Bodemisolatie zorgt ervoor dat de bodem van uw kruipruimte wordt geïsoleerd. De ruimte boven de isolatielaag is daarna droger en warmer, wat ook een gunstig effect heeft op de ruimtes in huis. U profiteert direct van een lager energieverbruik en minder koude voeten. Ideaal in combinatie met vloerisolatie. Wat is bodemisolatie precies, wat zijn de voordelen en wat is het verschil met vloerisolatie?

Wat is bodemisolatie?

De kruipruimte is een vochtige en onverwarmde ruimte. De bodem van een kruipruimte staat in veel woningen vaak zelfs geheel onder water. Het is mogelijk om de vloer boven de kruipruimte te isoleren, maar dan blijft de kruipruimte nog steeds een vochtige en koude ruimte met alle nadelige gevolgen van dien. Bodemisolatie is hiervoor de oplossing. De lucht boven de isolerende laag in de kruipruimte wordt droger en warmer, waarmee het klimaat in de woonkamer en andere vertrekken in huis sterk verbeterd.

Bodemisolatie met solatiemateriaal
Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit een speciaal soort bolletjes die over de gehele oppervlakte in de kruipruimte verspreid worden. Het grote voordeel van kunststof is dat het zijn isolatiewaarde behoudt en bestand is tegen vocht, schimmels en zuren. De dikte van de benodigde laag hangt af van de door u gewenste isolatiewaarde.

Verschil bodemisolatie en vloerisolatie

Soms is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie niet helemaal duidelijk, of denken mensen dat dit hetzelfde is. Toch is dat niet het geval. Hoewel beide soorten isolatie te maken hebben met de vochtige en koude situatie in de kruipruimte is het grootste verschil dat bodemisolatie daadwerkelijk de bodem van uw kruipruimte isoleert en vloerisolatie meestal slechts de onderkant van uw vloer. Kiest u alleen voor vloerisolatie, dan blijft de kruipruimte een vochtige en koude ruimte. Door het aanbrengen van bodemisolatie op de grond isoleert u de gehele kruipruimte en profiteert u dubbel. Zelfs zonder vloerisolatie zorgt bodemisolatie voor verbeterde omstandigheden in de woning erboven. Bodemisolatie heeft ook een beschermende werking op leidingwerk, dat minder te lijden heeft onder aantasting door vocht en kou. Het risico op bevriezing van leidingen neemt sterk af.

Bodemisolatie en vloerisolatie combineren

Hoewel bodemisolatie een gunstig effect heeft op het klimaat in huis heeft het niet hetzelfde effect als vloerisolatie. Daarom is de combinatie van bodemisolatie met vloerisolatie de allerbeste optie. Bodemisolatie en vloerisolatie combineren houdt zelfs optrekkend vocht in de gevel tegen en het wordt een stuk minder vochtig in huis. Voorwaarde voor een eenvoudig uit te voeren vloerisolatie is wel dat u over een kruipruimte met een minimale hoogte van 50 centimeter beschikt. Als beide isolatievormen zijn toegepast geniet u van lagere stookkosten en neemt de basistemperatuur van uw vloer aanzienlijk toe. U loopt weer zonder problemen lekker op sokken en heeft geen last van koude voeten meer.

Bodemisolatie met veel water in de kruipruimte

Een veelvoorkomend probleem in de kruipruimte is water. Als u last heeft van plassen water of zelfs een permanente laag water die tot wel tien centimeter of dieper kan zijn, dan is de keuze voor bodemisolatie met een laag zand en schelpen het beste. De dikte van deze laag wordt dan minimaal 30 centimeter, zodat het water volledig afgedekt wordt. Het waterniveau mag niet boven de schelpen uitstijgen. Gebruikt u speciale chips of een ander isolatiemateriaal op kunststofbasis, dan is de hoeveelheid water minder van belang. Dit materiaal blijft drijven op het water en zorgt desondanks toch voor een drogere en warmere lucht in uw kruipruimte. Ook voor kruipruimtes waar veel water aanwezig is, kan bodemisolatie een goede mogelijkheid zijn.