Welke soorten isolatiemateriaal zijn er?

Voor de isolatie van uw woning bestaan verschillende materialen. We vertellen u graag iets over de twee belangrijkste soorten isolatiemateriaal: isolatieplaten en isolatiefolie.

Soort isolatiemateriaal: welke isolatieplaten zijn er?

Isolatieplaten zijn bijzonder populair, omdat ze gemakkelijk snel zijn aan te brengen. Ze zijn er in allerlei vormen, afmetingen en materialen. Het is belangrijk om voor elke toepassing de juiste soort isolatieplaten te gebruiken.

Isolatie van vloeren

Voor de isolatie van vloeren zijn isolatieplaten van polystyreen, polyurethaan of minerale wol het meest geschikt. Deze isolatieplaten sluiten dicht op elkaar aan en gaan lang mee. Ze scheuren niet als u erop loopt. Ook zijn ze waterafstotend. Dit is van belang om schimmels en bacteriën geen kans te geven.

Isolatie van spouwmuren

Voor spouwmuurisolatie gebruikt men meestal glaswolplaten of platen van polyurethaan. Deze materialen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Door te werken met grote platen is de klus snel geklaard.

Isolatie van uw dak

Voor dakisolatie hebben isolatieplaten van glaswol (voor schuine daken) of polyurethaan (voor platte daken) de voorkeur. Deze materialen zijn drukvast, en doordat deze isolatieplaten in grote formaten bestaan is het mogelijk om een groot oppervlak snel te isoleren.

 

 

Hoe werkt isolatiefolie?

Isolatiefolie is een mooi soort isolatiemateriaal, het maakt van uw huis een soort thermosfles. Net als de wand van een thermosfles bestaat isolatiefolie uit twee laagjes reflecterend materiaal (aluminiumfolie). Tussen die twee laagjes zit lucht opgesloten. Zonder isolatie kan warmte zich op twee manieren verplaatsen: door straling en door geleiding. Het reflecterende materiaal van de isolatiefolie houdt de stralingswarmte tegen, en het laagje lucht de geleidingswarmte. Zo blijft uw huis in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel, net zoals hete of juist koude vloeistoffen in een thermosfles lang op de gewenste temperatuur blijven.

Wat is beter, isolatieplaten of isolatiefolie?

Isolatiefolie is dunner dan isolatieplaten, en makkelijker te plooien en op maat te snijden. Daarom is voor lastige hoeken isolatiefolie de meest voor de hand liggende keuze. Op grote, platte vlakken zijn isolatieplaten vaak een betere keuze, vanwege specifieke materiaaleigenschappen zoals drukvastheid. De isolatiewaarde van isolatieplaten en isolatiefolie is min of meer vergelijkbaar.

Isolatiekosten van uw dak, vloer of spouwmuur

Het isoleren van uw huis kost zeker wat geld, maar dat verdient u terug omdat u minder gas verbruikt. Zeker bij oudere huizen, die gebouwd zijn voor 1980, haalt u de kosten voor isolatie er toch al binnen een aantal jaren uit. Deze huizen zijn namelijk meestal nog niet zo goed geïsoleerd, zodat u daar nog veel winst kunt behalen. Bekijk de kosten en hoe lang het duurt voordat u de kosten voor isolatie terugverdient.

Uw jaren 30- of 80-woning isoleren

Het scheelt nogal of u een woning heeft uit de jaren 30 of uit de jaren 80. De woningen uit de jaren 30 zijn een lust voor het oog en gebouwd met goede materialen. Ze werden alleen bijna nooit geisoleerd. Met een jaren 80 woning is het al beter gesteld, want die werden al geïsoleerd met isolatiemateriaal zoals glas- en steenwol. Toch zijn ook die woningen nog beter te isoleren. Bekijk het isoleren voor een jaren 30- woning of een jaren 80-woning.

Het lage btw-tarief voor isoleren: 6% btw

Isoleert u om een energiezuinige woning te krijgen? En is uw woning ouder dan 2 jaar? Dan betaalt u voor de arbeidskosten het lage btw-traief, namelijk 6%. Dat zijn de kosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken. Dat is toch weer mooi meegenomen. Voor de materiaalkosten betaalt u gewoon het hoge tarief van 21% btw.

Isoleren bespaart op uw energiekosten

Uw huis isoleren met het goede soort isolatiemateriaal scheelt behoorlijk op uw energiekosten. Doordat minder warmte verloren gaat door uw vloeren, muren en dak hoeft u namelijk minder te stoken. Wilt u nog meer geld besparen op uw energiecontract? Bekijk onze aanbiedingen.