Voor de isolatie van je woning bestaan verschillende materialen. We vertellen je graag iets over de twee belangrijkste soorten isolatiemateriaal: isolatieplaten en isolatiefolie.

Isolatieplaten als isolatiemateriaal

Isolatieplaten zijn bijzonder populair, omdat ze gemakkelijk snel zijn aan te brengen. Ze zijn er in allerlei vormen, afmetingen en materialen. Het is belangrijk om voor elke toepassing de juiste soort isolatieplaten te gebruiken.

Isolatie van vloeren

Voor de isolatie van vloeren zijn isolatieplaten van polystyreen, polyurethaan of minerale wol het meest geschikt. Deze isolatieplaten sluiten dicht op elkaar aan en gaan lang mee. Ze scheuren niet als je erop loopt. Ook zijn ze waterafstotend. Dit is van belang om schimmels en bacteriën geen kans te geven.

Isolatie van spouwmuren

Voor spouwmuurisolatie gebruikt men meestal glaswolplaten of platen van polyurethaan. Deze materialen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Door te werken met grote platen is de klus snel geklaard.

Isolatie van je dak

Voor dakisolatie hebben isolatieplaten van glaswol (voor schuine daken) of polyurethaan (voor platte daken) de voorkeur. Deze materialen zijn drukvast, en doordat deze isolatieplaten in grote formaten bestaan is het mogelijk om een groot oppervlak snel te isoleren.

 

 

Hoe werkt isolatiefolie?

Isolatiefolie is een mooi soort isolatiemateriaal, het maakt van je huis een soort thermosfles. Net als de wand van een thermosfles bestaat de folie uit twee laagjes reflecterend materiaal (aluminiumfolie). Tussen die twee laagjes zit lucht opgesloten. Zonder isolatie kan warmte zich op twee manieren verplaatsen: door straling en door geleiding. Het reflecterende materiaal van de isolatiefolie houdt de stralingswarmte tegen, en het laagje lucht de geleidingswarmte. Zo blijft je huis in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel, net zoals hete of juist koude vloeistoffen in een thermosfles lang op de gewenste temperatuur blijven.

 

Wat is beter, isolatieplaten of isolatiefolie?

Folie is dunner dan isolatieplaten, en makkelijker te plooien en op maat te snijden. Daarom is voor lastige hoeken isolatiefolie de meest voor de hand liggende keuze. Op grote, platte vlakken zijn isolatieplaten vaak een betere keuze, vanwege specifieke materiaaleigenschappen zoals drukvastheid. De isolatiewaarde van isolatieplaten en isolatiefolie is min of meer vergelijkbaar.

Isolatiekosten van je dak, vloer of spouwmuur

Het isoleren van je huis kost zeker wat geld, maar dat verdien je terug omdat je minder gas verbruikt. Zeker bij oudere huizen, die gebouwd zijn voor 1980, haal je de kosten voor isolatie er toch al binnen een aantal jaren uit. Deze huizen zijn namelijk meestal nog niet zo goed geïsoleerd, zodat je daar nog veel winst kunt behalen.

Je jaren 30- of 80-woning isoleren

Het scheelt nogal of je een woning hebt uit de jaren 30 of uit de jaren 80. De woningen uit de jaren 30 zijn een lust voor het oog en gebouwd met goede materialen. Ze werden alleen bijna nooit geisoleerd. Met een jaren 80 woning is het al beter gesteld, want die werden al geïsoleerd met isolatiemateriaal zoals glas- en steenwol. Toch zijn ook die woningen nog beter te isoleren. Bekijk het isoleren voor een jaren 30- woning of een jaren 80-woning.

Het lage btw-tarief voor isoleren: 6% btw

Isoleer je om een energiezuinige woning te krijgen? En is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je voor de arbeidskosten het lage btw-tarief, namelijk 6%. Dat zijn de kosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken. Dat is toch weer mooi meegenomen. Voor de isolatiematerialen betaal je gewoon het hoge tarief van 21% btw.

Isoleren bespaart op je energiekosten

Je huis isoleren met het goede soort isolatiemateriaal scheelt behoorlijk op je energiekosten. Doordat minder warmte verloren gaat door je vloeren, muren en dak hoef je namelijk minder te stoken. Wil je nog meer geld besparen op je energiecontract? Bekijk onze energie aanbiedingen.