Opbrengst zonnepanelen berekenen

  • De opbrengst: het hele jaar door stroom
  • De opbrengst: het hele jaar door stroom

    Als u zich wat meer verdiept in zonnepanelen, komt u de termen ‘opbrengst’ en ‘rendement’ vaak tegen. Maar waar hebben we het dan over? Als we spreken over ‘opbrengst’ bedoelen we de hoeveelheid kWh die een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt. Spreken we over rendement, dan gaat het om hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in energie óf wat uw panelen financieel opleveren.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

  • Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, vermenigvuldigen we het vermogen (in Wattpiek) met een rekenfactor van 0,88. Een paneel van bijvoorbeeld 270 Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 270 x 0.88 = 238 kWh op. Een gemiddeld huishouden heeft een jaarverbruik van 3.400 kWh. Om dit jaarlijks zelf op te wekken zijn 3.400/238 = 15 zonnepanelen van 270 Wp nodig.

  • Hoeveel uw zonnepanelen straks gaan opleveren, hangt natuurlijk ook van uw dak af en de richting waarop ze geplaatst worden. De meest ideale omstandigheden zijn: een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. En natuurlijk met zo min mogelijk schaduw, want die zorgt ervoor dat uw panelen minder opleveren.

  • Het hele jaar door stroom
  • Verschil zomer en winter

    Natuurlijk leveren zonnepanelen in de winter ook energie op. Ze werken namelijk op daglicht en niet op temperatuur. De dagen zijn natuurlijk korter in de winter, daarom is de opbrengst tijdens deze periode stukken lager, zo’n 25 procent. Maar de winter is ook een uitstekende periode om zonnepanelen aan te schaffen. Als u zich dan oriënteert en zonnepanelen aanschaft, liggen ze op tijd op uw dak om de eerste lentezon om te zetten in stroom.

Vergroot uw rendement met Power Optimizers

Een Optimizer zorgt ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken. Ligt een zonnepaneel in de schaduw, dan zorgt een Optimizer dat dit geen negatieve invloed heeft op de andere panelen. Met als resultaat: een optimaal rendement uit al uw panelen.
Alles over Optimizers

Zonnepanelen iets voor u?

We hebben een speciale tool ontwikkeld waarmee u in een paar stappen berekent wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren. Zo krijgt u inzicht in de kosten en opbrengsten van panelen en weet u meteen hoeveel zonnepalen er op uw dak passen.

Doe de Check