pif isolatieAls je jouw vloer gaat isoleren, is het kiezen van de beste vloerisolatie erg belangrijk. Sterker nog: het juiste isolatiemateriaal maakt een wereld van verschil. Wat een goede keuze is, hangt af van je situatie en behoeften. Lees hier wat de beste vloerisolatie is voor jou.

Met een goed geïsoleerde vloer hebben tocht en optrekkend vocht geen vrij spel meer. De warmte blijft beter in het huis hangen, waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Fijn voor je koude voeten en je rekening dus.

Welke vloerisolatie is de beste?

Bij het kiezen van de beste vloerisolatie zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het soort ondervloer, de aanwezigheid van een kruipruimte en de specifieke isolatiebehoeften spelen allemaal een rol.

  1. Soort ondervloer: betonvloeren en houten vloeren hebben verschillende isolatiebehoeften. Je type vloer bepaalt dus wat de beste vloerisolatie is voor jou. Er worden bijvoorbeeld vaak isolatieplaten voor betonvloeren gebruikt en een meer ademend materiaal, zoals glaswol of gespoten pur, voor een houten vloer.
  2. Kruipruimte: de aanwezigheid en hoogte van je kruipruimte heeft ook invloed op de keuze voor de beste vloerisolatie. Voor hogere kruipruimtes kan het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer. Terwijl voor lagere kruipruimtes bodemisolatie met isolatiekorrels een goede oplossing kan zijn.
  3. Specifieke behoeften: de beste isolatie hangt ook af van je energiebesparingsdoelen, je budget, en eventuele vochtproblemen of geluidsoverlast in je huis. Het ene materiaal heeft bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan het andere. Ook kan vocht de effectiviteit van sommige isolatiematerialen verminderen. Het is belangrijk om een oplossing te kiezen die past binnen je budget, maar die ook een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt op lange termijn.

Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Onze isolatiespecialist geeft advies over welk isolatiemateriaal past bij jouw situatie. Zo kies je de beste vloerisolatie voor jouw woning.

Adviesgesprek aanvragen

Beste vloerisolatie voor betonnen vloer

Met het isoleren van een betonnen vloer, bedoelen we de betonnen ondervloer of draagconstructie. Dus niet de vloerbekleding. Je betonvloer isoleren kan met verschillende materialen. Wat de beste vloerisolatie is voor je betonvloer, hangt vooral af van jouw situatie en wensen.

  • EPS-isolatieparels: wil je jouw betonnen vloer isoleren? Dan is EPS een populaire keuze. De isolatiewaarde is iets lager dan sommige andere materialen, maar EPS-isolatieparels zijn een betaalbare en betrouwbare optie.

  • Gespoten purschuim: gespoten pur werkt vooral bij betonnen vloeren op de begane grond het beste. Met purschuim worden alle kieren en naden afgesloten. Het heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor een dunnere laag isolatiemateriaal al voldoende is om een optimale thermische isolatie te bereiken.

  • Vloerisolatie-platen van glaswol: voor betonnen tussen- en zoldervloeren kun je ook kiezen voor platen van minerale wol, zoals glaswol. Het is een makkelijke manier om je vloer te isoleren. Goed om te weten: dit materiaal heeft ook een goede geluidsisolatie.

  • Kunststof isolatieplaten: je betonvloer isoleren met PIR is ook een goede methode. Vooral omdat het dun is en toch een hoge isolatiewaarde heeft. De platen zijn daarnaast makkelijk aan te brengen. Dit kan van boven- of onderaf.

Beste vloerisolatie voor houten vloer

Een niet geïsoleerde vloer van hout zorgt vaak voor geluidsoverlast en warmteverlies. Gelukkig kun je je houten vloer eenvoudig isoleren. Net als bij de betonvloer, bedoelen we hiermee de houten ondervloer of draagconstructie. Het gaat hier dus niet om de houten vloerbekleding. Laat je een houten vloer isoleren, dan heb je verschillende opties qua materialen. Elk heeft zijn eigen voordelen en toepassingen.

  • PIR-platen: we gebruiken graag PIR-platen voor een houten vloer. Hun goede isolatiewaarde en weerstand tegen vocht maken ze ideaal. Ze zijn licht en eenvoudig te installeren tussen de houten balken. Dit zorgt voor een sterke luchtdichtheid.

  • EPS-isolatieparels: EPS staat ook bekend als piepschuim. Het is licht en eenvoudig op maat te maken. Perfect voor de ruimte tussen de vloerbalken. Bovendien is het goed bestand tegen nattigheid.

  • Gespoten pur: pur is een schuimisolatie die we vaak inzetten. Door het ter plaatse te spuiten, vult het alle gaten en scheuren perfect op. Het heeft een zeer goede isolatiewaarde, maar is wel iets duurder dan ander isolatiemateriaal. Ook kan het wat rommel geven tijdens de installatie.

  • PIF-isolatiefolie: PIF is een dunne, reflecterende folie die we gebruiken om houten vloer te isoleren. Het reflecteert thermische straling, wat warmteverlies vermindert. Het is licht, eenvoudig te installeren en ideaal wanneer de ruimte beperkt is.

Er zijn dus verschillende opties om een houten vloer te isoleren. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden.

Beste vloerisolatie voor hoge kruipruimte

Is je kruipruimte minstens 50 cm hoog? Dan kun je de vloer of de bodem isoleren. Je hoeft in dat geval je bestaande vloer niet te veranderen. Er zijn verschillende effectieve materialen voor het isoleren via de kruipruimte.

  • Gespoten pur: een populaire keuze voor vloerisolatie via de kruipruimte is vaak pur. Het wordt direct op de onderkant van de vloer gespoten. Het zet erna uit en vormt een dichte, naadloze isolatieschil. Het geeft een goede thermische isolatie. Bovendien heeft pur-isolatie uitstekende vochtwerende eigenschappen.

  • Isolatiefolie: isolatiefolie zorgt dat kou niet meer via de vloer kan ontsnappen. De folie zorgt direct voor betere luchtvochtigheid in de kruipruimte én het isoleert thermisch, zodat je een warmere vloer hebt.

  • EPS-isolatieparels: zijn makkelijk aan te brengen als vloerisolatie. De parels zijn klein, daardoor wordt elke hoek gevuld met isolatiemateriaal. Bovendien zorgt EPS-isolatie voor een goede afvoer van vocht.

Vloer isoleren via vochtige kruipruimte

Heb je een vochtige kruipruimte? Dan is belangrijk om een materiaal te kiezen dat bestand is tegen vocht en schimmel. De beste vloerisolatie voor vochtige plekken is vaak EPS. Het is een dampopen isolatiemateriaal. Bovendien zijn de parels lichtgewicht, waterafstotend en recyclebaar. Ze zijn alleen minder geschikt voor kleinere kruipruimtes en hebben een iets lagere isolatiewaarde.

Beste vloerisolatie bij geen of lage kruipruimte

Heb je geen of een kruipruimte lager dan 50 cm? Dan kun je de vloer het beste isoleren via bovenkant of met bodemisolatie.

  • Via de bovenkant isoleren: een vloer isoleren vanaf de bovenkant kan op verschillende manieren. Voor het isoleren van een houten ondervloer gebruiken we vaak platen van minerale wol of PIF-folie. Dit kan alleen als er wel een droge, lage kruipruimte is. Anders heb je kans op vochtproblemen en houtrot. Voor betonnen vloeren kiezen we vaak PIR-isolatieplaten: deze platen zijn dun en efficiënt in het vasthouden van warmte. Dit maakt het zeer goede isolatie.

  • Bodem van de kruipruimte isoleren: we kunnen ook isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aanbrengen. Dit wordt bodemisolatie genoemd. Vaak gebruiken we hier EPS-parels voor. Het doel van bodemisolatie is om vocht en koude lucht vanuit de grond tegen te houden, wat helpt om het huis warmer en droger te houden. Je bespaart hiermee wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert. Ook voelt het iets minder prettig warm.

Beste vloerisolatie bij specifieke behoeften

Vloer isoleren tegen geluid

Geluidsisolatie kan ook een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste vloerisolatie. Als je last hebt van geluidsoverlast - bijvoorbeeld als je in een flatgebouw woont of als er veel verkeerslawaai is - dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in isolatiemateriaal dat zowel thermische als akoestische isolatie-eigenschappen heeft.

Minerale wol, zoals glaswol, en schuimisolatie staan bekend om hun uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Een vloer geïsoleerd met deze materialen helpt om het geluid tussen verdiepingen of van buitenaf te verminderen. Zo kun jij genieten van een warm én rustig huis.

Vloer isoleren met vloerverwarming

Heb je vloerverwarming? Dan is het extra belangrijk dat je vloerisolatie laat aanbrengen. Goede vloerisolatie voorkomt dat warmte ontsnapt naar de onderliggende ruimtes. Het zorgt er juist voor dat de warmte naar boven gaat, waardoor de verwarming sneller opwarmt en minder energie verbruikt. Pur- of PIR-isolatieplaten werken vaak het beste in combinatie met vloerverwarming. Deze platen hebben de hoogste isolatiewaarde, zijn drukvast, licht en erg duurzaam. Daarnaast zijn EPS of minerale wol ook goede isolatie om te gebruiken bij vloerverwarming. Alleen is dit mogelijk niet geschikt voor elke vloer.

Na-isoleren van oude vloerisolatie

Na-isolatie van vloerisolatie doen we vaak in bestaande panden die niet of slecht geïsoleerd zijn. Er zijn verschillende materialen geschikt voor na-isolatie, waaronder isolatiefolie, minerale wol en kunststof isolatieplaten. Het meest efficiënt is om de onderzijde van de begane grondvloer te isoleren. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van de specifieke situatie en behoeften. Onze isolatiespecialisten helpen je graag verder.

Laat je adviseren door een erkend isolatiespecialist

Essent werkt al jaren samen met de lokale servicepartner Nederland Isoleert, specialisten in isolatie. Zij regelen écht alles voor je: van een persoonlijk adviesgesprek tot het aanbrengen van de isolatie. Alle monteurs zijn ervaren en gediplomeerd. Ze werken altijd met gecertificeerde materialen en volgens de strengste richtlijnen.

  • Altijd dichtbij: een adviesgesprek bij je thuis

  • Een offerte die past bij jouw persoonlijke situatie

  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de beste vloerisolatie voor jouw vloer

Wat is het beste isolatiemateriaal voor vloerisolatie?

Het beste isolatiemateriaal hangt af van de specifieke situatie en behoeften, maar PIR en XPS zijn vaak favoriet vanwege hun hoge isolatiewaarde en dunne profiel, wat ze ideaal maakt voor renovaties waar ruimte beperkt is.

Kan ik mijn vloer isoleren vanaf de bovenkant?

Ja, dit kan zeker. Voor betonnen vloeren is het aanbrengen van PIR-isolatieplaten direct op de vloer een populaire methode. Bij houten vloeren plaatsen we bijvoorbeeld glaswol tussen de balken.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Met een goed geïsoleerde vloer hebben tocht en optrekkend vocht geen vrij spel meer. De warmte blijft beter in het huis hangen, waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Fijn voor je koude voeten en je energierekening dus.

Hoeveel kost vloerisolatie gemiddeld?

De kosten van vloerisolatie variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte, het soort isolatie en de isolatiemateriaaldikte. Gemiddeld kan je rekenen op kosten tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter.

Is vloerisolatie geschikt voor alle soorten vloeren?

Ja, maar de methode en het materiaal kunnen variëren. Betonnen vloeren kunnen bijvoorbeeld worden geïsoleerd met PIR-platen, terwijl bij een houten vloer vaak glaswol wordt gebruikt.