De temperaturen stijgen en de zon laat zich weer zien: de zomer komt eraan! Goed nieuws voor zonnepaneelbezitters, want zonnepanelen wekken in deze tijd van het jaar de meeste elektriciteit op. We geven antwoord op veelvoorkomende vragen over zonnepanelen en geven tips hoe je deze zomer het meest van de zon kan profiteren. 

1. Het verschil tussen je omvormer en slimme meter

Heb je zonnepanelen, dan heb je twee type meters in huis: de omvormer en de slimme meter. Op de omvormer vind je de totale stroomproductie van je zonnepanelen. De slimme meter toont de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Maar wat is precies het verschil?

De stroom die je panelen opwekken, wordt eerst verbruikt door alle apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld de vaatwasser zijn of de tv, koelkast en je vriezer. Als je méér stroom opwekt dan je apparaten nodig hebben, lever je dit terug aan het net. 

Dit wordt ook ‘teruglevering’ genoemd. Deze hoeveelheid stroom zie je terug op de slimme meter. Dit is dus een lager aantal kilowattuur dan dat je op je omvormer ziet. Je ziet nu namelijk de hoeveelheid stroom die je niet nodig had (de teruglevering), terwijl de omvormer de totale stroomproductie van de zonnepanelen showt. 

We leggen je alles uit over de werking van je zonnepanelen.

2. Teruglevering en saldering

Je weet nu wat teruglevering is. Op de jaarrekening wordt je teruggeleverde energie weggestreept tegen de energie die je afgenomen hebt. Heb je aan het eind van het jaar meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijg je hier een vergoeding voor. Dit wordt salderen genoemd. Je verkoopt als het ware jouw energie aan het net. Voorlopig blijft de salderingsregeling bestaan. 

Heb je meer afgenomen dan dat je hebt teruggeleverd, betaal je voor het overgebleven aantal kilowattuur de prijs zoals omschreven in je energiecontract.

3. Maak optimaal gebruik van je zonnepanelen

In de maanden april, mei en juni haal je over het algemeen het meeste rendement uit je zonnepanelen. Op een frisse, maar zonnige dag geleidt een zonnecel elektriciteit beter dan bij hele hoge temperaturen. Uiteraard wekken je panelen op een tropische zomerdag wel meer energie op dan een donkere dag in januari. Om optimaal te profiteren van de periode waarin je zelf de meeste energie opwerkt, hebben we een aantal tips voor je:

  • Zet je apparaten zoveel mogelijk overdag aan en maak direct gebruik van je eigen stroom. Alles wat je verbruikt uit eigen opbrengst, hoef je niet meer af te nemen van het net. Een wasje draaien, de vaatwasser aanzetten of koken? Doe het overdag!
  • Tip voor een zonnige (thuiswerk)dag. Zet op de dagen dat je thuis werkt de wekker om 12 uur. Zo krijg je tijdens lunchtijd een herinnering en vergeet je niet om de was of vaatwasser aan de zetten. Zo profiteer je optimaal van de zon.
  • Heb je een elektrische auto en zonnepanelen? Dan laad je in de zomerperiode je auto het best overdag op. 

4. Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Om alles uit je zonnepanelen te halen is het aan te raden om ééns in de vijf jaar de zonnepanelen schoon te laten maken. Ga niet zelf het dak op, maar schakel hiervoor een professioneel bedrijf in. Vieze zonnepanelen vangen namelijk minder zonlicht op en zorgen daardoor voor een lagere opbrengst.

Aangezien we in Nederland vanaf de lente tot en met de herfst gemiddeld de meeste zonuren hebben, is het aan te raden deze schoonmaak in het voorjaar te plannen. Zo zorg je ervoor dat de zonnepanelen de optimale opbrengst kunnen genereren. 

5. Zonuren Nederland

Je zou het niet altijd zeggen, maar ook in Nederland schijnt de zon volop! In 2022 werden we gedurende 2208 uur verwend met zonnig weer. Dit was de meeste hoeveelheid zon dat Nederland in 30 jaar heeft gezien. In 2023 was dit ongeveer 1970 uren. Vooral in mei was het erg zonnig. Tijdens deze maand scheen de zon 268 uur en leverde dit zonnepaneelbezitters gemiddeld 179 euro op. Goed nieuws voor je zonnepanelen!