Bijna dagelijks verschijnen er artikelen in de media die gaan over de energietransitie. Wat houdt dit nu eigenlijk in? Wat gebeurt er nu al? Wat betekent dit voor jou? In dit artikel geven we je meer uitleg over dit complexe onderwerp.

Wat is de energietransitie nu eigenlijk?

De energietransitie betekent de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Duurzame (groene) energie kennen we nu al vanuit zon, wind, biomassa en water. Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord.

Wat gebeurt er nu al?

Energieleveranciers investeren in duurzame energieoplossingen zoals windparken en zonneparken. Daarnaast bieden alle Nederlandse leveranciers groene stroom aan. Essent investeert continu in duurzame energieoplossingen. Het bedrijf is onderdeel van innogy en daarmee één van de grootste Nederlandse windenergie-exploitanten. In 1995 heeft het bedrijf als eerste in Nederland groene stroom geïntroduceerd. Sindsdien is Essent één van de grootste groene stroomleveranciers van Nederland.

Waarom pas helemaal duurzaam in 2050?

Eén van de grote uitdagingen van de energietransitie is verwarming. In Nederland gebruiken we hiervoor veel aardgas. Dit zal volledig vervangen moeten worden door duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, groen gas of stadsverwarming op biomassa. Dat betekent o.a. dat aardgas bij nieuwbouwprojecten nu al moet worden vervangen door andere energiebronnen. Koken op gas kan eenvoudig vervangen worden door een keramische of inductiekookplaat, maar de verwarming in huis is lastiger te vervangen. Hier zijn oplossingen mogelijk in de vorm van zonneboilers en elektrische warmtepompen. Toch worden er nu nog steeds nieuwbouwprojecten gestart waarbij huizen alsnog op het aardgasnetwerk worden aangesloten.

Een andere uitdaging is de mogelijkheid om energie op te slaan. Alleen als de zon schijnt wekken we zonne-energie op. Maar ook als de zon niet schijnt hebben we energie nodig. Hiervoor moeten opslagmogelijkheden ontwikkeld worden, zoals accu’s voor elektriciteit, die voor iedereen betaalbaar moet zijn. Ook het opslaan van warmte is nog geen gemeengoed, dus daar valt nog een flinke slag te slaan de komende jaren.

Wat betekent de energietransitie voor mij?

Nu al kan je kiezen om zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. Ook zonneboilers en warmtepompen zijn een uitstekende manier om in je eigen energieverbruik te voorzien. De komende jaren zullen er steeds meer mogelijkheden komen om duurzame energie op te wekken en op te slaan, want de ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Zelf kan je bij nieuwe investeringen in huis of bij nieuwbouw nu al kijken of duurzame oplossingen een optie zijn.

Meer weten over de energietransitie? In de komende Essent nieuwsbrieven wordt telkens ingezoomd op de ontwikkelingen binnen de energietransitie en wat dit voor jou betekent.