Je betaalt belasting over de energie die je verbruikt. Dit noemen we energiebelasting. De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid en is bij iedere energieleverancier hetzelfde. Naast dat je belasting betaalt, krijg je ook een bedrag terug. Dit wordt de vermindering energiebelasting genoemd. We vertellen je alles over de energiebelasting en de vermindering energiebelasting.

De energiebelasting en vermindering energiebelasting

Je betaalt belasting over de energie die je verbruikt. Dit noemen we de energiebelasting. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke energieleverancier hetzelfde. Dit is een vast bedrag per kWh en een vast bedrag per m3. Hoeveel energiebelasting je in totaal per jaar betaalt, is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt.

Op het totale bedrag dat je per jaar aan energiebelasting betaalt, geeft de overheid korting. Dit wordt vermindering energiebelasting genoemd. Met deze korting is energie voor iedereen beter betaalbaar. De korting is een vast bedrag per jaar en is voor iedereen hetzelfde, hoeveel energie je verbruikt of bij welke energieleverancier je zit maakt niets uit. Wil je weten over hoe je totale energierekening is opgebouwd? Lees meer over de opbouw van de energierekening.  

Waarom betaal ik energiebelasting?

De overheid wil dat we zuiniger omgaan met energie. Door de energiebelasting wordt je energietarief een stuk hoger en een hogere energieprijs kan je stimuleren om minder energie te verbruiken. Vanaf 1 januari 2024 ga je meer belasting betalen voor gas, maar gaat de belasting op stroom iets omlaag. De overheid wil op deze manier duurzame energie aantrekkelijker maken. 

Waarom dan vermindering energiebelasting? 

Deze korting krijg je omdat de overheid een gedeelte van je energieverbruik als basisvoorziening ziet. De vermindering energiebelasting wordt door je energieleverancier verrekend op je jaarrekening. In 2024 is de korting €521,81 (exclusief btw). De korting is daarmee wat hoger dan in 2023. Je hebt recht op deze korting als: 
  • Je een stroomaansluiting hebt; 
  • Je meer dan 1 kWh per jaar verbruik; 
  • Op het adres gewoond of gewerkt kan worden. 

Als je op het adres niet kan wonen of werken heb je mogelijk geen recht op deze korting. Dit is bijvoorbeeld zo bij een garagebox. Meer weten? Bekijk meer informatie over de verblijfsfunctie

Hoeveel energiebelasting betaal ik in 2024?

De energiebelasting wijzigt ieder jaar op 1 januari. Voor stroom geldt een belastingtarief per kWh, voor gas geldt een belastingtarief per m3. In 2024 betaal je € 0,1088 (exclusief btw) energiebelasting per kWh stroom. De energiebelasting op gas bedraagt in 2024 € 0,5830 per m³ (exclusief btw). Hoeveel energiebelasting je betaalt is dus afhankelijk van jouw energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer energiebelasting je betaalt.

Betaal ik btw over mijn energiebelasting?

Ja, over energiebelasting betaal je 21% btw. Bij het verkopen van producten of diensten zijn ondernemers verplicht btw te berekenen over de totale verkoopprijs. Dat geldt ook voor energie. De genoemde bedragen aan energiebelasting in 2024 zijn exclusief btw.  

Waarom betaal ik de energiebelasting aan mijn energieleverancier? 

Iedere energieleverancier brengt de energiebelasting bij je in rekening, Wij dragen dit vervolgens af aan de overheid. Dit is zo geregeld zodat je maar één rekening voor je energie krijgt. De belasting is ook al verrekend in je termijnbedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op je jaarrekening kan je precies zien wat je aan ons betaalt en wat je aan belasting betaalt.