Welke zonnepanelen
leveren het meeste op?

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Best een ingewikkelde vraag, maar we gaan ‘m proberen uit te leggen. Als je het hebt over ‘opleveren’, kun je daar eigenlijk twee dingen mee bedoelen. Namelijk: opbrengst en rendement. Deze twee begrippen lichten we graag even toe: 

Opbrengst: hiermee bedoelen we het aantal kilowattuur dat een zonnepaneel opwekt 

Rendement: hiermee bedoelen we de hoeveelheid zonlicht dat omgezet wordt in energie óf wat je zonnepanelen financieel opleveren

Welk zonnepaneel het meeste oplevert op jouw dak, bereken je het makkelijkst met onze ZonnepanelenCheck.

Goed om te weten: veel zaken zijn van invloed op wat je zonnepanelen straks gaan opleveren.

Bijvoorbeeld de ligging van je dak, welk type zonnepanelen je hebt (via Essent heb je de keuze uit Comfort, Comfort Plus en Premium), hoe oud je zonnepanelen zijn enzovoorts. Onze Zonnepanelencheck geeft je meer duidelijkheid.

De opbrengst van zonnepanelen op je dak

Wat je zonnepanelen uiteindelijk opbrengen is afhankelijk van een heleboel zaken. Bijvoorbeeld de plaatsing van de zonnepanelen op je dak, het seizoen of hoeveel schaduw op je dak valt. We vertellen je er graag meer over.

Meer over de opbrengst van zonnepanelen

Welke zonnepanelen leveren het meeste op?

Invloed van de seizoenen

Natuurlijk leveren zonnepanelen in de winter ook stroom op. Zonnepanelen werken namelijk op daglicht en niet op temperatuur. Maar in de winter zijn de dagen korter. Dat betekent dat er minder daglicht op de zonnepanelen valt. Logisch dus dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter zo’n 25 procent lager is dan in de zomer. Tóch kun je in de winter prima zonnepanelen kopen. Zo liggen ze op tijd op je dak om de eerste lentezon om te zetten naar stroom.

Invloed van schaduw op opbrengst zonnepanelen

Het is niet gek om te denken dat zonnepanelen alleen stroom opwekken als de zon er vol op schijnt. Maar niets is minder waar. Zonnepanelen wekken ook stroom op met daglicht. Dus ook als het bewolkt is. Valt er schaduw op (een deel van) de zonnepanelen? Dan zie je dit waarschijnlijk wel terug in de opbrengst. Deze wordt dan wat lager. De meeste zonnepanelen worden in serie geschakeld. Dat betekent dat meerdere zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. Daardoor wekken ze allemaal minder op bij schaduw. 

Een 'Optimizer' zorgt ervoor dat de schaduw die op 1 van de zonnepanelen valt geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Met een 'Optimizer' haal je dus het beste uit ál je zonnepanelen.

Meer over optimizers

Plaatsing van invloed op zonnepanelen opbrengst

Op de meeste woningen kunnen we zonnepanelen plaatsen. Het maakt niet uit of je een plat of schuin dak hebt. De opbrengst van je zonnepanelen hangt voor een deel af van hoe ze op het dak liggen.
De meest ideale ligging voor zonnepanelen is een hellingshoek van 30-40°. Een kleinere of grotere hellingshoek zorgt meestal voor een lagere opbrengst. Daarnaast is een ligging op het zuiden goed voor de zonnepanelen opbrengst.

Opbrengst zonnepanelen hoger dan je energieverbruik?

Is de opbrengst van je zonnepanelen hoger dan wat je verbruikt? Fijn! Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die je ‘te veel’ opwekt. Aan het einde van het jaar verrekent je energieleverancier dit met de stroom die je hebt ontvangen. Dit noemen we salderen.
Lees meer over de salderingsregeling.

Zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen op?

Dat zie je meteen met onze ZonnepanelenCheck. Vul je gegevens in en we berekenen voor je wat je jaarlijks kunt gaan besparen.


Doe de Zonnepanelencheck