkelijke karakter.
  • Er kan kamer per kamer gewerkt worden (niet alles hoeft in een keer).
  • U profiteert direct van een lagere energierekening.

Nadelen van isolatie van de binnenmuur

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen van isolatie van de binnenmuur:

  • De ruimte zal iets kleiner worden, afhankelijk van de dikte van de isolatielaag.
  • Stopcontacten en radiatoren moeten worden verplaatst en vensterbanken verlengd.
  • Plaatsing moet deskundig gebeuren vanwege risico op vochtproblemen in de toekomst.
  • De kamer moet leeg zijn voordat de werkzaamheden beginnen.
  • De binnenmuren moeten opnieuw worden afgewerkt.

Isolatie binnenmuur is goed alternatief

Ondanks de genoemde nadelen is isolatie van de binnenmuur een aantrekkelijk alternatief voor woningen waar spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenkant niet mogelijk is. U geniet na isolatie van de binnenmuur van een sterk toegenomen comfort en profiteert direct van een lagere energierekening en minder vocht in huis. Hoewel het aanbrengen van isolatie aan de binnenmuur gemakkelijk lijkt, is het aan te raden om deze klus door een vakman te laten doen. De investering wordt snel terugverdiend door het aanzienlijk lagere energieverbruik.