De kosten van isolatie

Een waardevolle investering

Daarom kies je voor woningisolatie

De kosten van het isoleren van je woning verschillen per situatie. Dit is afhankelijk van de maatregel die je laat uitvoeren en het type woning. Zo zijn de kosten van isolatie bij een tussenwoning zijn anders dan bij een vrijstaande woning. Ondanks de verschillen is het isoleren van je woning een investering die altijd veel voordelen met zich meebrengt.

Nederland isoleert

Steeds meer huishoudens kiezen voor isolatie. In de afgelopen 10 jaar isoleerden onze servicepartners al ruim 45.000 huizen.

Eerste stap

Woningisolatie is eerste stap naar verduurzaming en besparen op je energierekening.


Makkelijk verdiend

De winst is te vergelijken met een rente van 9% op je spaarrekening. (Bron: Milieu Centraal)*

Zo geregeld

Je woning is vaak al binnen 1 of 2 dagen geïsoleerd. Dat is snel geregeld!

Wat zijn de kosten van je woning isoleren?

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Zo kun je kiezen voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie. De isolatievorm en het type woning heeft invloed op de totale kosten. De kosten van het isoleren van de spouwmuur van een rijtjeshuis zijn namelijk anders dan bij een vrijstaande woning.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze isolatiespecialisten.

Kosten isolatie per vierkante meter

Afhankelijk van het type van je woning en de isolatiemaatregel kan je de prijs per vierkante meter bepalen. Laat je bijvoorbeeld je spouwmuur isoleren zal dit goedkoper zijn dan wanneer je dakisolatie laat aanbrengen. Ook het type woning zorgt voor verschillen in de prijs die je betaalt. Per isolatiemaatregel kun je rekening houden met deze gemiddelde prijzen per m2 (Bron: Milieu Centraal)** :

 • Spouwmuurisolatie: gemiddeld € 27,- en € 31,- per vierkante meter
 • Vloerisolatie: gemiddeld € 49,- en € 57,- per vierkante meter
 • Dakisolatie: gemiddeld € 80,- en € 142,- per vierkante meter
 • Bodemisolatie: gemiddeld € 23,- per vierkante meter

Subsidie voor isolatie

Voor het isoleren van je woning kun je ISDE-subsidie aanvragen. Je bespaart op het investeringsbedrag van de isolatie en je verlaagt ook gelijk je energierekening. Wanneer je één maatregel laat uitvoeren krijg je tot 15% van je investering vergoed. Kies je voor een tweede maatregel, dan kan dit bedrag oplopen tot wel 30%. En dat tikt aan!

De precieze hoeveelheid subsidie die je ontvangt is afhankelijk van verschillende factoren zoals: het aantal vierkante meter die je laat isoleren en het soort isolatiemaatregel.

Lees meer over subsidie voor isolatie

Kosten isolatie per type woning

De kosten van isolatie per type woning verschillen door factoren als: het type isolatiemateriaal, de oppervlakte die je wilt isoleren, de toegankelijkheid van de ruimte, de arbeidskosten en de locatie van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs (Bron: Milieu Centraal)** voor het isoleren van verschillende soorten woningen:

Spouwmuurisolatie Dakisolatie Vloerisolatie
Tussenwoning € 1.100 € 5.100 € 2.250
Hoekwoning € 2.350 € 5.400 € 2.350
2-onder-1-kapwoning € 2.450 € 5.600 € 3.000
Vrijstaande woning € 3.500 € 9.000 € 4.500

 Tussenwoning

Een tussenwoning is aan beide kanten verbonden met andere huizen. Dit heeft directe invloed op de isolatiekosten, aangezien er minder isolatiemateriaal nodig is dan bij bijvoorbeeld vrijstaand huis.

Hoekwoning

Het oppervlak dat geïsoleerd moet worden bij een hoekwoning is vaak iets meer dan bij een tussenwoning. Dit zorgt ervoor dat het isoleren vaak iets meer kost dan een tussenwoning.


2 onder 1 kap 

De kosten van het isoleren van een 2 onder 1 kap kost ongeveer even veel als een hoekwoning, omdat de woning ook voor een gedeelte grenst aan een andere woning.

Vrijstaande woning 

Vrijstaande huizen hebben in veel gevallen het grootste oppervlak, waardoor er meer isolatiemateriaal nodig en zijn de isolatiespecialisten langer bezig. Dit is terug te zien in de kosten.

HAAL ISOLATIE IN HUIS

Benieuwd naar de kosten voor jouw woning? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

servicepartners kaart nederland

Daarom isolatie via Essent

Kies je voor isolatie via Essent? Een slimme keuze. Want wij regelen het voor je: van advies tot installatie. Dat doen we samen met onze lokale servicepartner Nederland Isoleert. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring. 

Regel je isolatie via Essent, dan ben je altijd zeker van vakmanschap en een professioneel geïsoleerde woning.

 • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis
 • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie
 • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt
Veelgestelde vragen

De kosten van isolatie kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de oppervlakte van de te isoleren ruimte en de arbeidskosten de isolatiespecialist. Over het algemeen kunnen de kosten van isolatie worden uitgedrukt in kosten per vierkante meter:

Spouwmuurisolatie: gemiddeld € 27,- en € 31,- per vierkante meter

Vloerisolatie: gemiddeld € 49,- en € 57,- per vierkante meter

Dakisolatie: gemiddeld € 80,- en € 142,- per vierkante meter

Bodemisolatie: gemiddeld € 23,- per vierkante meter

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor de precieze kosten voor jouw situatie.

Na het versturen van je gegevens belt onze isolatiespecialist je binnen 3 werkdagen op voor het maken van een afspraak bij je thuis. Onze isolatiepartners zijn Isoprofs en Nederland Isoleert. Je kunt gebeld worden op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur. De isolatiespecialist neemt graag de tijd voor je. Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten.

Wat kom ik tijdens het adviesgesprek te weten?

Tijdens het adviesgesprek vertelt onze isolatiespecialist meer over de voordelen van isolatie en de mogelijkheden van het isoleren van je huis. De isolatiespecialist brengt je wensen in kaart. Het adviesgesprek met de isolatiespecialist verloopt als volgt:

 • Onze isolatiespecialist belt je voor een afspraak bij je thuis. Samen kiezen jullie een moment waarop het jou uitkomt.
 • De isolatiespecialist inspecteert je woning en geeft advies over welk soort isolatie past bij jouw situatie en wensen.
 • Je ontvangt direct een offerte passend bij jouw situatie.

Bij het overwegen van isolatiemaatregelen kan de terugverdientijd een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, waaronder de kosten van de isolatie en de huidige energieprijzen. Over het algemeen verdient isolatie zichzelf binnen 3 tot 5 jaar na installatie terug.

Je komt in aanmerking voor subsidie voor isolatie als een bepaalde aantal vierkante meter van je woning laat isoleren. Je kunt bij één maatregel tot 15% van je investering terugkrijgen. Laat je een tweede isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld. Bekijk de website van Milieu Centraal om erachter te komen hoeveel subsidie je precies kunt krijgen voor jouw situatie.

Het isoleren van je woning heeft een aantal voordelen:

 • Energiebesparing: betere isolatie van je woning. Er gaat tijdens koude dagen minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken. En dat is goed voor je energierekening én het milieu.
 • Wooncomfort houdt in de winter je huis warm en in de zomer koel
 • Slimme investering: een verbetering van je energielabel zorgt voor een hogere waarde van je woning.
 • Geluidsisolatie: isolatie voor de demping van geluid. Je hebt minder last van geluid uit de omgeving.

* Besparingen zijn berekend voor een hoekhuis met een hr-combiketel als verwarming. Er is gerekend met twee gasprijzen: 1,20 en 3 euro per m3. De eerste betreft een prognose voor 2030. Omdat de huidige gasprijs voor veel mensen hoger ligt (1,50 tot 3 euro), zijn de besparingen op korte termijn groter. Hoeveel je precies bespaart, hangt ook af van het bouwjaar van je woning, je stookgedrag en hoe je huis nu al is geïsoleerd. (Bron: Milieu Centraal)

** Deze kosten zijn een schatting. Ze hangen af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaan we uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen. (Bron: Milieu Centraal).