Isoleren is heel belangrijk om het wooncomfort in huis te verhogen. Een goede isolatie betekent dat uw huis warmer zal blijven in de winter en u minder hoeft te stoken. Ook betekent het dat het huis in de zomer een stuk koeler zal aanvoelen. Isolatie kan zelfs vochtwerend, geluiddicht en ongediertewerend zijn. Dit laatste vooral, omdat er minder tot geen ruimte overblijft tussen het raamwerk van bijvoorbeeld het dak en de pannen. Isolatiepanelen worden gemaakt van verschillende materialen.

Minerale wol

Isolatiepanelen (ook wel platen genoemd) van minerale wol (glas- en steenwol) worden vooral gebruikt voor het isoleren van de binnenzijde van schuine daken en platte daken. Bij platte daken kunnen deze panelen ook goed aan de buitenzijde worden aangebracht. Tevens zijn ze zeer geschikt voor het isoleren van muren (zowel binnenmuren als buitenmuren) en vloeren (boven- en onderzijde). Het wordt afgeraden om deze panelen te gebruiken voor het isoleren van de kruipruimte.

Schapenwol

Ook heel populair zijn isolatiepanelen van schapenwol. Deze isolatiepanelen zijn vochtwerend en hebben dezelfde geluiddempende factor als minerale wol. Eigenlijk is minerale wol een goedkoper alternatief voor schapenwol. De schapenwol isolatiepanelen worden gebruikt voor het isoleren aan de binnenzijde van schuine en platte daken. Bij de muren kan het zowel buiten als binnen worden aangebracht. En aan de boven- en onderzijde van de vloeren voor vloerisolatie.

Geëxpandeerde polystyreen (EPS)

Geëxpandeerde polystyreen of EPS is ook bekend als een vorm van piepschuim. U kent ze vooral in de vorm van chips of wokkels die worden gebruikt om pakketjes met breekbare waar op te vullen. Ook kunt u ze tegenkomen in de kruipruimte als isolatiemateriaal. Het is vochtwerend en neemt zelf ook geen vocht op, waardoor het een zeer droge vorm van isolatie betreft. In de vorm van isolatiepanelen wordt het aan zowel de buiten- als binnenzijde van een schuin of plat dak toegepast, en de binnen- en buitenzijde van de muur (gevel) voor het isoleren van de boven- en onderzijde van de vloer.

En ook…

Polyurethaanschuim is ook zeer populair materiaal voor isolatiepanelen, vooral aan de buitenkant van schuine en platte daken. Voor muren kan dit materiaal wel binnen en buiten worden gebruikt. Dat geldt ook voor de boven- en onderzijde van vloeren.

Geëxtrudeerde polystyreen (XPS) wordt alleen voor schuimpanelen gebruikt en kan alleen worden toegepast voor de buitenzijde van muren en platte daken. Ook als isolatiemateriaal voor de bovenzijde van vloerisolatie. Wilt u meer dan dat isoleren, dan kunt u beter een ander materiaal kiezen.

Fenolformaldehyde, resolschuim of PIR isolatiepanelen worden toegepast ter isolatie van de buitenzijde van een schuin of plat dak, binnen- en buitenzijde van muren en de boven- en onderzijde van vloeren.

Vlasvezels worden in de vorm van isolatiepanelen vooral aan de binnenkant van schuine en platte daken gebruikt, maar kunnen wel buiten en binnen worden aangebracht voor de isolatie van muren. Ook geschikt voor de isolatie van zowel boven- als onderkant van vloeren.

Voordelen van isolatiepanelen

Het grote voordeel van isolatiepanelen is dat u het gemakkelijk op maat kunt maken, zodat het perfect past als vloerisolatie, wandinsolatie of dakisolatie. De panelen kunnen strak tegen elkaar aan worden geplaatst. Ook is het mogelijk om een paneel te vervangen, wanneer dit nodig mocht zijn. Werk de naden wel goed af, zodat er geen warmte kan ontsnappen.