Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren? Hoe gaat isolatie van de kruipruimte in zijn werk en wat kost het? We geven een overzicht van de belangrijkste feiten.

Waarom heeft je huis een kruipruimte?

De kruipruimte is de ruimte onder de begane grond van je huis. Het is toegankelijk via een luik bij de voordeur. De kruipruimte loopt door onder het hele huis. De ruimte is onder meer nodig om plaats te bieden aan water- en elektriciteitsleidingen.

Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren?

De kruipruimte is onverwarmd. Het is er daarom vaak vochtig, en in een nattige omgeving groeien al snel schimmels. De leidingen lopen vanuit de kruipruimte door gaten naar de begane grond van de woning. Het vocht en de schimmels bereiken door kieren langs de leidingen gemakkelijk de rest van de woning. Dit is op de langere termijn schadelijk voor de hele constructie van je huis. 

De kruipruimte isoleren is iets heel anders dan vloerisolatie. De bedoeling van vloerisolatie is om warmte tegen te houden. Zo hou je lekker warme voeten. De kruipruimte isoleren is bedoeld om vochtproblemen te voorkomen. Het is mogelijk dat na isolatie van de kruipruimte de vloer iets minder koud is. Dat is dan mooi meegenomen, maar het is niet het voornaamste doel van isolatie van de kruipruimte.

Hoe gaat kruipruimte isoleren in zijn werk?

Een kruipruimte isoleren is een kwestie van isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem (bodemisolatie). Kou trekt vocht aan, en vocht koelt lucht af. Door het isolatiemateriaal is er geen contact meer tussen het vocht op of in bodem en de lucht in de kruipruimte. Daarmee zijn de processen van afkoelen en vocht aantrekken doorbroken. Kortom: isoleren maakt de kruipruimte warmer en droger. Hoe eenvoudig het ook klinkt, een kruipruimte isoleren is werk voor een gespecialiseerd bedrijf. Alleen een vakman kan beoordelen hoeveel isolatiemateriaal in een bepaalde situatie nodig is. Een isolatiebedrijf heeft voor de klus ongeveer een halve dag nodig.

Welke materialen worden gebruikt om kruipruimte te isoleren?

Er bestaan diverse materialen om een kruipruimte te isoleren. De meest gebruikte daarvan zijn:

  • Isolatieschelpen. Dit zijn gewone schelpen zoals je die op het strand vindt. Alleen de kleinste schelpen zijn geschikt om in de kruipruimte te blazen. Een dikke laag schelpen vormt een natuurlijk isolatiemateriaal, doordat in de holtes de lucht stilstaat. De Romeinen gebruikten al schelpen om marmeren vloeren warmer en droger te maken.
  • Isolatieparels. Dit zijn geen echte parels, maar zeer betaalbare bolletjes van kunststof. Het isolatiebedrijf blaast ze in de kruipruimte tot er een dikke, isolerende laag op de bodem ligt.
  • Isolatiematrassen. Dit zijn een soort plastic zakken vol met isolerende bolletjes. Ze zijn vooral geschikt voor kruipruimtes waarin vaak water staat, bijvoorbeeld door een hoog grondwaterniveau. De isolatiematrassen gaan dan namelijk drijven. Zo blijft het vocht altijd afgedekt.
  • Isolatiechips. Dit zijn een soort schelpjes van piepschuim. Ze blijven ook in een vochtige omgeving droog en gaan dus niet schimmelen of rotten. Anders dan echte schelpen kan je ze makkelijk opzij vegen als je ooit nog in de kruipruimte moet zijn. Tegen vochtproblemen werken ze heel goed, maar hun warmte-isolatiewaarde is matig.

Hoeveel kost de isolatie van een kruipruimte?

De prijs van isolatie van een kruipruimte hangt van verschillende factoren af, zoals het type woning, het isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de kruipruimte. Je moet rekenen op enkele tientjes per m2. Doordat je minder gas gaat verbruiken, verdien je de investering in ongeveer vier jaar terug.