Energiebelasting is één van de overheidsheffingen op energie. De overheidsheffingen bestaan uit de Energiebelasting, de Vermindering energiebelasting (heffingskorting) en de Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Over deze posten betaal je btw, net zoals je over de accijns op benzine ook btw verschuldigd bent. De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid en is voor elke energieleverancier hetzelfde. We vertellen je meer over de energiebelasting.
De overheidsheffingen bestaan uit drie onderdelen. Dit zijn:
Op deze pagina lees je meer over bovenstaande drie onderdelen. Wil je weten over hoe je totale energierekening is opgebouwd? Lees meer over de opbouw van de energierekening.
Energiebelasting is één van de drie overheidsheffingen die de overheid heft op energie. Je betaalt de energiebelasting over het verbruik van stroom en gas. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke energieleverancier hetzelfde. Door het heffen van energiebelasting wil de overheid Nederlanders stimuleren om te besparen op energie.
Zoals gezegd wil de Nederlandse overheid burgers stimuleren om energie te besparen. Een lager energieverbruik is minder schadelijk voor het milieu. Daarom heft de overheid energiebelasting. In sommige gevallen betaal je minder of geen energiebelasting. Wek je bijvoorbeeld zelf groene stroom op met de zonnepanelen op je dak? Over de zelf opgewekte groene stroom hoef je geen energiebelasting te betalen.
De overheid stelt de hoogte van de energiebelasting elk jaar opnieuw vast. Voor stroom geldt een belastingtarief per kWh, voor gas geldt een belastingtarief per m3. Hoeveel energiebelasting je betaalt is dus afhankelijk van jouw energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energiebelasting je betaalt.
Vroeger stond dit bekend onder de naam ‘heffingskorting’. Je hebt recht op de Vermindering energiebelasting als het object waar elektriciteit wordt geleverd een onroerende zaak met een zogenaamde verblijfsfunctie is. Denk bij een verblijfsfunctie aan woningen, kantoorpanden en fabrieken. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, volkstuintje of informatieborden. Bekijk meer informatie over de verblijfsfunctie.
De Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) is een heffing op het verbruik van stroom en gas. Met de opbrengst dragen huishoudens en bedrijven bij aan investeringen van de overheid in duurzame energie. De ODE is per 1 januari 2023 opgenomen in de energiebelasting. Voor 2023 geldt daarom een nultarief voor de ODE. Per 1 januari 2024 verdwijnt de ODE helemaal.
Je betaalt de overheidsheffingen, waaronder de energiebelasting, aan je energieleverancier. De energieleverancier is belastingplichtig, berekent deze tarieven door aan de gebruikers van stroom en gas, en zorgt er vervolgens voor dat dit bedrag wordt afgedragen aan de overheid. Zo heb jij maar één rekening voor energie. Handig!