Uw energierekening bestaat niet alleen uit de kosten voor de energie die u verbruikt. Een groot deel van uw rekening bestaat uit belastingen en vergoedingen voor netbeheer. Over het totaalbedrag betaalt u 21 procent btw. U betaalt namelijk ook btw over de overheidsheffingen, ook wel energiebelasting genoemd. Belasting bepaalt gemiddeld ongeveer 45 procent van de totale energiekosten. Wat is het aandeel van btw daarin en hoe berekenen we dit? We leggen het uit en kijken daarbij vooral naar de btw voor particulieren. Ondernemers laten we in dit voorbeeld buiten beschouwing.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck

Wat is btw precies?

Btw is een afkorting voor belasting toegevoegde waarde. In de Nederlandse wet staat dat een verkoper verplicht is om btw te heffen over het verkoopbedrag van goederen en diensten. Als u bijvoorbeeld nieuwe kleding, schoenen of een televisie koopt, betaalt u btw, maar ook over (de levering van) energie zoals gas en elektriciteit. Bijna over alles wat u koopt of afneemt betaalt u 21 procent btw. Wel zijn er uitzonderingen voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken, en water. Op deze producten is een lager btw-tarief van toepassing.

U betaalt bovendien niet alleen btw als u producten koopt, maar ook de diensten van een bedrijf zijn belast. Denk hierbij aan het laten plaatsen van een nieuwe keuken of het uurloon van een schilder die uw kozijnen verft of een monteur die een onderdeel van uw auto vervangt. Het standaard btw-tarief is 21 procent en dat is ook de btw over uw energierekening. De btw die u betaalt, draagt uw energieleverancier in zijn geheel over aan de Belastingdienst.

Energiebelasting

Op uw energierekening vindt u twee soorten overheidsheffingen. Om verwarring te voorkomen lichten we deze twee heffingen toe. Ten eerste betaalt u overheidsheffingen over uw energieverbruik. Onder overheidsheffingen valt niet alleen de energiebelasting, maar ook de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Met de ODE worden de uitgaven ter stimulering van duurzame energie gedekt. De gedachte achter de overheidsheffingen is dat energieverbruik belastend is voor het milieu. Door deze belasting te heffen wil de overheid het energieverbruik verminderen. De overheidsheffingen worden door uw energieleverancier in rekening gebracht en afgedragen aan de overheid.

De andere belasting is de btw die u over uw gehele energierekening moet betalen. Ook over de energiebelasting betaalt u dus 21 procent btw. U kunt dit vergelijken met de btw over bijvoorbeeld de accijns die bij autobrandstoffen geheven wordt. U betaalt ook btw over de accijns.

Per elektriciteitsaansluiting wordt jaarlijks wel een korting gegeven op de energiebelasting. Ieder huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid stroom en gas minimaal nodig, waarop de overheid heeft besloten dat u hier geen belasting over hoeft te betalen. De korting op de energiebelasting wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en in mindering gebracht op uw eindafrekening. U vindt deze onder de omschrijving 'vermindering energiebelasting'. De vermindering energiebelasting staat ook bekend als ‘heffingskorting’.

Zonnepanelen en btw

De omgekeerde situatie bestaat ook. Want heeft u zonnepanelen, dan lévert u juist stroom aan uw energieleverancier. Eigenlijk bent u dan ondernemer, omdat u stroom (goederen of diensten) levert en daarom btw moet heffen op uw geleverde producten. Omdat dit in de praktijk veel administratieve rompslomp geeft, heeft de Belastingdienst afgesproken dat mensen die onder een bepaald drempelbedrag blijven geen btw hoeven te betalen. Er is een speciale ontheffing voor kleine ondernemer. Wel moet u zich aanmelden als ondernemer, maar u hoeft de btw in de praktijk niet af te dragen. Bijkomend voordeel is dat u de 21 procent btw die aan u in rekening is gebracht voor de aanschaf van de zonnepanelen terug kunt vragen. Dat scheelt behoorlijk op de aanschafprijs. Lees meer over zonnepanelen en check eenvoudig of uw dak geschikt is.

Besparen op de btw energierekening

Wilt u minder btw over uw energierekening betalen? Dan is het een goed idee om energie te gaan besparen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want door minder energie te verbruiken betaalt u direct ook minder energiebelasting, waar u dus ook geen btw meer over hoeft te betalen. Besparen op gas is daarbij het meest effectief. Het aandeel belastingen over gas bedraagt meer dan de helft van de totale prijs, terwijl dat bij elektriciteit nog geen derde is. Investeren in een betere isolatie van uw woning, een nieuwe cv-ketel of minder lang douchen kunnen goed helpen om behoorlijk op gasverbruik te besparen. Daarmee betaalt u uiteindelijk ook een stuk minder energiebelasting en btw over uw gehele energierekening. Want minder belasting én btw over de energierekening betalen, dat klinkt vast aantrekkelijk. Bovendien wordt uw maandelijkse energierekening een stuk lager.