Vloerverwarming maakt het mogelijk om over een aangenaam warme vloer te lopen. Daarnaast zorgt het voor een prettig binnenklimaat. Om de warmte van vloerverwarming zoveel mogelijk te behouden is isolatie bij vloerverwarming zinvol. Bovendien bespaart u met vloerverwarming isolatie aanzienlijk op de energiekosten. Door de vloer te isoleren voorkomt u onnodig warmteverlies. Bij vloerverwarming is isolatie zelfs nog belangrijker dan bij vloeren zonder vloerverwarming, omdat de vloer zelf warmer is en ook meer warmte kan verliezen als deze niet of slecht geïsoleerd is.

Isolatie vloerverwarming voorkomt warmteverlies

Het rendement van vloerverwarming is beter dan verwarming met radiatoren, maar toch profiteert u minder van dit rendement wanneer de vloer niet goed geïsoleerd is. Het plaatsen van vloerisolatie is bij vloerverwarming daarom zeer interessant. Vloeren die voorzien zijn van vloerverwarming zonder isolatie verliezen veel energie. U merkt dit in de praktijk doordat het systeem traag reageert op veranderingen in de gewenste temperatuur, en soms wordt de vloer niet aangenaam warm. In feite heeft u last van een permanent warmteverlies via de onderkant van de vloer, juist daarheen waar de warmte niet naartoe zou moeten gaan.

Na het aanbrengen van vloerisolatie zijn de problemen met vloerverwarming in de meeste gevallen meteen verholpen. Het is zelfs mogelijk om meerdere uren voor het slapen gaan de thermostaat al terug te zetten, omdat de vloer de warmte veel langer vasthoudt. Als vloerverwarming uw voornaamste vorm van verwarming is, kan de besparing op energie voor de vloerverwarming na vloerisolatie oplopen tot wel 40 procent.

Materiaal isolatie vloerverwarming

Bij isolatie voor vloerverwarming maakt men vaak gebruik van PUR, of gemakkelijk te plaatsen isolatieplaten van piepschuim (polystyreen). Het vloerisolatiemateriaal wordt onder de draagvloer geplaatst en dicht op elkaar vastgezet. De gebruikte materialen zijn altijd waterafstotend, omdat de ruimte onder de vloer vaak vochtig is. Ook PUR is zeer geschikt voor gebruik als isolatie in combinatie met vloerverwarming. Het is erg sterk en stabieler dan vloerisolatieplaten en kan het naadloos aangebracht worden, waardoor warmteverlies nog beter voorkomen wordt.

Voordelen van vloerisolatie bij vloerverwarming

Na het aanbrengen van isolatie zal de temperatuur van de vloer merkbaar hoger worden. Een koud, of niet voldoende warm aanvoelende vloer behoort definitief tot het verleden. Ook zorgt vloerisolatie ervoor dat tocht over de vloer voorkomen wordt en u geen last meer heeft van optrekkend vocht uit de ruimte onder de vloer. Een andere belangrijke reden om te kiezen voor vloerisolatie bij vloerverwarming is de energiebesparing. U merkt dit direct aan een lager verbruik en daarmee een lagere energierekening.

Vloerisolatie zorgt ook voor een gezondere leefomgeving en het comfort in huis neemt aanzienlijk toe. U beperkt de hoeveelheid vocht in huis en heeft minder last van condens op de ramen. Profiteer ook van de voordelen van vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming en loop binnenkort op blote voeten over uw aangenaam warme vloer.