Hoe werkt een thuisbatterij?

Meer artikelen over:

Thuisbatterij

Als je zonnepanelen hebt, gaat een groot deel van de stroom die je opwekt terug naar het elektriciteitsnet. Over het algemeen verbruik je zelf namelijk maar 30% van de zonne-energie die je eigen zonnepanelen opwekken (bron: Milieu Centraal). Die stroom wordt opgewekt tijdens de zonnige uren, terwijl je op die momenten niet altijd zoveel stroom gebruikt. Daarom zoeken veel mensen naar manieren om hun zelf geproduceerde stroom op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld met een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd.

Een thuisbatterij kan overtollige zonne-energie opslaan, zodat je deze op een later moment alsnog kunt gebruiken. Hoe werkt een thuisbatterij precies en hoe kan deze jou als gebruiker voordelen opleveren? Hieronder geven we graag antwoord op al je vragen over thuisbatterijen. We gaan in op wat er met je opgewekte stroom gebeurt, hoe je deze kunt opslaan, welke soort omvormer je nodig hebt en hoe je zo slim mogelijk gebruikmaakt van een thuisbatterij.

Wat is een thuisbatterij?

Over het algemeen gebruiken we 's ochtends en 's avonds de meeste stroom thuis, terwijl zonnepanelen juist overdag meer stroom opwekken. Een thuisbatterij is er om die opgewekte stroom op te slaan, zodat je die kunt gebruiken op andere momenten, bijvoorbeeld als je de was- of afwasmachine aanzet. Zo verhoog je het verbruik van je zonne-energie tot wel 60% (Bron: Vereniging Eigen Huis).

Als je zonnepanelen hebt, gaat een groot deel van de stroom die je opwekt terug naar het elektriciteitsnet. Die stroom wordt opgewekt tijdens de zonnige uren, terwijl je op die momenten niet altijd zoveel stroom gebruikt. Daarom zoeken veel mensen naar manieren om hun zelf geproduceerde stroom op te slaan. Dat kan bijvoorbeeld met een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd.

Een thuisbatterij is een relatief klein apparaat, vaak niet veel groter dan een cv-ketel. Het heeft een gemiddelde opslagcapaciteit van ongeveer 6 tot 7 kWh. Om dat in perspectief te zetten: een gemiddeld huishouden verbruikt dagelijks ongeveer 9.5 kWh (bron: thuisbatterij-expert.nl). Het hangt dus af van je daadwerkelijke energiegebruik hoe lang je met een thuisaccu het elektriciteitsnet niet nodig hebt.

Wat doet een thuisbatterij?

Een thuisaccu slaat zonne-energie op door middel van een omvormer. De stroom die binnenkomt via zonnepanelen of het elektriciteitsnet is namelijk gelijkstroom, terwijl je in huis wisselstroom hebt. Je hebt hiervoor een speciale omvormer nodig.

Als je meer zonne-energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, wordt dit opgeslagen in je thuisbatterij. Pas als deze vol is, gaat de stroom terug naar het stroomnet. Andersom verbruik je op momenten dat je zonnepanelen niets opleveren eerst de stroom uit je thuisbatterij. Pas wanneer je batterij leeg is, ga je vanzelf over op het elektriciteitsnet. Het voordeel hiervan is dat je kunt helpen het elektriciteitsnet enigszins te ontlasten, door juist op bepaalde piekmomenten gebruik te maken van je eigen energieopslag.

Waarom een thuisbatterij

Het grootste voordeel van een thuisbatterij is dat je minder afhankelijk bent van het stroomnet. Je hebt altijd een noodstroomvoorziening, mocht de stroom tijdelijk uitvallen. Bovendien verdubbelt je verbruik van groene stroom ongeveer. Als je zonnepanelen hebt, verbruik je dus een stuk meer van je opgewekte energie met een thuisbatterij.

Financieel gezien zijn de voordelen van een thuisbatterij nog beperkt. De aanschaf ervan is namelijk duur, en het is nog relatief moeilijk om veel terug te verdienen op je stroomverbruik. Bovendien blijf je door de kleine capaciteit van de gemiddelde thuisbatterij altijd in enige mate afhankelijk van het stroomnet. Je kunt dus ook met een thuisbatterij niet volledig zelfvoorzienend in stroom worden.

Wat heb je nodig voor een thuisbatterij

Er zijn drie soorten thuisbatterijen op de markt: de lithium-ion batterij, de zoutwater batterij en de loodzuur batterij. Die hebben allemaal hun eigen voordelen, maar over het algemeen zijn de lithium of zoutwater batterijen het meest geschikt voor gebruik thuis.

Lithium-ion batterij

Deze batterij is compact en licht en heeft een lange levensduur. Bij het zoeken naar thuisbatterijen kom je dus al gauw bij de lithium batterij uit. Deze wordt ook het vaakst geproduceerd. Wel zijn voor de productie van dit soort batterijen veel energie en grondstoffen nodig, waardoor ze niet de meest duurzame optie zijn.

Zoutwater thuisbatterij

Een milieuvriendelijkere optie is de zoutwater batterij. Dit is een vrij nieuwe technologie. Een zoutwater batterij is aan de grote kant, maar heeft wel een relatief lange levensduur.

Loodzuur thuisbatterij

Een loodzuur batterij wordt ook wel gebruikt als accu in auto's. Vaak kunnen dit soort batterijen nog lang worden gebruikt, ook nadat ze niet meer geschikt zijn in de auto. Een slimme manier om ze te hergebruiken is door ze in te zetten als thuisbatterij.

Heb je een omvormer nodig?

Naast de juiste soort thuisbatterij heb je ook één of meerdere omvormers nodig om je zonne-energie op te slaan. Die zetten gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom en vice versa. Er zijn bepaalde hybride omvormers die je zowel op je zonnepanelen als je thuisaccu aansluit. Je kunt daarnaast ook gaan voor twee losse omvormers voor je panelen en thuisbatterij zelf. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer thuisaccu's met een ingebouwde omvormer.

Hoe kun je een thuisbatterij opladen met netstroom

Ook als je zelf geen zonne-energie opwekt, kun je een thuisbatterij overwegen. Een thuisbatterij kan namelijk naast zonne-energie overdag ook goedkopere stroom opslaan in de avonden. Dit is vooral aan te raden als je een dynamisch energiecontract hebt. Je maakt dan gebruik van daltarieven wanneer je stroom opslaat, en verbruikt deze goedkopere stroom weer op momenten waarop dit duurder is.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen

Zoals we hebben laten zien, kun je in een thuisbatterij de energie uit je zonnepanelen opslaan wanneer de zon schijnt, maar je minder verbruikt dan je opwekt. Zo gaat er een stuk minder stroom verloren en heb je bovendien altijd een voorraad eigen stroom achter de hand. Met een thuisbatterij en zonnepanelen kun je extra veel groene stroom gebruiken. Het is dus vooral de duurzaamheid die de keuze voor een thuisaccu interessant maakt.

Op dit moment is het niet altijd even voordelig om zonnestroom op te slaan in een thuisbatterij, omdat je vaak wordt vergoed voor elektriciteit die je teruglevert aan het net. Tussen 2024 en 2030 gaat de vergoeding die je krijgt voor het terugleveren van zonne-energie waarschijnlijk omlaag. Het is dus goed mogelijk dat het in de toekomst een stuk voordeliger wordt om zelf je stroom op te slaan. In ons buurland België wordt dit bijvoorbeeld al aangemoedigd door de regering.

Hoe snel laadt een thuisbatterij op

Hoe snel een thuisbatterij oplaadt, is vooral afhankelijk van de opslagcapaciteit en het laadvermogen. Hoe hoger de opslagcapaciteit, des te hoger zal ook het vermogen zijn. Het vermogen wordt aangegeven in kWh. Een thuisaccu met een laadvermogen van 3 kWh zal er bijvoorbeeld ongeveer 3 uur over doen om volledig op te laden.

Hoe lang blijft stroom in een thuisbatterij

Het is belangrijk om te onthouden dat een thuisbatterij stroom niet eindeloos kan opslaan. Dit kan uiterlijk een paar dagen. Een thuisbatterij is dus niet bedoeld om bijvoorbeeld opgewekte energie uit de zomer te bewaren voor de winter, wanneer er minder zonuren zijn.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee

Ook belangrijk is de levensduur van een thuisbatterij. Deze wordt bepaald door het aantal laadcycli dat een accu aankan. Dit aantal ligt voor thuisbatterijen meestal tussen de 5.000 en 10.000 ladingen en ontladingen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Benieuwd of het combineren van zonne-energie met een thuisbatterij iets voor je is? Onze energie-experts kijken graag met je mee. Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan om samen met ons naar de mogelijkheden te kijken.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Wat kost een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij hangt af van de opslagcapaciteit en de soort batterij die je koopt. Een standaard lithium batterij van 6 kWh kost bijvoorbeeld tussen de 4.000 en 5.000 euro (bron: Milieu Centraal). Hier komen daarnaast ook nog installatiekosten en kosten voor eventuele omvormer(s) bij.

Wat is het grootste voordeel van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij heeft op dit moment twee grote voordelen. Als eerste is het een duurzame manier van stroomverbruik. Dat komt omdat je ook op momenten waarop de zon niet schijnt en het niet hard genoeg waait, toch nog groene stroom kunt gebruiken. Daarnaast ben je met een thuisbatterij minder afhankelijk van het algemene elektriciteitsnetwerk. Ook bij stroomstoringen heb je namelijk nog gewoon stroom thuis.

Helpt een thuisbatterij om het net te ontlasten?

Ja, door stroom op te slaan in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet help je enigszins om dit te ontlasten. Er hoeft dan namelijk minder 'verkeer' in één keer door het net heen. Dit is vooral het geval als je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen. Als je met een thuisaccu regelmatig netstroom opneemt op voordelige momenten, is dit juist weer extra belasting voor het net.

Meer artikelen over:

Thuisbatterij