De prijs van zonnepanelen

 • Bereken de prijs van zonnepanelen
 • Wat kosten zonnepanelen?

  De prijs van uw zonnepaneleninstallatie hangt af van het soort panelen, maar ook van het aantal dat u op uw dak wilt plaatsen. Maar hoe weet u nu hoeveel zonnepanelen u nodig heeft? Het optimale aantal zonnepanelen hangt af van uw jaarlijkse stroomverbruik. We raden u aan om de opwek van uw totale installatie af te stemmen op uw jaarverbruik.

Bereken de prijs van uw zonnepanelen

Prijs en kosten zonnepanelen

Met de ZonnepanelenCheck berekent u snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, wat ze kosten en hoeveel u gaat besparen.

Met het nieuwe assortiment zonnepanelen geniet u van een hogere opbrengst en lagere investeringskosten.

Doe de Zonnepanelencheck

Hoe berekenen wij de prijs van zonnepanelen?

 • Hoe komt de berekening tot stand? Op uw jaarafrekening ziet u wat uw elektriciteitsverbruik is. Daarmee kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om al uw stroom zelf op te wekken.

  Hiernaast geven we u een rekenvoorbeeld op basis van het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een Nederlands huishouden.

  Uiteindelijk bepaalt de grootte van uw dak hoeveel panelen er op passen.

 • We berekenen eerst de opbrengst van het paneel door het vermogen (in Wattpiek) met 0.88 te vermenigvuldigen.

  • 1 Comfortpaneel van 280 Wp levert jaarlijks ongeveer 246 kWh op (280 Wp x 0.88)
  • Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.400 kWh per jaar
  • Daarvoor zijn dus 3.400/246 = ongeveer 14 zonnepanelen nodig

Prijs hangt af van type en vermogen zonnepaneel

De prijs van zonnepanelen hangt af van twee factoren: het type zonnepaneel en het vermogen van het zonnepaneel.


Type zonnepaneel
Er zijn grofweg drie verschillende types zonnepanelen te onderscheiden. Ieder type zonnepaneel heeft zijn eigen prijskaartje.

 • Polykristallijne zonnepanelen, die meestal een blauwe kleur hebben. Dit zijn de traditionele zonnepanelen, bekend van hun aluminium omlijsting. Voorheen waren deze zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne panelen, maar doordat het rendement van de polykristallijne zonnepanelen de laatste jaren stijgt, wordt het prijsverschil steeds kleiner.
 • Monokristallijne zonnepanelen, die meestal een zwarte kleur hebben. Monokristallijne zonnepanelen hebben doorgaans een iets hoger vermogen dan polykristallijne zonnepanelen en waren daardoor voorheen duurder, maar inmiddels kunnen ze goed concurreren met hun polykristallijne tegenhangers.
 • Dunne film zonnepanelen, die egaal zwart zijn. Deze zonnepanelen hebben een relatief laag vermogen, en hebben daardoor een relatief lage prijs per stuk.

Vermogen van het zonnepaneel
Zonnepanelen met een hoger vermogen hebben een hogere opbrengst (ze leveren meer stroom op) en hebben daardoor vanzelfsprekend een hogere prijs dan zonnepanelen met een lager vermogen.

Opbouw zonnepanelen prijs

De prijs voor een complete zonnestroominstallatie bestaat niet alleen uit de prijs van zonnepanelen. Een volledig zonnestroomsysteem bestaat namelijk uit meerdere componenten, waaronder de omvormer, bekabeling en de constructie om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Daarnaast mogen natuurlijk ook de kosten voor de installatie zelf niet vergeten worden. Al deze componenten samen bepalen de totale prijs van zonnepanelen.

De kosten van zonnepanelen verlagen?

Zonnepanelen vragen doorgaans om een flinke investering. Er zijn verschillende manieren om de kosten te verlagen.


1. Btw terugvragen bij de Belastingdienst
De btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit kan al gauw enkele honderden euro's schelen.
Lees meer over de btw-teruggave voor zonnepanelen.

2. Subsidie aanvragen
Tot 2013 was het mogelijk om deel te nemen aan de landelijke subsidieregeling SDE. Deze is echter gestopt. Er zijn echter nog wel enkele regionale en lokale subsidies voor zonnepanelen beschikbaar.
Lees meer over de subsidie op zonnepanelen.

3. Energie terugleveren aan het elektriciteitsnet
Wekt u op een moment meer stroom op dan u verbruikt? Dan levert u deze stroom terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt de door u verbruikte stroom weggestreept tegen de door u opgewekte stroom. Dit heet salderen. Dit levert u een mooi financieel voordeel op.
Lees meer over salderen en en energie terugleveren.

Ontwikkeling van de zonnepanelen prijs

De afgelopen jaren heeft de prijs van zonnepanelen zich flink ontwikkeld. Op de Nederlandse markt is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren met meer dan 60 procent gedaald. Waar u als consument in 2006 nog € 4,80 per Wattpiek betaalde voor een gemiddeld zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen (inclusief installatie en omvormer), is dat in 2016 nog maar € 1,78.


Daarnaast is de stroom die u zelf opwekt met zonnepanelen sinds 2011 per saldo goedkoper dan de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. De prijs van zonnepanelen is tegenwoordig dus een stuk gunstiger dan enkele jaren geleden.

Besparen met zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen heeft invloed op de terugverdientijd van uw investering. Daarnaast hebben uiteraard ook de stroomprijs van uw energieleverancier, de hoogte van de terugleververgoeding en mogelijke veranderingen in de salderingsregeling een rol in de terugverdientijd en de daarmee samenhangende besparing. Gemiddeld gezien verdient u de investering in zonnepanelen binnen 6 tot 10 jaar terug. Aangezien zonnepanelen tegenwoordig ongeveer 25 jaar meegaan, profiteert u na de terugverdientijd nog zo'n 15 tot 20 jaar van gratis groene stroom. Uiteindelijk kan dit een besparing opleveren van enkele duizenden euro's.


Benieuwd naar de prijs en kosten in uw situatie?

Doe de Zonnepanelencheck